X

ΚΕΕΛΠΝΟ προς ομάδες υψηλού κινδύνου: Κάντε επειγόντως το αντιγριπικό εμβόλιο!

Τι πρέπει να ξέρουν οι πολίτες για τα συμπτώματα, τη μετάδοση και τις επιπλοκές που παρουσιάζει η γρίπη.

Ant1news

Έκκληση προς τους ηλικιωμένους και όσους πάσχουν από χρόνια νοσήματα, ανεξαρτήτως ηλικίας, να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο απευθύνει το ΚΕΕΛΠΝΟ  την ώρα που η γρίπη έχει στοιχίσει τη ζωή σε 33 ανθρώπους και έχει ρίξει στο κρεβάτι πολλούς περισσότερους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ασθενείς δεν πρέπει να αγνοούν τα συμπτώματα, πρέπει να επισκέπτονται τον γιατρό, να ακολουθούν τις συμβουλές του και κυρίως να αναρρώνουν προτού επιστρέψουν στην εργασία τους ώστε να μην ανοίγουν νέο κύκλο μετάδοσης της γρίπης.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, με βάση τα δεδομένα των τελευταίων περιόδων εποχικής γρίπης στη χώρα μας, φαίνεται ότι η επιδημιολογία του νοσήματος, μετά την πανδημία του 2009,  έχει πλέον αποκτήσει τα χαρακτηριστικά της συνήθους εποχικής έξαρσης, και ειδικότερα:

α) το επιδημικό κύμα συμβαίνει μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου,

β) η κορύφωση της δραστηριότητας συμβαίνει μεταξύ Φεβρουαρίου-Μαρτίου,

γ) κυκλοφορούν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο ποσοστό όλα τα  στελέχη γρίπης [ Α(Η1Ν1)pdm09, Α(Η3Ν2) και Β],  

δ) τα σοβαρά κρούσματα γρίπης που χρειάζονται νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ., οφείλονται ακόμα κατά κύριο λόγο στο πανδημικό στέλεχος Α(Η1Ν1)pdm09.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει ότι κατά την περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης συστήνεται η έγκαιρη χορήγηση αντι-ιικών σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία, κυρίως στα άτομα με παράγοντες κινδύνου για επιπλοκές από τη γρίπη, ανεξαρτήτως του ιστορικού εμβολιασμού, χωρίς να είναι αναγκαία η εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης.

Πώς αντιμετωπίζεται η γρίπη

Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Υπάρχουν τρεις τύποι ιών γρίπης, οι A, B και C. Οι ιοί τύπου Α ή Β αποτελούν τα κύρια αίτια γρίπης στον άνθρωπο, ενώ οι περιπτώσεις γρίπης από ιούς τύπου C είναι πολύ σπάνιες. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη.


Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, κάθε χρόνο, αλλά μπορεί να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης. Ωστόσο, κατά την περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης όπως αυτή που διανύουμε τώρα, οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνουν την έγκαιρη χορήγηση αντι-ιικών σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία, κυρίως στα άτομα με παράγοντες κινδύνου για επιπλοκές από τη γρίπη, ανεξαρτήτως του ιστορικού εμβολιασμού και  χωρίς να είναι αναγκαία η εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης.

 

Τα συμπτώματα

Συνήθως αρχίζουν απότομα και περιλαμβάνουν:

υψηλό πυρετό,

πόνους των μυών και των αρθρώσεων,

πονοκέφαλο,

έντονη κόπωση,

καταρροή,

πονόλαιμο,

βήχα (συνήθως ξηρό).

Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμέτους, διάρροια, ενώ στους ενήλικες τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια.

Τα συμπτώματα αρχίζουν 1-4 ημέρες μετά την προσβολή από τον ιό και διαρκούν 2-7 ημέρες, ο βήχας όμως μπορεί να επιμένει για αρκετό χρονικό διάστημα.


Μετάδοση

Η γρίπη μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο, όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών, αόρατων σταγονιδίων. Οι ιοί της γρίπης επίσης μεταδίδονται μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του. Παράγοντες όπως ο ψυχρός καιρός και ο συγχρωτισμός (συγκέντρωση πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους) αυξάνουν τη μετάδοση της γρίπης. Για την αποφυγή της μετάδοσης, τα άτομα θα πρέπει να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους με χαρτομάντιλο όταν βήχουν ή φτερνίζονται και να πλένουν τακτικά τα χέρια τους.
Οι ενήλικες μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο μία ημέρα πριν αρρωστήσουν έως 5–7 ημέρες από τη στιγμή που θα εκδηλώσουν τα συμπτώματα. Τα παιδιά και οι ασθενείς με σοβαρή ανοσοκαταστολή μπορεί να μεταδίδουν για περισσότερο από μία εβδομάδα.

 

Οι επιπλοκές

Η γρίπη μπορεί να προκαλέσει ακόμα και σοβαρή νόσηση και μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο. Αυτοί που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο είναι  όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Μερικές από τις επιπλοκές που ενδεχομένως να παρουσιάσουν είναι η πνευμονία από τον ίδιο τον ιό της γρίπης ή από μικρόβια, κυρίως από πνευμονιόκοκκο, η αφυδάτωση, οι κρίσεις άσθματος στα άτομα που πάσχουν από βρογχικό άσθμα, η παρόξυνση της χρόνιας βρογχίτιδας, η επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας ή του διαβήτη. Τα παιδιά μπορεί, επίσης, να παρουσιάσουν ιγμορίτιδα και ωτίτιδα.

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου

Α. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

Β.Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι)

Γ. Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από
τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

-Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες

-Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές

-Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας).

-Μεταμόσχευση οργάνων

-Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)

-Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα

-Χρόνια νεφροπάθεια

-Νευρομυϊκά νοσήματα

Δ. Έγκυες γυναίκες β' και γ' τριμήνου

Ε. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδής αρθρίτιδα και άλλα), για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη

ΣΤ. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά
Ζ. Κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων-λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.)