X

Hot Spots: Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις σε Διαβατά και Κω

Παράλληλες πορείες στο Σχιστό, κατάληψη στα Διαβατά και πετροπόλεμοι, προσαγωγές και τραυματισμοί στη Κω. Μαζικές αντιδράσεις για τα hot spots.

Ant1news

Τεταμένο παραμένει το κλίμα στα Διαβατά και την Κω, ενώ στο «χορό» μπαίνει και το Σχιστό, με τους κατοίκους των περιοχών να ξεσηκώνονται, αντιδρώντας στη δημιουργία hot spots στις περιοχές τους.

Οι κάτοικοι του Περάματος, που έχουν επιδείξει περισσότερη ανοχή από ό,τι αυτοί των δύο άλλων περιοχών, θα κάνουν σήμερα στις 11:00 την πρώτη τους πορεία,υποστηρίζοντας την κατασκευή του κέντρου καταγραφής και φιλοξενίας προσφύγων στο Σχιστό, ενώ για τις 12:30 έχει προγραμματιστεί δεύτερη πορεία ενάντια στα hot spots . Δύο μέρες πριν, ο δήμαρχος Περάματος, Γιάννης Λαγουδάκης, μέσω ανακοίνωσής του, είχε διευκρινίσει ότι, η περιοχή «θα αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν», εκτοξεύοντας βολές στην κυβέρνηση για το ότι, ουδείς ενημερώθηκε πριν τη λήψη της σχετικής απόφασης.

Μάχες σώμα με σώμα στην Κω

Στην Κω από την Παρασκευή, που έφτασαν στο νησί οι διμοιρίες των ΜΑΤ, έχει δημιουργηθεί «πολεμική» κατάσταση, με τις μάχες μεταξύ των αστυνομικών και ομάδας κατοίκων, επιχειρηματιών, αλλά και του δημάρχου του νησιού, να καταλήγουν σε «σώμα με σώμα», με τραυματισμούς, μολότοφ και πετροπόλεμους.

Την Κυριακή οι πολίτες που αντιδρούν έκαναν πορεία προς το κέντρο της πόλης, η οποία κατέληξε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ λίγη ώρα μετά εγκλώβισαν τον βουλευτή Ηλία Καματερό σε καφετέρια, όπου του επιτέθηκαν φραστικά, απαιτώντας την παραίτησή του. Την ίδια ώρα, η ΕΛ.ΑΣ. διέταξε τη διεξαγωγή ΕΔΕ για τους αστυνομικούς που επιτέθηκαν στους πολίτες που εμπόδιζαν να πλησιάσουν στο σημείο όπου δημιουργείται το hot spot.

Ο δήμαρχος της Κω, Γιώργος Κυρίτσης, με επιστολή που έστειλε, ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να αποσύρει τα ΜΑΤ από το νησί, προειδοποιώντας ότι θα υπάρξουν θύματα. Παράλληλα, ζητά ανάκληση της απόφασης για τη δημιουργία hot spot στην περιοχή, καλώντας την κυβέρνηση να συζητήσει την πρόταση που ο ίδιος έχει καταθέσει, για δημιουργία ενός χώρου καταγραφής προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι θα αναχωρούν από το νησί μέσα σε 24 ώρες.

Ο ίδιος μιλώντας στο Καλημέρα Ελλάδα, το πρωί της Δευτέρας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, έχει υιοθετήσει την τακτική του να κατηγορεί ως ακροδεξιούς όσους αντιδρούν και επανέλαβε την πρόταση που έχει καταθέσει για τη δημιουργία κέντρων καταγραφής και άμεσης αποχώρησης των προσφύγων.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης επεσήμανε ότι δεν είναι προς το καλό του νησιού να δημιουργούνται εντάσεις, ενώ υπογράμμισε ότι, «αν δεν υλοποιηθεί η συμφωνία που έκανε ο Τσίπρας, θα βάλουμε νερό στο μύλο των χωρών που θέλουν να μας βγάλουν από τη Σένγκεν. Η ΝΔ δεν ταυτίζεται με την πολιτική σε αυτό το θέμα, αλλά δυστυχώς εδώ που έφεραν την Ελλάδα με την πολιτική των ανοιχτών συνόρων, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα».

Παρά τις αντιδράσεις, το βράδυ της Κυριακής κατέφθασαν στο νησί, με πλοίο της γραμμής, τα μηχανήματα του Στρατού, τα οποία θα συμβάλουν στην κατασκευή του χώρου.

 

 


To πρωί της Δευτέρας έφτασαν στο λιμάνι του νησιού ακόμα τέσσερις κλούβες των ΜΑΤ, όπως φαίνεται και στο βίντεο του kostoday.gr.


Μαζικές αντιδράσεις στα Διαβατά

Κάτοικοι των δήμων Δέλτα και Ωραιοκάστρου συγκεντρώθηκαν την Κυριακή έξω από το στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, στα Διαβατά, όπου δημιουργείται το hot spot, με αποτέλεσμα, μετά από επεισόδια, να διακοπούν οι εργασίες.

Ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης, θα έχει συνάντηση σήμερα στις 14:00 ,με τον Υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, ενώ για μία ώρα αργότερα έχει προγραμματιστεί συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον Γιάννη Μουζάλα. Σε αυτήν θα συμμετάσχει και ο δήμαρχος Δέλτα Μίμης Φωτόπουλος.

Οι κάτοικοι, παράλληλα, των περιοχών, βρίσκονται σε αναμονή, προαναγγέλλοντας νέες κινητοποιήσεις, σε περίπτωση που δεν αλλάξει ο σχεδιασμός της κυβέρνηση.

 

Οι ομάδες περιφρούρησης του χώρου έχουν στηθεί ήδη έξω από το πρώην στρατόπεδο, ενώ άλλες ομάδες κατοίκων θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση συμπαράστασης στους δημάρχους, την ώρα που θα συζητούν με τους Υπουργούς.

 

Τα σχολεία στα Διαβατά θα παραμείνουν κλειστά σήμερα, με τους μαθητές να συνοδεύουν τους γονείς τους στη συγκέντρωση που έγινε στις 8:00, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες του seleo.gr στο παλαιό δημαρχείο Μαγνησίας και στο δημαρχείο Σίνδου, ενώ δεν αποκλείεται να μεταβούν στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου.

 

 

 

Μουζάλας: Η παρεμπόδιση της δημιουργίας δομών προκαλεί αναταραχές στις τοπικές κοινωνίες

Η παρεμπόδιση της δημιουργίας δομών, όπου θα καταγράφονται και θα ταυτοποιούνται πρόσφυγες και μετανάστες, «μόνο αναταραχή στις τοπικές κοινωνίες προκαλεί», σχολιάζει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, με αφορμή τις αντιδράσεις κατοίκων αλλά και δημοτικών αρχών για τη δημιουργία hot spots. 

«Η απόσειση των ευθυνών των τοπικών αρχών, μόνο επιβάρυνση των τοπικών κοινωνιών επιφέρει και σ’ αυτό συμφωνεί η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων της χώρας, αλλά και των πολιτικών δυνάμεων του τόπου», επισημαίνει ο υπουργείο.

Προσθέτει πως «μέσα σ’ ένα κλίμα απειλών από μεριάς ευρωπαϊκών κρατών, ενόψει της ανεξέλεγκτης εισόδου μεγάλου αριθμού μεταναστών και προσφύγων στην Ευρώπη μέσω της πατρίδας μας, μοναδική απάντηση αποτελεί η οργανωμένη και ελεγχόμενη διαχείριση των εισερχομένων πληθυσμών σε κέντρα υποδοχής, τόσο στα σημεία εισόδου όσο και στην ενδοχώρα, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς δεσμεύσεις και υποχρεώσεις της χώρας».

Διευκρινίζει ότι επιδίωξη της κυβέρνησης στα σημεία εισόδου είναι η συντομότερη δυνατή παραμονή των εισερχομένων, ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο συγκέντρωσης μεγάλων πληθυσμών.

«Η διαχείριση σε οργανωμένους χώρους δεν επιβαρύνει τους κατοίκους, δεν διαταράσσει την καθημερινότητά τους και προστατεύει τόσο τους πρόσφυγες όσο και τον ντόπιο πληθυσμό. Ειδικά στα νησιά, των οποίων η οικονομία κατά κύριο λόγο εξαρτάται από τον τουρισμό, η οργανωμένη διαχείριση των προσφύγων και των μεταναστών αποτελεί προϋπόθεση για την αποφυγή φαινομένων που δυσφημούν την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό», υπογραμμίζει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Στην ενδοχώρα η λειτουργία δομών φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και προσώπων υπό εθελούσια επιστροφή και προαναχωρησιακών κέντρων για τις αναγκαστικές επιστροφές (τα τελευταία ανήκουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη), «συμπληρώνει το πλέγμα των δομών που είναι αναγκαίες για τη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, αλλά και για τη διατήρηση του ελέγχου και της ασφάλειας που επιζητούν οι τοπικές κοινωνίες και προτάσσει η ΕΕ».