X

“Η κατάρα των Michelin” ή σύμπτωση το τραγικό τέλος κορυφαίων σεφ;

Ποιοι βραβευμένοι με αστέρια Michelin σεφ οδηγήθηκαν στην αυτοκτονία και ποιοι δεν άντεξαν την πίεση και επέστρεψαν το αστέρι τους.

Ant1news

Η τραγική είδηση της αυτοκτονίας ενός από τους μεγαλύτερους σεφ στον κόσμο, του βραβευμένου με τρία αστέρια Michelin Μπενουά Βιολέ βύθισε στο πένθος τον κόσμο της γαστρονομίας και παράλληλα «γέννησε» το ερώτημα τι οδηγεί τους ξακουστούς σεφ να αφαιρούν τη ζωή τους;

Οι τρεις παρακάτω σεφ είχαν κατακτήσει την κορυφή κερδίζοντας αστέρια της περίφημης λίστας Michelin, όμως, η χαρά και ο ενθουσιασμός για μία τέτοια διάκριση συχνά ακολουθείται από άγχος, ένταση και αγωνία για να διατηρηθεί η επιτυχία.

Από τη χρυσή κορυφή της λίστας Michelin στην αυτοκτονία...

Ήταν το 2003 όταν ο 52χρονος Γάλλος σεφ Μπερνάρ Λουαζό, ο οποίος αποτέλεσε έμπνευση για τον ήρωα του σεφ Αουγκούστ Γκουστό της ταινίας κινουμένων σχεδίων «Ο Ρατατούης», βρέθηκε νεκρός με μία σφαίρα στο κεφάλι.

Δώδεκα χρόνια αργότερα, ο σεφ Ομάρου Καντού απαγχονίστηκε στην αποθήκη του, συγκλονίζοντας την οικογένειά του και τους φίλους τους. «Νομίζαμε ότι ήταν ανίκητος. Δούλευε πάρα πολύ», είχε δηλώσει τότε η σύζυγός του μην μπορώντας να πιστέψει ότι ο αγαπημένος της δεν βρισκόταν πια στη ζωή.

Λίγους μήνες μετά, ο καλύτερος σεφ του κόσμου, ο Μπενουά Βιολιέ αυτοπυροβολήθηκε με περίστροφο.

Δεν είναι τυχαίο ότι, τουλάχιστον, στην περίπτωση του Λουαζό «κατηγορήθηκε» η λίστα Michelin για την αυτοκτονία του.

Μπορεί να έπασχε από κατάθλιψη, να εργαζόταν εντατικά και να είχε χρέη, αλλά όπως επισημαίνει το Vanity Fair είχε εκμυστηρευτεί στον φίλο του και ιδιοκτήτη του εστιατορίου «Maison Lameloise», που είχε αποσπάσει τρία αστέρια Michelin, πως αν έχανε ένα από αυτά θα αυτοκτονούσε! «Φοβόταν πολύ τη Michelin», είχε αποκαλύψει στενός φίλος του Λουαζό, συμπληρώνοντας πως κυκλοφορούσε η φήμη ότι επρόκειτο να χάσει ένα από τα… λαμπρά αστέρια της λίστας. «Νομίζω πως είχε καταρρεύσει από αυτή την ιδέα. Δε μπορούσε να ανταπεξέλθει στην πίεση», είχε προσθέσει ο φίλος του.

Η επιστροφή των αστεριών

Η πίεση που ασκείται στους σεφ να παραμείνουν στην πρώτη θέση είναι τόσο έντονη που πολλοί είναι εκείνοι που έχουν επιστρέψει τα αστέρια τους.

Το 2011 η Αυστραλή σεφ Σκάι Τζίνγκελ είχε χαρακτηρίσει το αστέρι της λίστας, κατάρα, εξαιτίας των μεγάλων προσδοκιών που καλλιεργούσε στους πελάτες, αποφασίζοντας να επιστρέψει το δικό της.

Το 2013 ο Χούλιο Μπιόσκα επέστρεψε το αστέρι που είχε απονεμηθεί στο εστιατόριό του Casa Julio στη Μάλαγα της Ισπανίας, γιατί ένιωθε ότι δε μπορούσε πια να καινοτομήσει.

Έναν χρόνο αργότερα, ο σεφ Φρεντερίκ Ντούζ από το Βέλγιο ακολούθησε το παράδειγμα του Ισπανού συναδέλφου του επιστρέφοντας το αστέρι του επειδή ήθελε να μαγειρεύει πιο απλά πιάτα.

Βέβαια, η απόφαση αυτή δεν είναι από τις πιο εύκολες, καθώς η απώλεια ενός αστεριού συνδυάζεται συνήθως και από την απώλεια πελατών.

Οι δύο βραβεύσεις και η ενός λεπτού σιγή για τον κορυφαίο σεφ του πλανήτη

Τη στιγμή που η γαλλική γαστρονομία θρηνεί για την απώλεια του Μπενουά Βιολιέ προσπαθώντας να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που προκύπτουν από το θάνατό του, η λίστα Michelin βράβευσε δύο παρισινά εστιατόρια με τρία αστέρια.

Ο σεφ Αλέν Ντουκάς κέρδισε το τρίτο του αστέρι για το εστιατόριό του στο ξενοδοχείο Plaza Athenee, ενώ ο Κριστιάν Λε Σκουέρ βραβεύθηκε για το εστιατόριό του Le Cinq στο ξενοδοχείο George V.

Ο οδηγός Michelin έδωσε χθες στη δημοσιότητα τη λίστα με τα γαλλικά εστιατόρια που διαθέτουν αστέρια Michelin για το 2016 και ο Βιολιέ, παρότι το δικό του εστιατόριο βρίσκεται στην Ελβετία, σκόπευε να παρευρεθεί στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, αναφέρουν τα ελβετικά ΜΜΕ. Η τελετή βράβευσης που πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Βαντόμ του Παρισιού, ξεκίνησε με τήρηση ενός λεπτού σιγής για το θάνατο του Βιολιέ.