X

Ωραιόκαστρο: Δυναμικές κινητοποιήσεις κατά της δημιουργίας hot spot στη Σίνδο

Δυναμικές κινητοποιήσεις από τους κατοίκους του δήμου Δέλτα που αντιτίθενται στην δημιουργία hot spot στο στρατόπεδο «Αναγνωστοπούλου».

Ant1news

 

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών κατά της δημιουργίας κέντρων μετεγκατάστασης προσφύγων – γνωστών ως hot spots – με τους κατοίκους να εμφανίζονται αποφασισμένοι να ανατρέψουν τα σχέδια της κυβέρνησης.

Μετά την Κω, όπου και σήμερα τα επεισόδια συνεχίζονται και στο Ωραιόκαστρο οι κάτοικοι αρνούνται να δεχθούν την δημιουργία του κέντρου στη Σίνδο, που γειτνιάζει με την περιοχή τους.

Όπως αναφέρει το politesoraiokastrou.gr, δυναμικές κινητοποιήσεις σε ενιαίο μέτωπο αποφάσισαν οι κάτοικοι και οι φορείς του δήμου Δέλτα, στο έκτακτο και με μεγάλη ένταση κάλεσμα του κόσμου -με πρωτοβουλία του δημάρχου κ. Φωτόπουλου- που πραγματοποιήθηκε χθες στο πολιτιστικό κέντρο της περιοχής. Η δυναμική συγκέντρωση των πολιτών, έδωσε το έναυσμα για την οργάνωση κινητοποιήσεων, η ημερομηνία και η μορφή των οποίων θα καθοριστεί σήμερα από επιτροπή αγώνα που συνέστησαν οι κάτοικοι και συνεδριάζει το μεσημέρι.

 Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τα πνεύματα μεταξύ αιρετών και δημοτών οξύνθηκαν αρκετές φορές, με τους τελευταίους να καταλογίζουν μεγάλες ευθύνες για ολιγωρία και αργά αντανακλαστικά από πλευράς δημοτικής αρχής.

Στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο συμμετείχαν δημοτικοί σύμβουλοι καθώς και ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Α. Γαβότσης, ο οποίος τάχτηκε στο πλευρό της τοπικής κοινωνίας, αφού το στρατόπεδο «Αναγνωστοπούλου» που διαμορφώνεται ως κέντρο υποδοχής προσφύγων γειτνιάζει με το δήμο Ωραιοκάστρου.

Στη συνεδρίαση, που διήρκεσε περίπου 3 ώρες, μετά την εισήγηση του Δημάρχου, ακολούθησε συζήτηση επί του θέματος κατά την οποία τοποθετήθηκαν οι επικεφαλής των παρατάξεων, οι δημοτικοί σύμβουλοι, οι εκπρόσωποι φορέων και δημότες.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπως αυτή εκφράστηκε μέσα από την εισήγηση του Δημάρχου, το κείμενο της οποίας παρατίθεται ολόκληρο παρακάτω, καταλήγει ως εξής: «Η διοίκηση του Δήμου ΑΡΝΕΙΤΑΙ να συναινέσει στη δημιουργία κέντρου μετεγκατάστασης (Relocation Camp) στο στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου – 1090 και σε κανένα άλλο μέρος του ήδη βεβαρημένου Δήμου μας, θεωρώντας ότι λόγω έλλειψης σαφούς και ευρέως σχεδιασμού δεν διασφαλίζονται ανθρωπιστικές προδιαγραφές για τους πρόσφυγες και τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή καθημερινότητα των κατοίκων και των επαγγελματιών της ευρύτερης περιοχής».

Στη συνέχεια, αποφασίστηκε η σύσταση πολυμελούς επιτροπής αποτελούμενη από εκπροσώπους κοινωνικών φορέων των Διαβατών και της Νέας Μαγνησίας, Δημοτικών και Τοπικών συμβούλων, η οποία θα συνεδριάσει σήμερα προκειμένου να καθορίσει τις περαιτέρω ενέργειές της επί του θέματος.