X

“Επί ποδός” οι αγρότες για το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Με ή χωρίς τρακτέρ οι αγρότες ετοιμάζονται για τη “μεγάλη κάθοδο” στην Αθήνα. Ειδικό σχέδιο από την αστυνομία για να μην περάσουν... τρακτέρ.

Ant1news

«Πυρετώδεις» οι προετοιμασίες σε όλη τη χώρα από τους αγρότες που συμμετέχουν σε 68 μπλόκα κι ετοιμάζονται να συμμετάσχουν στο αυριανό μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο που διοργανώνεται στην πλατεία Συντάγματος.

Οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας οι οποίοι πρωτοστατούν στις κινητοποιήσεις δια του εκπροσώπου τους Βαγγέλη Μπούτα, εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι η πλατεία Συντάγματος θα βουλιάξει από κόσμο… και κάλεσαν σε συμπαράσταση και άλλες κοινωνικές ομάδες που θίγονται από τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Την ίδια στιγμή ο κ. Μπούτας επιτέθηκε στους αγρότες από τα μπλόκα των Τεμπών και των Μικροθηβών, οι οποίοι δεν συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις κάνοντας λόγο για πρακτικές που υπερασπίζονται τα συμφέροντα μιας χούφτας μεγαλοαγροτών. Να σημειωθεί, ωστόσο ότι, οι αγρότες των Τεμπών θα ανοίξουν τον δρόμο, προς διευκόλυνση των συναδέλφων τους, ώστε να κατέβουν στην Αθήνα.

Αποφασισμένοι να φτάσουν στα άκρα είναι οι αγρότες από το Οροπέδιο Λασιθίου παρά τις προειδοποιήσεις της κυβέρνησης και της αστυνομίας ότι δεν πρόκειται να επιτραπεί η παρουσία τρακτέρ στην πρωτεύουσα. Θα συγκεντρωθούν σήμερα στις 14:30 στο μπλόκο μαζί με τα αγροτικά τους οχήματα, αλλά και τα τρακτέρ και θα κατευθυνθούν μαζί με αυτά στο λιμάνι του Ηρακλείου για να μεταβούν στον Πειραιά.

Στόχος τους είναι να επιβιβαστούν μαζί με αυτά στο πλοίο και προειδοποιούν ότι αν εμποδιστούν θα στήσουν νέο μπλόκο στο λιμάνι. Οι αγρότες από τα Χανιά έδωσαν ραντεβού στο λιμάνι στις 18:00, απ’ όπου θα αναχωρήσουν για την πρωτεύουσα, χωρίς όμως τα τρακτέρ τους.

Κάλεσμα σε διάλογο από την κυβέρνηση

Η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στις θέσεις της και καλεί τον αγροτικό κόσμο σε διάλογο, αλλά όχι από μηδενική βάση, αφήνοντας περιθώρια για βελτιώσεις. Ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του πριν την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου επιχείρησε εκ νέου «άνοιγμα» στους αγρότες, αλλά οι αναφορές του δεν ικανοποίησαν τον αγρότες στα μπλόκα, οι οποίοι με δηλώσεις τους αναφέρουν ότι τίποτα νεότερο δεν άκουσαν από τον Αλέξη Τσίπρα.

Λίγο μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού Συμβουλίου, κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των αγροτών σημείωναν, «'Ο διάλογος δεν μπορεί να γίνεται ούτε με τελεσίγραφα, ούτε από τηλεοράσεως, ούτε πάνω από τρακτέρ. Οι συνομιλίες και η συνεννόηση με τους αγρότες μπορεί να υπάρξουν μόνο πάνω στο τραπέζι του διαλόγου».

«Μπλόκο» από την αστυνομία στους αγρότες

Η ΕΛ.ΑΣ έχει καταρτίσει ολόκληρο επιχειρησιακό σχέδιο προκειμένου να αποτρέψει την κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα. Σύμφωνα με ατό θα αποκλειστούν οι βασικές είσοδοι στην πρωτεύουσα, δηλαδή τα διόδια Αφιδνών και Ελευσίνας, αλλά και η περιοχή όπου αποβιβάζονται επιβάτες και οχήματα από τα πλοία που καταφτάνουν από την Κρήτη.

Το Λιμενικό από την πλευρά του έχει δώσει εντολή να μην επιτρέπεται η είσοδος γεωργικών μηχανημάτων στα πλοία με προορισμό τον Πειραιά.

Επίσης, έχει δοθεί εντολή στις αστυνομικές διευθύνσεις των όμορων νομών της Αττικής να μην επιτραπεί η κίνηση τρακτέρ στις εθνικές οδούς.

Οι εντολές που έχουν δοθεί είναι να αποτραπούν τα επεισόδια γι’ αυτό στην πρώτη ζώνη τον κύριο λόγο θα έχει η Τροχαία, ενώ τα ΜΑΤ θα είναι σε επιφυλακή στο κέντρο της πόλης.