X

Τσακαλώτος: Ζητείται εύλογη συμφωνία σε εύλογο χρόνο

Απαιτείται και πολιτική διαπραγμάτευση, σύμφωνα με τον Ευ. Τσακαλώτο. «Αγκάθι» ο χρόνος επιστροφής του κουαρτέτου. Που συμφωνούν δανειστές - κυβέρνηση.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, η Κυβέρνηση παραμένει σε αναζήτηση ενός συμβιβασμού με το κουαρτέτο και δη μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, ώστε να προχωρήσει η πρώτη αξιολόγηση και να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, πριν στενέψουν τα περιθώρια για την ελληνική πλευρά, μέσω της έλλειψης ταμειακών διαθεσίμων (κάτι που αναλυτές εκτιμούν ως πιθανό για τον Απρίλιο, αν δεν υπάρξει εκταμίευση των εκκρεμών δόσεων απο τους δανειστές).

Πάντως, σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο "υπάρχουν θέματα που πρέπει να συζητηθούν σε τεχνικό αλλά και σε  πολιτικό επίπεδο". Υψηλόβαθμο στέλεχος των θεσμών που παρίστατο στην διαπραγμάτευση, επισήμανε ότι "υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να τελειώσουν όλα γρήγορα".

Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, οι δανειστές «συμφωνούν στη βασική αρχιτεκτονική για το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό, καθώς και για το φόρο εισοδήματος».

Πότε επιστρέφουν οι Θεσμοί

Ως προς το χρόνο επιστροφής του κουαρτέτου, δεν υπήρξε σαφής απάντηση, όμως από ελληνικής πλευράς, «υπάρχει προσδοκία ότι θα επιστρέψουν σε εύλογο χρόνο», για να περάσει η διαπραγμάτευση στην «εύκολη φάση». Όπως τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, το ορόσημο για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης παραμένει το τέλος Φεβρουαρίου. 

Συμπλήρωσε όμως ότι, «έχουμε κάθε προσδοκία» ότι οι επικεφαλής των θεσμών θα έρθουν περίπου στο χρονοδιάγραμμα που ξέρετε ώστε να μπει η διαπραγμάτευση στην τελευταία της φάση τονίζοντας πως θέλουν να συζητήσουν και μεταξύ τους.

Σημάδια κατανόησης

Οι δανειστές φαίνεται πως «θέλουν να συζητήσουν μεταξύ τους», εκτιμά ο Υπουργός Οικονομικών, ενώ δίνουν σημάδια κατανόησης στη θέση της κυβέρνησης για τη μη μείωση των συντάξεων, προς αποφυγή προβλήματος στις κοινωνικές δομές.

Σε ερώτηση, τέλος, για το αν ετέθη θέμα δημοσιονομικού κενού από την πλευρά των δανειστών, παρά τις κατηγορηματικές διαψεύσεις των προηγούμενων ημερών, σημείωσε ότι, «προφανώς θα υπάρξουν συζητήσεις για αυτό».

Το κουαρτέτο είχε συναντηθεί προηγουμένως με τον Υπουργό Εργασίας, ο οποίος μίλησε για όλα το πρωί στον ΑΝΤ1. Σε αυτές τις δύο αυτές συναντήσεις έγινε ο απολογισμός και έκλεισε η πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης κι οι επικεφαλής των κλιμακίων φεύγουν απο την Αθήνα.

Πλέον, το ενδιαφέρον μεταφέρεται και εκτός συνόρων με πρώτο επίσημο σταθμό το Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου.

Κομισιόν: Εποικοδομητικές οι συζητήσεις στην Αθήνα

«Εποικοδομητικές» χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις τις συνομιλίες που είχαν οι εκπρόσωποι των θεσμών και οι ελληνικές αρχές στην Αθήνα αυτήν την εβδομάδα.
Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σημειώνεται «πρόοδος» σε όλα τα «σχετικά σημεία», τα οποία είναι «απαραίτητα για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

«Η πρώτη αξιολόγηση είναι σε εξέλιξη. Ο πρώτος γύρος των διαβουλεύσεων ολοκληρώθηκε και οι αποστολές επιστρέφουν στις πρωτεύουσες έτσι ώστε να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων. Σύντομα θα ακολουθήσει ο δεύτερος γύρος», συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής. 

Φόρο εισοδήματος και πάνω από 50% πρότεινε η Αθήνα στους δανειστές

Ανώτερη κλίμακα ακόμη και πάνω από 50% προβλέπει το σχέδιο που έχει παραδώσει το οικονομικό επιτελείο στην τρόικα. Πληροφορίες λένε ότι οι κλίμακες θα παραμείνουν και θα προστεθεί ακόμη μια ανώτατη φορολογική κλίμακα.

Ειδικότερα:

  • κλίμακα 22% για εισοδήματα έως 25.000€
  • κλίμακα 32% για εισοδήματα από 25.001 έως 32.000€
  • κλίμακα 42% για εισοδήματα από 32.001€ έως και 60.000€
  • κλίμακα 50 ή 55% για εισοδήματα άνω των 60.000€

Στην ενιαία κλίμακα θα περιλαμβάνονται, εκτός από μισθωτούς και συνταξιούχους, και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που μέχρι τώρα είχαν χωριστή κλίμακα (22% για εισοδήματα έως 50.000€ και 33% για εισοδήματα άνω των 50.000€ τον χρόνο). Ωστόσο δεν θα ισχύει γι αυτούς το έμμεσο αφορολόγητο των 9.500 ευρώ.

Χωριστό κεφάλαιο είναι οι αγρότες. Το θέμα της φορολόγησης τους δεν έχει τεθεί ακόμη στην διαπραγμάτευση, πράγμα που αναμένεται να γίνει όταν θα επανέλθουν οι δανειστές στην Αθήνα στις 15 Φεβρουαρίου. 

Παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να πρότεινε τη διατήρηση της αυτοτελούς φορολόγησης για τα ενοίκια, αλλά με σημαντική αύξηση των φορολογικών συντελεστών.

Το σχέδιο φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια, υιοθετεί τα όσα προβλέπει το μνημόνιο ενώ, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, με την προσθήκη ενός επιπλέον συντελεστή 45%, προσθέτει ακόμη περισσότερα φορολογικά βάρη σε όσους δηλώνουν εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ αποκλειστικά από ενοίκια.

Για την πώληση “κόκκινων” δανείων συζήτησαν κουαρτέτο-ΤτΕ

Η θέσπιση στόχων ανά τράπεζα για τη διαχείριση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων και η αδειοδότηση των εταιρειών διαχείρισης, ήταν τα δύο θέματα που κυριάρχησαν στην συζήτηση των εκπροσώπων των δανειστών και στελεχών της Τράπεζας της Ελλάδος, που πήραν την σκυτάλη από τον Γιώργο Κατρούγκαλο.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος της ΤτΕ, που μετείχε στο ραντεβού με το κουαρτέτο, «ως τις 29 Φεβρουαρίου θα είναι έτοιμο το πλαίσιο αδειοδότησης για τις εταιρείες διαχείρισης “κόκκινων” επιχειρηματικών δανείων», δείχνοντας ότι είναι "κλειδωμένη" η μικρή παράταση για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Τσακαλώτος: ουδείς έχει ζητήσει μέτρα

Σχολιάζοντας τις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν, η οποία ζητά πρόσθετα μέτρα από την Ελλάδα για την διετία 2016-2017, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο, ο υπουργός Οικονομικών  Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε κατηγορηματικά ότι «Δεν μας έχει τεθεί θέμα πρόσθετων μέτρων από τους  δανειστές, μέχρι τώρα».