X

Βαριές “καμπάνες” για όσους δεν δέχονται κάρτες

Ρύθμιση για την υποχρεωτική χρήση «πλαστικού χρήματος» σε όλες της συναλλαγές προωθεί η κυβέρνηση. Τι προβλέπει η νομοθεσία.

Ant1news

Ρύθμιση για την υποχρεωτική χρήση του πλαστικού χρήματος σε όλες τις συναλλαγές προωθεί η Κυβέρνηση ενώ όσοι δεν δέχονται πληρωμές με κάρτες, αν και διαθέτουν τα ειδικά τερματικά μηχανήματα, αντιμετωπίζουν βαριές ποινές όπως φυλάκιση, κλείσιμο της επιχείρησης και υψηλά χρηματικά πρόστιμα.

Ειδικότερα , σύμφωνα με τo Έθνος,  λόγω των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, οι συναλλαγές στη χώρα μας βρίσκονται σε ειδικό καθεστώς . Για την ομαλή διεξαγωγή των συναλλαγών υπάρχει πρόβλεψη στον Ποινικό Κώδικα αλλά και σειρά νομοθετημάτων .

Κυρώσεις προβλέπονται για επιχειρήσεις για τις οποίες υπάρχουν καταγγελίες στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή ότι δεν αποδέχονται πληρωμές με κάρτες:

-Αρχικά γίνεται σύσταση στην επιχείρηση για συμμόρφωση μέσα σε ορισμένη προθεσμία.

-Στη συνέχεια αν η επιχείρηση δεν συμμορφωθεί, επιβάλλεται πρόστιμο από 1500 έως 1 εκ. ευρώ. Σε περίπτωση που εκδοθούν σε βάρος του ίδιου περισσότερες από 3 αποφάσεις επιβολή προστίμου, το ανώτατο όριο προστίμου διπλασιάζεται.

-Προσωρινή διακοπή της λειτουργίας της επιχείρησης ή τμήματός της από 3 μήνες έως 1 χρόνο (Σε περίπτωση που εκδοθούν σε βάρος του ίδιου προμηθευτή περισσότερες από 3 αποφάσεις επιβολής προστίμου)

-Ποινή φυλάκισης 6 μηνών.