X

“Κάθοδος” των μπλόκων στην Αθήνα

Τι αποφασίστηκε στις  συνεδριάσεις των αγροτών την Κυριακή. Επιμένουν σε απόσυρση του νομοσχεδίου. Πού υπάρχουν μπλόκα. Νέα επίθεση σε μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ant1news

Περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν οι αγρότες στις συσκέψεις που είχαν την Κυριακή. Αυξάνουν το χρόνο διακοπής της κυκλοφορίας σε εθνικούς, επαρχιακούς οδούς, λιμάνια και τελωνεία, ενώ αποφάσισαν αποχή από τη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, από την αρμόδια Επιτροπή του Κοινοβουλίου για τα ζητήματά τους και διαμαρτυρία με τρακτέρ μπροστά στη Βουλή την ερχόμενη Παρασκευή.

Οι εκπρόσωποι των κατά τόπους μπλόκων που συνεδρίασαν την Κυριακή στη Νίκαια έλαβαν ομόφωνη απόφαση για συνέχιση του  επ’αόριστον μπλόκου των οδικών δικτύων, των τελωνείων και των λιμανιών και αεροδρομίων. Στο μεταξύ, έχει «πέσει» στο τραπέζι πρόταση για κατάληψη των σιδηροδρομικών γραμμών.

Οι εκπρόσωποι των μπλόκων που συμμετείχαν στη σύσκεψη αποφάσισαν να «κατέβουν» την Παρασκευή, στην Αθήνα και να τα στήσουν στο Σύνταγμα, απαιτώντας εκ νέου και εντονότερα την απόσυρση του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό. Παράλληλα, απηύθυναν κάλεσμα και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες, να σταθούν στο πλευρό τους.

Οι αγρότες των μπλόκων Τεμπών και Μικροθηβών που δεν συμμετείχαν στην πανελλαδική σύσκεψη μπλόκων στη Νίκαια και δεν προτίθενται να μετάσχουν και στην «κάθοδο» τρακτέρ και αγροτών στην Αθήνα, που οργανώνεται για την Παρασκευή, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση-πρόταση με συγκεκριμένα αιτήματα για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής, η οποία έχει σταλεί και προς τα υπόλοιπα μπλόκα προκειμένου να ενημερωθούν και να συνυπογράψουν εφόσον το επιθυμούν.

Στην ανακοίνωση-πρόταση που απευθύνεται προς τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα, αλλά θα κοινοποιηθεί και προς τα λοιπά κόμματα, σημειώνονται τα εξής:

«Οι χιλιάδες κινητοποιημένοι αγρότες της χώρας και ειδικά οι νέοι, αγωνιούμε για το μέλλον μας. Αρνούμαστε να αποδεχθούμε το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και το φορολογικό που βάζει ταφόπλακα στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και ζητάμε την απόσυρση του. Επιδιώκουμε συζήτηση και για το κόστος παραγωγής που είναι ο μοχλός ανάπτυξης»

Την ίδια ώρα, άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα επιτέθηκαν φραστικά σε μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Αμύνταιο, με θέμα το αγροτικό. Στο σημείο επικράτησε ένταση και τα μέλη του κυβερνώντος κόμματος αποχώρησαν. Η Κουμουνδούρου απάντησε για το περιστατικό, σημειώνοντας ότι,  «οι εισβολές σε γραφεία κομμάτων, οι βανδαλισμοί και η βίαιη διακοπή εκδηλώσεων δεν εξυπηρετούν ούτε τα αιτήματα των αγροτών, ούτε καμιάς άλλης κοινωνικής κατηγορίας».

Τα αιτήματα των αγροτών

Οι αγρότες επιμένουν στην απόσυρση του σχεδίου της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό και για συζήτηση από μηδενική βάση, επισημαίνοντας ότι, αυτή θα γίνει μόνο πάνω στα βασικά αιτήματά τους. Αναφορικά με τα αιτήματά τους, διαμορφώθηκαν στο εξής πλαίσιο:

-Αφορολόγητο στις 12 χιλιάδες κατ άτομο. Στο συγκεκριμένο θέμα «έκανε πίσω» το μπλόκο Νίκαιας το οποίο είχε θέσει ως αίτημα τις 30 χιλιάδες αφορολόγητο αλλά όχι «ατομικό», «οικογενειακά» προκειμένου να υπάρξει κοινή συνισταμένη στην διατύπωση των αιτημάτων.

-Απόσυρση του ασφαλιστικού και του φορολογικού αλλά και κατάργηση φορολογικών μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα για τον κλάδο, όπως επίσης και των τεκμηρίων διαβίωσης.

-Αφορολόγητο πετρέλαιο και κατάργηση του ΦΠΑ για τα αγροτικά μέσα και εφόδια.

-Ρύθμιση των κόκκινων δανείων ώστε να μην κατασχεθούν σπίτια.

-Να μην ισχύσει η φορολογία σε κρασί και τσίπουρο.

Παραμένουν και ενισχύονται τα μπλόκα

Έως τις 3 μετά το μεσημέρι θα παραμείνουν τελικά σήμερα κλειστά τα Τέμπη, έπειτα από συνεννόηση των αγροτών του μπλόκου με την Αστυνομία προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κυκλοφορία. Η κοιλάδα θα ξανακλείσει και πάλι στις 9 το βράδυ για ένα 24ωρο.

Το τελωνείο του Προμαχώνα παραμένει κλειστό για έβδομη συνεχόμενη μέρα, με τις νταλίκες να σχηματίζουν ουρές χιλιομέτρων στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία. Το τελωνείο της Εξοχής άνοιξε την Κυριακή στις 12:00, μετά από 24ωρο αποκλεισμό, ωστόσο έκλεισε και πάλι στις 15:00.

Το μπλόκο του Κεφαλόβρυσου παραμένει, με την Εθνική Αντιρρίου – Ιωαννίνων να παραμένει ανοιχτή μόνο για δύο ώρες, από τις 12:00 ως τις 14:00.

Κλειστοί παραμένουν οι δρόμοι σε Αχαΐα, Ηλεία, ο Ισθμός, με την παλαιά Εθνική να Κορίνθου – Αθηνών να ανοιγοκλείνει.

Οι αγρότες της Κρήτης, που θα ανέβουν στην Αθήνα, επιμένουν στα μπλόκα, ενώ αποφάσισαν να προχωρήσουν και σε καταλήψεις δημόσιων κτηρίων.

Ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας πάντως σχολιάζοντας στο facebook την απόφαση των αγροτών να μεταβούν στην Αθήνα αναφέρει: Θα έρθουν λέει με τα τανκς (συγνώμη τα τρακτέρ εννοούσα) στην Αθήνα, για να κάνουν τι; Να εξοργίσουν ακόμα περισσότερο τους΄υπόλοιπους Έλληνες πολίτες με τους εκβιασμούς και την αδιαλαξία. Καλώς να έρθουν......».

Από την Ένωση Κεντρώων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: "Η κυβέρνηση έχει κλειστά αυτιά και μάτια για να αντιληφθεί τα δίκαια αιτήματα των αγροτών. Αντ'αυτού το πρωί τους καλεί σε διάλογο και το βράδυ τους κατηγορεί για φοροδιαφυγή και για ακροδεξιές αντιλήψεις. Ας σταματήσει αυτό το επικοινωνιακό παιχνίδι και ας προτείνει η κυβέρνηση συγκεκριμένα μέτρα που θα ενισχύσουν την πρωτογενή παραγωγή. Όλα τα άλλα είναι λόγια του αέρα. Η Ένωση Κεντρώων επιμένει στο να μπει αφορολόγητο στους αποκλειστικώς αγρότες όταν ο τζίρος τους δεν υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ".