X

Απεργία: Μαζική η συμμετοχή στα συλλαλητήρια όλης της χώρας (φωτο+βίντεο)

Χιλιάδες κόσμου διαδήλωσαν κατά του Ασφαλιστικού. Πρωτοφανείς κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις. Δεν έλειψαν τα επεισόδια και οι εντάσεις.

Ant1news

 

Μαζικές και με παλμό ήταν οι πορείες που πραγματοποίησαν τα συνδικάτα την Πέμπτη ημέρα γενικής απεργίας τόσο στην Αθήνα, όσο και στην περιφέρεια, όπου χιλιάδες κόσμου βγήκε στους δρόμους, ενώ μέχρι και καταστηματάρχες κατέβασαν ρολά στα μαγαζιά τους.     

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μόνο στην Αθήνα περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι βρέθηκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν την πλήρη αντίθεση τους στο προσχέδιο της κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Δυστυχώς, για ακόμα μία φορά δεν έλειψαν και τα επεισόδια όταν το μπλοκ της πορείας των αντιεξουσιαστών έφτασε στην Πλατεία Συντάγματος.  Θύμα άγριου ξυλοδαρμού από κουκουλοφόρους καταγγέλλει πως έπεσε ο δημοσιογράφος του "Αθήνα 9,84" Δημήτρης Πέρρος.

Η αφετηρία των κινητοποιήσεων ήταν για ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος, για το ΠΑΜΕ η πλατεία Ομονοίας και για ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ η οδός Μητροπόλεως, μπροστά από τα γραφεία της ΕΣΕΕ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος ήταν «παρών» στην πορεία του ΠΑΜΕ, κάλεσε την κυβέρνηση να καταργήσει τους αντεργατικούς, αντιλαϊκούς νόμους και χαιρέτισε τη μεγάλη επιτυχία της πανελλαδικής απεργίας και των συλλαλητηρίων που διοργανώνονται σε όλη τη χώρα.

Απεργιακό "black out" και στην Θεσσαλονίκη

Έξι διαφορετικές πορείες έγιναν στην Θεσσαλονίκη, με τις κεφαλές τους να καταλήγουν στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, όπου ένας άνδρας τραυματίστηκε σε συμπλοκές, ενώ δύο φορές αγρότες επιχείρησαν να ρίξουν με όχημα και τρακτέρ την πύλη του. Βιτρίνες έσπασαν σε Αγίας Σοφίας και Τσιμισκή, όπου τα καταστήματα, όπως σε όλη την πόλη δεν λειτούργησαν.

 

 

Πορείες με τη συμμετοχή αγροτών σε Μακεδονία και Θράκη

Αποκομμένο για περισσότερες από δύο ώρες παρέμεινε το μεγαλύτερο μέρος του κέντρου της Καβάλας από τα δεκάδες τρακτέρ και φορτηγά αυτοκίνητα, οι οδηγοί των οποίων συμμετείχαν στη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση που προκήρυξε η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Η πλατεία Καπνεργάτη ήταν ασφυχτικά γεμάτη με δεκάδες εκατοντάδες πολίτες που διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στο νέο ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο, ενώ κυριάρχησαν τα συνθήματα για έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.

 

Εργαζόμενοι όλων των παραγωγικών τάξεων και φορέων συμμετείχαν ενεργά στη σημερινή μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση, ενώ με απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου και της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά. Κλειστές επίσης έμειναν όλες σχεδόν οι αλυσίδες πολυκαταστημάτων και σούπερ μάρκετ. Ωστόσο, οι λιγοστές καφετέριες που ήταν ανοιχτές κατά την ώρα της απεργιακής συγκέντρωσης και της πορείας που ακολούθησε δέχθηκαν τις έντονες αποδοκιμασίες των συγκεντρωμένων.

Διαδηλώσεις στις Σέρρες

 

 

Στην πόλη της Δράμας, η απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ελευθερίας με δεκάδες εκατοντάδες πολίτες να διαμαρτύρονται κατά το ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση. Από νωρίς αγρότες με τρακτέρ είχαν εμποδίσει την πρόσβαση στα καταστήματα μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ που λειτούργησαν κανονικά παρά την απόφαση του εμπορικού κόσμου της Δράμας να μην λειτουργήσει κανένα εμπορικό κατάστημα.

Μετά την ολοκλήρωση της απεργιακής διαμαρτυρίας πολλοί εργαζόμενοι κατευθύνθηκαν με διάφορα μεταφορικά μέσα στο τελωνείο Εξοχής για να δείξουν την έμπρακτη στήριξη και συμπαράστασή τους στους αγρότες που συμμετέχουν στο μπλόκο που έχει σχηματιστεί εδώ και μια εβδομάδα.

Στην Ξάνθη, κλειστές παρέμειναν όλες οι εμπορικές επιχειρήσεις και δημόσιες υπηρεσίες καθώς οι εργαζόμενοι και μέλη φορέων, συλλόγων και συνδικαλιστικών οργανώσεων συμμετείχαν καθολικά στην 24ωρη απεργία.

Ιδιαίτερα μεγάλη ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων και στην απεργιακή πορεία που ακολούθησε, ενώ κλειστά παρέμεινα από νωρίς το πρωί καφετέριες και επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος.

 

 

 

Στην πόλη της Αλεξανδρούπολης ήταν επίσης μεγάλη η συμμετοχή στις πορείες, ενώ τρακτέρ έκαναν την είσοδό τους στην πόλη.

Χιλιάδες κόσμου σε Ηράκλειο και Χανιά

Δυναμικές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν στο Ηράκλειο της Κρήτης, οι κεντρικοί δρόμοι του οποίου πλημμύρισαν από απεργούς που διαμαρτύρονται για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση.

Με διαφορετικές αφετηρίες συγκεντρώσεων μέσα στην πόλη, αφενός το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, η ΑΔΕΔΥ και οι παραγωγικοί φορείς, και αφετέρου οι αγρότες και το ΠΑΜΕ, ξεκίνησαν μεγάλες συγκεντρώσεις και πορείες με κατεύθυνση το κέντρο της πόλης, αλλά και τα γραφεία της Αποκέντρωσης Κρήτης, και στη συνέχεια στην περιοχή του κόμβου στον Γιόφυρο στην Εθνική Οδό.

Η μηχανοκίνητη πορεία των αγροτών, με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα, με μαύρες, αλλά και ελληνικές σημαίες, με πανό, κορναρίσματα και συνθήματα, πέρασε από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Την ίδια ώρα τα καταστήματα αλλά ακόμη και καφετέριες ήταν κλειστά αφού και οι επαγγελματοβιοτέχνες μετέχουν στη σημερινή απεργία.

 

Ένταση στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά

Πορεία και μικροεντάσεις έλαβαν χώρα στα Χανιά, όπου πραγματοποιήθηκε πορεία ενάντια στο Ασφαλιστικό. Δεκάδες τρακτέρ μπήκαν στην πόλη κάνοντας μηχανοκίνητη πορεία. Όταν επιχείρησαν να κατευθυνθούν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, στην οδό Νεάρχου, εμποδίστηκαν από κλούβα που είχε τοποθετηθεί, ενώ μία διμοιρία είχε παραταχθεί μπροστά στο κτήριο.

Οι αγρότες δεν κατάφεραν, παρά τις αψιμαχίες με τους άνδρες των ΜΑΤ να περάσουν μπροστά  από το κτήριο και συνέχισαν την πορεία τους, αφού πρώτα εκτόξευσαν αυγά.

Μεγάλη διαδήλωση στη Μυτιλήνη

Έρημη όλη η Μυτιλήνη σήμερα λόγω της γενικής απεργίας. Το σύνολο των επιχειρήσεων κάθε λογής παρέμεινε κλειστό, ενώ πολύ μεγάλη ήταν η συμμετοχή στην απεργία εργαζομένων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

 

Οι συγκεντρώσεις ξεκίνησαν στις 11 το πρωί. Στην Πλατεία Σαπφούς πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου και μελών του ΠΑΜΕ. Στην πλατεία Σαπφούς συγκεντρώθηκαν και οι δικηγόροι της Λέσβου. Στα Κεντρικά Λύκεια πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ και πρωτοβάθμιων σωματείων. Τέλος στο Επιμελητήριο συγκεντρώθηκαν έμποροι και άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες. Επίσης στην Επάνω Σκάλα συγκεντρώθηκαν οι αγρότες, οι οποίοι κινήθηκαν και αυτοί προς την πλατεία Σαπφούς. Τελικός προορισμός όλων η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, η οποία κατελήφθη συμβολικά. Εκεί κατατέθηκαν και τα ψηφίσματα των συγκεντρωμένων που εναντιώνονται στο νοσμοσχέδιο για το ασφαλιστικό.

 

Στη διαδήλωση συμμετείχε και μεγάλος αριθμός ενστόλων. Ο συνολικός αριθμός των διαδηλωτών υπολογίζεται στα 4.000 άτομα.

Συγκεντρώσεις και πορείες στη δυτική Ελλάδα

Υπό καταρρακτώδη βροχή πραγματοποιήθηκαν στο Αγρίνιο οι δύο συγκεντρώσεις και οι πορείες, με αφορμή τη σημερινή απεργία. Η πρώτη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Δημοκρατίας και τη διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, όπου συμμετείχε και το ΠΑΜΕ. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου, Κ. Μαργιώλης, χαρακτήρισε «νομοσχέδιο-σφαγή το νέο ασφαλιστικό» προσθέτοντας ότι «προωθείται απλά και μόνο για τα συμφέροντα της μεγαλοεργοδοσίας και του κεφαλαίου».

 

 Η δεύτερη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ειρήνης και τη διοργάνωσε το νομαρχιακό παράρτημα της ΑΔΕΔΥ, μαζί με πρωτοβάθμια σωματεία. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του νομαρχιακού παραρτήματος, Θ. Γαλατάς, οι αγώνες των εργαζομένων θα ενταθούν, ενώ οι άλλοι ομιλητές τόνισαν ότι «το ασφαλιστικό έχει απέναντι το σύνολο του ελληνικού λαού» και «είναι συνειδητή επιδίωξη η απαξίωση του ασφαλιστικού συστήματος».

Επίσης, συγκεντρώσεις και πορείες, με μαζική συμμετοχή, πραγματοποιήθηκαν στον Πύργο, το Μεσολόγγι, το Αίγιο και άλλες πόλεις της δυτικής Ελλάδας. Μάλιστα, στο Αίγιο, στη συγκέντρωση συμμετείχαν και ιερείς, με επικεφαλής τον μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, Αμβρόσιο.

«Βούλιαξαν» τα Γιάννενα

Χιλιάδες κόσμου διαδήλωσαν στα Ιωάννινα, όπου δεν άνοιξε σχεδόν καμία επιχείρηση, ακόμα και τα καφέ.

Εργαζόμενοι από κάθε κλάδο και συνταξιούχοι έδωσαν δυναμικά το παρών, ενώ η πλατεία της πόλης δεν τους χώρεσε.

 

 

 

Οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ συμμετείχαν στην πορεία με τα ασθενοφόρα.

Πρωτόγνωτη κινητοποίηση στην Καλαμάτα

Πρωτόγνωρη ήταν η σημερινή απεργιακή κινητοποίηση για τα δεδομένα της Καλαμάτα, τόσο σε συμμετοχή όσο και σε όγκο στις πορείες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του tharrosnews.gr για περισσότερες από 4 ώρες το κέντρο της πόλης παρέλυσε από τις χιλιάδες των διαδηλωτών, αλλά και από τους αγρότες που κατέλαβαν με τα τρακτέρ τους την κεντρική πλατεία.

Κλειστά ήταν όλα τα εμπορικά καταστήματα της Καλαμάτας, που συμμετείχαν κι αυτά στην απεργία, ενώ και αρκετά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος κατέβασαν ρολά.

 

 

Η μεγαλύτερη απεργία όλων των εποχών στην Σπάρτη

Μια ιστορική στιγμή για την Σπάρτη. Η μεγαλύτερη απεργία όλων των εποχών σε συμμετοχή και παλμό. Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους και 500 τρακτέρ βγήκαν στους δρόμους της πόλης.                        

Όλα τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά με τη συμμετοχή να ξεπερνά το αναμενόμενο.

Έχτισαν με τσιμεντόλιθους τις πόρτες στα γραφεία των βουλευτών στην Χίο