X

“Μπλόκο” στα μπλόκα ετοιμάζει η κυβέρνηση

Με ποιον τρόπο θα εμποδίσει η κυβέρνηση την κάθοδο των αγροτών στο Σύνταγμα; Κλειστά επ αόριστον τα Τέμπτη. Άνοιξαν οι δρόμοι στο τελωνείο του Προμαχώνα.

Ant1news

Απέρριψαν εκ νέου την πρόσκληση του Μεγάρου Μαξίμου σε διάλογο οι συντονιστικές επιτροπές των μπλόκων, ωστόσο δεν αποκλείεται στο αυριανό υπουργικό συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας να παρουσιάσει νέα πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό των αγροτών.

Το αργότερο αύριο, εξάλλου, θα φθάσει στο γραφείο του Πρωθυπουργού, στον Πρόεδρο της Βουλής, αλλά και στους αρχηγούς όλων των κομμάτων το κείμενο με τις προτάσεις των αγροτών, όπως δήλωσε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Τεμπών, Παναγιώτης Καλογιάννης, που συμμετείχε στη σύσκεψη στον Προμαχώνα.

Τα Τέμπη από το μεσημέρι έκλεισαν, πάντως, επ' αόριστον και οι παραγωγοί ετοιμάζονται τώρα για την κάθοδό τους στην πλατεία Συντάγματος με την Τροχαία να έχει εκπονήσει σχέδιο προκειμένου να μείνουν τα τρακτέρ έξω από την πρωτεύουσα.

«Υπάρχουν νόμοι και κανόνες», τόνισε το μεσημέρι η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία σημείωσε ότι «η πρόταση της Κυβέρνησης στους αγρότες για διάλογο είναι πάντοτε ανοιχτή, όμως όπως τόνισε «δεν μπορεί να γίνει διάλογος από μηδενική βάση».

Αργά το απόγευμα πραγματοποιήθηκε μάλιστα και συνάντηση των επικεφαλής των μπλόκων του Κάστρου και της Νίκαιας με τον υπουργό Εσωτερικών. Οι ίδιοι ζήτησαν από τον κ. Κουρουμπλή να επιτραπεί στους αγρότες, για συμβολικούς λόγους, η κάθοδος ενός μικρού αριθμού τρακτέρ στο κέντρο και στο συλλαλητήριο της Παρασκευής. Ο υπουργός Εσωτερικών τους απάντησε ότι το αίτημα θα εξετασθεί από την κυβέρνηση, ενώ οι δύο αγρότες κάλεσαν εκ νέου τους συναδέλφους τους να δηλώσουν δυναμικό παρόν στις κινητοποιήσεις.

Αίσιο τέλος είχαν οι πολύωρες διαπραγματεύσεις που έγιναν από τις 13.00 στο τελωνείο του Προμαχώνα. Λίγο μετά τις 20:15, οι δρόμοι άνοιξαν και η κυκλοφορία στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία διεξάγεται κανονικά. Υπενθυμίζεται ότι οι Έλληνες αγρότες δεσμεύτηκαν ότι δεν θα μπλοκάρουν το τελωνείο μέχρι να αποφορτιστεί εντελώς η κίνηση και στις δύο πλευρές.

 

Την "απόβασή τους" στην Αθήνα αποφάσισαν και οι Κερκυραίοι αγρότες που «συμπλέουν» με τα 68 μπλόκα αγροτών και από κοινού αναμένεται να παραστούν στην Αθήνα και να «στρατοπεδεύσουν» από την Παρασκευή, όπως έχουν προαναγγέλλει, στην πλατεία Συντάγματος.

«Ζητάμε από την κυβέρνηση πολιτική λύση. Όχι καταστολή και ποινικοποίηση του αγώνα μας. Δηλώνουμε ότι δεν θα φύγουμε από την Αθήνα με άδεια χέρια». Αυτή είναι η απάντηση που δίνουν οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας προς την κυβέρνηση με αφορμή τις σημερινές δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου σχετικά με την κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα.

 

Αυτήν την ώρα συνεδριάζουν οι εκπρόσωποι των ανεξάρτητων μπλόκων στο Εργατικό Κέντρο Κορίνθου, για να καθορίσουν τη στάσης τους, ενόψει της συγκέντρωσης που προγραμματίζεται στην Αθήνα την Παρασκευή και για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.

Στην Κορινθία, η νέα εθνική οδός είναι κλειστή για πάνω από δύο εβδομάδες και σήμερα οι αγρότες έκλεισαν και την παλαιά εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου στο Καλαμάκι έως τις 8 το βράδυ. Σημειώνεται ότι όταν είναι κλειστή και η παλαιά εθνική οδός, η κυκλοφορία διεξάγεται από μικρή παράκαμψη μέσα από το χωριό Καλαμάκι Κορινθίας.

Στον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης - Κορίνθου, οι αγρότες της Αρκαδίας έκλεισαν τα διόδια Νεστάνης έως τα μεσάνυχτα και για όσο είναι κλειστός ο αυτοκινητόδρομος, η κυκλοφορία διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό Τρίπολης - Άργους μέσω Αχλαδόκαμπου.

Οι αγρότες έως τις 20.00 έκλεισαν την γέφυρα του Ευρώτα στην εθνική οδό Σπάρτης - Τρίπολης. Όσο είναι κλειστή η γέφυρα Ευρώτα η κυκλοφορία για ΙΧ επιβατικά διεξάγεται από παράκαμψη 54 περίπου χιλιομέτρων, τμήμα του οποίου είναι χωματόδρομος από το χωριό Σκούρα, ενώ μεγάλα αυτοκίνητα πρέπει να ακολουθήσουν τη διαδρομή Σπάρτη - Καστόρι - Λογγανίκος - Μεγαλόπολη. Η παλαιά Εθνική Οδός έκλεισε στο ύψος του Μεγανίτη από τις 19:00 μέχρι τις 21:00.

Ανυποχώρητοι στα μπλόκα παραμένουν και οι αγρότες στην Ηλεία, με εξάωρους αποκλεισμούς της ΕΟ Πατρών-Πύργου στο μπλόκο του Κουρτεσίου, οι οποίοι δεν αποκλείεται σήμερα να γίνουν 8ωροι. Επίσης, σε 3ωρο αποκλεισμό του κόμβου Αγίου Γεωργίου στον Πύργο αναμένεται να πραγματοποιήσουν και σήμερα οι αγρότες του συγκεκριμένου μπλόκου έως τις 10.00 το βράδυ.