X

Πιστώσεις 9,3 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Οικονομίας για hot spots

Για την επιτάχυνση και έγκαιρη αποπεράτωση των έργων που αφορούν στη δημιουργία πλήρως λειτουργικών hot spots. Πως εξελίσσονται τα έργα σύμφωνα με το ΥΕΘΑ.

Ant1news


Πιστώσεις ύψους 9,3 εκατομμυρίων ευρώ ενέκρινε το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού για δυο έργα που αφορούν στη δημιουργία κέντρων υποδοχής και καταγραφής προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και ειδικότερα σε Λέσβο, Κω, Λέρο, Χίο και Σάμο που δέχονται τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές. 

Η έγκριση της χρηματοδότησης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, γίνεται στο πλαίσιο του σχεδιασμού της ελληνικής κυβέρνησης για την επιτάχυνση και έγκαιρη αποπεράτωση των έργων που αφορούν στη δημιουργία πλήρως λειτουργικών hot spots.

Στην Κω, πάντως, οι εργασίες κατασκευής hot spot στο παλιό στρατόπεδο στο Πυλί, γίνονται υπό την... επιτήρηση διμοιριών των ΜΑΤ, οι οποίες έκαναν χρήση χημικών και δακρυγόνων προκειμένου να απομακρύνουν ομάδα κατοίκων του νησιού που αντιδρούν στη δημιουργία χώρου υποδοχής προσφύγων.

Ως προς την εξέλιξη των εργασιών στα υπόλοιπα hot spots πηγές του υπουργείου Άμυνας αναφέρουν:

-          Στη Χίο, έχουν μεταφερθεί 94 οικίσκοι με μέριμνα ΕΔ και έχουν τοποθετηθεί πέριξ και εντός του παλαιού εργοστασίου ΒΙΑΛ, στην περιοχή ΧΑΛΚΙΟΣ.  Έχει περατωθεί η επισκευή της οροφής του εν λόγω εργοστασίου, η διαμόρφωση του χώρου και έχουν τοποθετηθεί κεντρικοί αγωγοί ύδρευσης και αποχέτευσης. Επίσης έχουν τοποθετηθεί 606 κρεβάτια  μετά στρωμάτων. Ευρίσκονται σε εξέλιξη η σύνδεση με τα δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος και τηλεπικοινωνιών, η περάτωση των υδραυλικών εγκαταστάσεων, οι εργασίες τσιμεντόστρωσης, οι εργασίες αποχέτευσης και η κατασκευή περίφραξης.

-          Στη Λέρο, έχουν μεταφερθεί 87 οικίσκοι με μέριμνα ΕΔ και έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα σε 68 οικίες, στην περιοχή ΛΕΠΙΔΑ. Έχει περατωθεί η διαμόρφωση του χώρου. Είναι σε εξέλιξη εργασίες ύδρευσης και αποχέτευσης, η κατασκευή περίφραξης και η σύνδεση με ΟΤΕ.

-          Στη Σάμο, στο βόρειο τμήμα του υφιστάμενου Κέντρου στην περιοχή Βαθύ εκτελούνται εργασίες επέκτασής του κατόπιν διαθέσεως 12 στρεμμάτων του παλαιού Πεδίου Βολής, από μηχανήματα του 79 ΤΜΧΕΘ. Έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή των 6 από τα 8 επίπεδα. Συνεχίζονται χωματουργικές εργασίες καθώς και η κατασκευή τοιχίων αντιστήριξης στα εν λόγω επίπεδα.

-          Στη Λέσβο, στον χώρο που έχει παραχωρηθεί (Στρατόπεδο ΠΑΡΑΔΕΛΗ) εκτελούνται χωματουργικές εργασίες με μηχανήματα του 98 ΤΜΧΕΘ, για διαμόρφωση του χώρου (4 επίπεδα) για μελλοντική τοποθέτηση επιπλέον οικίσκων. Τα υφιστάμενα οικήματα είναι πλήρως λειτουργικά.

-          Στο Κέντρο Μετεγκατάστασης Περιοχής Σχιστού (Στρατόπεδο Στεφανάκη). Παραλήφθηκαν 130 σκηνές με πρόβλεψη 300 σκηνών (5 ατόμων). Εκτελούνται χωματουργικές εργασίες και επίστρωση με χαλίκι.   

-          Στο Κέντρο Μετεγκατάστασης Περιοχής Διαβατών (Στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου). Εκτελούνται χωματουργικές εργασίες, κατασκευή περίφραξης, καθαρισμοί κτηρίων και διάστρωση με χαλίκι.