X

Αντιπροτάσεις του δημάρχου Ωραιοκάστρου για τα hot spots

Δύο στρατόπεδα αντί για αυτό των Διαβατών προτείνει ο δήμαρχος της περιοχής. Τι απάντησε ο Πάνος Καμμένος.

Ant1news

Δύο εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα στην περιοχή του Πενταλόφου ( περιοχή που υπάγεται στο δήμο Ωραιοκάστρου) προτείνει ο δήμαρχος της περιοχής για τη δημιουργία hot spots, αντί για το στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου στα Διαβατά.

Ο Αστέριος Γαβότσης διατυπώνει την πρότασή του μέσω επιστολής που έχει κοινοποιήσει στην ΚΕΔΕ, υπόψη του προέδρου της Γιώργου Πατούλη, αναφέροντας ότι  «είναι καιρός πλέον όλοι να αναλάβουν ισομερώς κάθε νέα επιβάρυνση», ενώ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην υποβαθμισμένη δυτική Θεσσαλονίκη.

Ο Πάνος Καμμένος στη σημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σχετικά με το ζήτημα, ξεκαθάρισε ότι η επιλογή των σημείων όπου θα γίνουν τα Κέντρα Καταγραφής και Υποδοχής δεν είναι επιλογές του υπουργείου Άμυνας, τόνισε ωστόσο ότι το υπουργείο έχει αναλάβει τη διεκπεραίωση των έργων. Ο Υπουργός δήλωσε ανοιχτός σε αντιπροτάσεις για άλλους χώρους και τη μεταφορά των Κέντρων εκεί, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατόν να διακοπούν οι εργασίες, καθώς μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, τα Κέντρα θα πρέπει να είναι έτοιμα.

Ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου στην επιστολή, που αναρτήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου, προσθέτει ότι, εξετάζεται και η εκμετάλλευση άλλων χώρων, οι οποίοι θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν.

Να σημειωθεί ότι ο Α.Γαβότσης πρωτοστατεί στις διαμαρτυρίες που λαμβάνουν χώρα στα Διαβατά, τονίζοντας ότι, ο συγκεκριμένος χώρος δεν ενδείκνυται για τη χρήση που προορίζεται, αλλά ενέχονται κίνδυνοι τόσο για τους ίδιους τους φιλοξενούμενους όσο και για τους κατοίκους της περιοχής.

Ολόκληρο το δελτίο Τύπου του Αστέριο Γαβότση

Τις τελευταίες ημέρες η δυτική Θεσσαλονίκη αντιμετωπίζει το πρόβλημα της δημιουργίας κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων (relocation camp) στο πρώην στρατόπεδο ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ή 1090, το οποίο βρίσκεται επί της συμμαχικής οδού Ωραιοκάστρου - Διαβατών. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά η ελάσσων αντιπολίτευση του δήμου Ωραιοκάστρου προσπαθεί - εντελώς ανεπιτυχώς- να εκμεταλλευτεί το θέμα προσδοκώντας μικροπολιτικές και μικροπαραταξιακές ωφέλειες, υποστηρίζοντας ότι η διοίκηση του δήμου δεν έχει κάνει τίποτα για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος.

Προς αποκατάσταση λοιπόν της αλήθειας παραθέτουμε αυτούσια την επιστολή που απέστειλε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης προς την ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) στις 2/2/2016:

Προς αποκατάσταση λοιπόν της αλήθειας παραθέτουμε αυτούσια την επιστολή που απέστειλε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης προς την ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) στις 2/2/2016:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ωραιόκαστρο 02/02/2016

Υπόψη:

Προέδρου

κ. Γ. Πατούλη

Κύριε Πρόεδρε,

Με την επιστολή μου αυτή σας παρακαλώ να συγκαλέσετε άμεσα την ολομέλεια της Κ.Ε.Δ.Ε. με αποκλειστικό θέμα την κατασκευή χώρου δεύτερης υποδοχής και μετεγκατάστασης προσφύγων (relocation center) στο πρώην στρατόπεδο ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ή 1090 επί της συμμαχικής οδού Ωραιοκάστρου - Διαβατών.

Η για άλλη μια φορά αγνόηση και ο παραγκωνισμός των Ο.Τ.Α σ ένα τόσο σημαντικό θέμα και η μονομερής από πλευράς κυβέρνησης επιλογή κι οριοθέτηση του συγκεκριμένου χώρου - κακέκτυπου της Αμυγδαλέζας - μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει παρά θα επιλύσει.

Δεν αποδεχόμαστε τη λήψη αποφάσεων από πλευράς κυβέρνησης ερήμην των Ο.Τ.Α.

Το Ωραιόκαστρο, πόλη σήμερα - χωριό χθες - δημιουργήθηκε και οικίστηκε από πρόσφυγες ποντιακής καταγωγής. Ως εκ τούτου έχουμε μια ιδιαίτερη ευαισθησία στο προσφυγικό ζήτημα. Και είμαστε μπροστάρηδες σε κάθε μάχη ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία. Είμαστε πρόθυμοι να αναλάβουμε το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση της ίσης κατανομής βαρών κι ευθυνών.

Το προσφυγικό δεν είναι θέμα τοπικό, πολύ περισσότερο αποκλειστικά εθνικό. Είναι θέμα πανευρωπαϊκό και παραπέρα παγκόσμιο. Και με γνώμονα αυτή την παραδοχή θα πρέπει να επικεντρωθούν οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπισή του κι όχι με απειλές περί εξόδου της χώρας μας απ' τη συνθήκη Σένγκεν.

Η Δυτική Θεσσαλονίκη είναι ήδη βεβαρημένη με κάθε είδους ρυπογόνες κι επιβλαβείς δραστηριότητες (διυλιστήριο, βιολογικός καθαρισμός, ΧΥΤΑ, ΤΙΤΑΝ ενώ η Βιομηχανική Περιοχή παρουσιάζει εικόνα ερήμωσης κλπ). Είναι καιρός πλέον όλοι να αναλάβουν ισομερώς κάθε νέα επιβάρυνση.

Προς αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσαν να εξεταστούν συμπληρωματικά κι άλλες εκτάσεις, όπως επιγραμματικά σας αναφέρω παρακάτω:

1) Στην οδό Θέρμης - Τριαδίου, ακριβώς απέναντι απ το κλειστό γυμναστήριο, υπάρχει μια πολύ μεγάλη έκταση εφαπτόμενη της περίφραξης του στρατοπέδου ΜΑΚΡΗ (πρώην 561 ΤΠ) ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου.

2) Το στρατόπεδο ΜΑΚΡΗ (πρώην 561 ΤΠ) μεταξύ Θέρμης και Ν. Ραιδεστού.

3) Τα λουτρά της Ν. Ραιδεστού.

4) Το στρατόπεδο ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΥ ΚΟΔΡΑ στην Καλαμαριά.

5) Το στρατόπεδο στις παρυφές του Πανοράματος.

6) Το στρατόπεδο Καρατάσιου στη Σταυρούπολη.

7) Το στρατόπεδο Π. ΜΕΛΑ στη Σταυρούπολη.

8) Το στρατόπεδο Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Μενεμένη.

9) Τα δυο στρατόπεδα στον Πεντάλοφο του δήμου μας.

10) Η περιοχή κεραιών στην Περαία.

11) Οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις και το λιμάνι που δημιουργήθηκε για τον ελλιμενισμό μεγάλων σκαφών στην περιοχή του Λιτοχώρου για τις ανάγκες της KFOR.

Από τον προπαρατεθέντα ενδεικτικό κατάλογο προσφορότερη κρίνω την τελευταία περίπτωση, αφού οι πρόσφυγες θα μπορούσαν να προωθούνται εκεί απ ευθείας απ τα νησιά με πλοία .

Υιοθετώντας αυτή τη λύση πιστεύω πως αποφεύγονται μια σειρά ενδεχόμενα προβλήματα, όπως της ασφάλειας των πολιτών, της τήρησης των υγειονομικών κανονισμών και διατάξεων και της αποφυγής της διάρρηξης του κοινωνικού ιστού στις κατοικημένες περιοχές.

Επίσης με τη λύση αυτή διασφαλίζεται η ελάχιστη απόσταση των 100 χιλ. από τα βόρεια σύνορα της χώρας μας.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΓΑΒΟΤΣΗΣ