X

Αντιδράσεις, επεισόδια και συγκεντρώσεις για τα hot spot

Σε Κω και Διαβατά οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν. Διαφορετικές συγκεντρώσεις στο Σχιστό. Τι ξεκαθαρίζει ο Πάνος Καμμένος. Τι προτείνει ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου.

Ant1news

Μπορεί σε μία εβδομάδα να λήγει η προθεσμία για την παράδοση των πέντε κέντρων πρώτης υποδοχής και των δύο κέντρων μετεγκατάστασης προσφύγων, όμως οι αντιδράσεις από κατοίκους σε Κω και Διαβατά συνεχίζονται.

Το περασμένο βράδυ σημειώθηκαν νέα επεισόδια μεταξύ κατοίκων και αστυνομικών στην περιοχή Πυλί της Κω, με προσαγωγές, αλλά και συλλήψεις.

Παράλληλα, στα Διαβατά, μετά και τη χθεσινή ένταση, σημειώθηκαν καταλήψεις σχολείων, αλλά και πορεία διαμαρτυρίας.

Στην Κω όμως, εκτός από τις μάχες μεταξύ αστυνομικών και κατοίκων, υπήρξαν μάχες και μεταξύ ΜΑΤ και… οχημάτων.

Συγκεκριμένα, δύο άνδρες διμοιρίας, επιτέθηκαν σε σταθμευμένο αυτοκίνητο και μηχανάκι:

Δύο διαφορετικές συγκεντρώσεις έγιναν σήμερα στο Σχιστό. Η πρώτη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε από μέλη της Κινήσης Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΡΦΑ), ενώ η δεύτερη από μία κίνηση που υπογράφει ως Επιτροπή Κατοίκων Α' και Β' Πειραιά.

Η ΚΕΡΦΑ, σε ανακοίνωσή της, με αφορμή τη σημερινή συγκέντρωση, ανέφερε ότι «οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι καλοδεχούμενοι στην πόλη του Κερατσινίου» προσθέτοντας ότι «δεν θα επιτρέψει στους δολοφόνους του Παύλου Φύσσα να χύσουν στην ίδια του τη γειτονιά το ρατσιστικό δηλητήριο σε βάρος των προσφύγων και των μεταναστών, στοχοποιώντας τους, δήθεν, για υποβάθμιση της περιοχής».

Οι δήμαρχοι των περιοχών κάνουν συνεχείς επαφές με αρμόδιους φορείς, ενώ και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας συνάντησε τον δήμαρχο Ωραιοκάστρου, ο οποίος αντί για το στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου στα Διαβατά προτείνει δύο εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα στην περιοχή του Πενταλόφου (στο δήμο Ωραιοκάστρου).

 

Την πρόθεση της κυβέρνησης να συζητήσει με τις τοπικές κοινωνίες και αρχές το ενδεχόμενο διαφορετικών τοποθεσιών όπου θα εγκατασταθούν τα hot spots και τα κέντρα μετεγκατάστασης προσφύγων επανέλαβε και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.

Μήνυμα προς την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, αλλά και προς τους εταίρους να πιέσουν την Άγκυρα για το προσφυγικό, έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Μυτιλήνη.