X

Για την πώληση “κόκκινων” δανείων συζήτησαν κουαρτέτο-ΤτΕ

Αποφασίστηκε επίσπευση των διαδικασιών για την παροχή άδειας σε εταιρείες που θέλουν να εξαγοράσουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τις τράπεζες.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Η θέσπιση στόχων ανά τράπεζα για τη διαχείριση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων και η αδειοδότηση των εταιρειών διαχείρισης, ήταν τα δύο θέματα που κυριάρχησαν στην συζήτηση των εκπροσώπων των δανειστών και στελεχών της Τράπεζας της Ελλάδος, που πήραν την σκυτάλη από τον Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος «συμφώνησε» με τους δανειστές για …παράταση της διαπραγμάτευυσης για το Ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος της ΤτΕ, που μετείχε στο ραντεβού με το κουαρτέτο, «ως τις 29 Φεβρουαρίου θα είναι έτοιμο το πλαίσιο αδειοδότησης για τις εταιρείες διαχείρισης “κόκκινων” επιχειρηματικών δανείων», δείχνοντας ότι είναι "κλειδωμένη" η μικρή παραταση για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Όπως είπε ο ίδιος άνθρωπος, «αυτήν την στιγμή  υπάρχει μόνο θεωρητικό ενδιαφέρον από κάποιες εξ αυτών των εταιρειών», σημειώνοντας ότι στόχος είναι η προσέλκυση κεφαλαίων.

«Το ζήτημα είναι», σύμφωνα με την ίδια πηγή ενημέρωσης, «ότι επιχειρήσεις που είναι βιώσιμες, θα βρουν κεφάλαια».

Υπογράμμισε δε ότι «από την “προίκα” ύψους 9,5 δις ευρώ των “κακών τραπεζών” έχουν κατορθώσει να “γιατρευτούν” περιουσιακά στοιχεία, ύψους 700-800 εκατομμυρίων ευρώ.

Πηγές της Τράπεζας της Ελλάδας, μετά από το ραντεβού με τους δανειστές, ανέφεραν ακόμη ότι ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας θα είναι έτοιμος το καλοκαίρι.

Τα “κόκκινα” στεγαστικά δάνεια και τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν συζητήθηκαν στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές, η οποία σε ότι αφορά τουλάχιστον τον χρηματοπιστωτικό τομέα, «οδεύει σε καλό δρόμο», όπως ανέφερε ο αξιωματούχος της ΤτΕ.