X

Μπλόκο με τρακτέρ στο Σύνταγμα αποφάσισαν oι αγρότες

Μεταφορά στην Αθήνα του "μετώπου" των αντιδράσεων, αποφάσισαν στην Νίκαια οι εκπρόσωποι 68 μπλόκων. Τι απαντούν στην πρόκληση για διάλογο.

Ant1news

Στην Αθήνα μεταφέρεται από την Παρασκευή ο αγώνας των αγροτών, όπως αποφάσισαν ομόφωνα σήμερα οι εκπρόσωποι από 68 μπλόκα, που συμμετείχαν στην πανελλαδική συνάντηση της Νίκαιας.

Σύμφωνα με την απόφαση, την Παρασκευή με τρακτέρ και λεωφορεία οι αγρότες θα μετακινηθούν στην Αθήνα και θα «στρατοπεδεύσουν» στο Σύνταγμα, τουλάχιστον επί διήμερο , ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες.

Παράλληλα από αύριο προχωρούν σε νέα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με αύξηση των αριθμών των ωρών αποκλεισμού των δρόμων στα μπλόκα, συντονισμένα.

Επίσης, αποφάσισαν να μην μετάσχουν στην συνάντηση της Τρίτης στην Βουλή που έχει συγκαλέσει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο συνεδρίασης θεσμικής επιτροπής της Βουλής.

 

 Όπως ανέφεραν,ακόμη και οι αγρότες μπλόκων που δεν συμμετείχαν στην σημερινή συνάντηση στην Νίκαια δεν θα λάβουν μέρος-σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουν- στην συνάντηση της Τρίτης.

 

 

Όσον αφορά στο κοινό πλαίσιο αιτημάτων που διαμορφώθηκε αυτό επικεντρώνεται στους ακόλουθους άξονες:

  • Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ κατ΄ άτομο (στο συγκεκριμένο θέμα «έκανε πίσω» το μπλόκο Νίκαιας το οποίο είχε θέσει ως αίτημα τις 30.000 οικογενειακό αφορολόγητο, ώστε να υπάρξει κοινό αίτημα των αγροτών)
  • Ααπόσυρση του Ασφαλιστικού και του Φορολογικού
  • Κατάργηση φορολογικών μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα για τον κλάδο
  • Κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης.
  • Αφορολόγητο πετρέλαιο
  • Κατάργηση του ΦΠΑ για τα αγροτικά μέσα και εφόδια
  • Ρύθμιση "κόκκινων δανείων" και προστασία πρώτης κατοικίας απο πλειστηριασμούς
  • Κατάργηση του φόρου σε κρασί και τσίπουρο

Σε δύο "στρατόπεδα" οι αγρότες

Λίγη ώρα αφότου ξεκίνησε η σύσκεψη πάντως, "άνοιξαν" τα μπλόκα στην Φθιώτιδα. Το ίδιο έπραξαν και οι αγρότες στο μπλόκο των Τεμπών, οι οποίοι δεν συμμετέχουν στην σύσκεψη της Νίκαιας. Τα Τέμπη θα κλείσουν ξανά στις 18:00, για 24 ώρες, όπως ΄προειδοποιούν οι αγρότες.

Πολύωρος αποκλεισμός της Πελοπόννησου

Πολλαπλά προβλήματα δημιουργούν τα μπλόκα των αγροτών στην Πελοπόννησο, που είναι αποκλεισμένη, καθώς εδώ και ώρες είναι κλειστές τόσο η Παλαιά Εθνική Οδός Τρίπολης–Άργους, όσο και η Παλαιά Εθνική Αθηνών-Κορίνθου, ενώ πολυάριθμα μπλόκα εμποδίζουν τις μετακινήσεις απο νομό σε νομό.

 

Μεγάλες ουρές σχηματίζονται στην Κόρινθο, όπου οι αγρότες στις 15:00 έκλεισαν και την Παλαιά Εθνική στο ύψος του Καλαμακίου, αποκόβοντας την Πελοπόννησο και την Δυτικά Ελλάδα από την υπόλοιπη χώρα, μεχρι τις 22:00.

Μεγάλες ουρές κι απίστευτη ταλαιπωρία έχουν υποστεί οι οδηγοί στην Αργολίδα, από το μπλόκο στους Μύλους, το οποίο έκλεισε στις 13:00, εγκλωβίζοντας εκατοντάδες οδηγούς.