X

Το Eurogroup “πέταξε την μπάλα” στην Αθήνα

Τα μηνύματα των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στην Ελλάδα. Τι δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup. Τετ α τετ Τσακαλώτου με Μοσκοβισί και Τόμσεν.

Ant1news

Πρόοδο βλέπουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ως προς τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές, ωστόσο κανείς δεν είναι σαφής για το πότε οι εκπρόσωποι των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα και πότε θα ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση, «επιστέφοντας την μπάλα» στην Ελλάδα και απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στην δήλωση που έκανε προ ημερών η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ότι «η μπάλα βρίσκεται στα πόδια των δανειστών».  

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης προσερχόμενοι στην συνεδρίαση του Eurogroup, έδωσαν το στίγμα του κλίματος σχετικά με την Ελλάδα και οι δηλώσεις τους ήταν ενδεικτικές για το τι  θα ειπωθεί και πίσω από τις κλειστές πόρτες της συνεδρίασης.

«Καυτά» θέματα παραμένουν η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στην ελληνική κοινωνία, το φορολογικό, τα «κόκκινα» δάνεια, το Δημόσιο, οι ομαδικές απολύσεις, καθώς και το  δημοσιονομικό κενό.

Ο υπουργός Οικονομικών πριν την έναρξη του Eurogroup είχε κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, αναφορικά με όλα τα "καυτά μέτωπα" για την Ελλάδα, ενώ συναντήθηκε και με τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν.

 

Σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΟΙΚ, και οι δύο συναντήσεις διεξήχθησαν σε εποικοδομητικό κλίμα και υπήρξε σαφής συνεκτίμηση της ανάγκης να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν η πρώτη αξιολόγηση.

 

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup ο Πιερ Μοσκοβισι είπε πως η δουλειά σε «τεχνικό επίπεδο» συνεχίζεται, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι εάν συνεχιστεί η πρόοδος -συγκεκριμένα στις συζητήσεις για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και στα δημοσιονομικά- οι επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα θα είναι σε θέση να επιστρέψουν σύντομα, «μέσα στις επόμενες μέρες». Ωστόσο, δεν έδωσε συγκεκριμένες ημερομηνίες.    



Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ λίγο πριν από την έναρξη του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, δήλωσε ότι «έχει γίνει πολλή δουλειά με την Ελλάδα, σήμερα θα εξετάσουμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί", τονίζοντας «υπάρχουν φήμες στον Τύπο ότι η διαδικασία έχει εκτροχιαστεί. Είμαι πεπεισμένος ότι είναι λανθασμένες».



Σε ποιο αυστηρό ύφος ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε ότι η ευρωζώνη θα ενθαρρύνει την Ελλάδα να παραμείνει σε ευθυγράμμιση με τους στόχους του προγράμματος, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «οι αγορές είναι, ήδη, νευρικές για την Ελλάδα».

"Πρόοδο" και ανάκτηση εμπιστοσύνης με την Ελλάδα διαπιστώνει ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών, Αλεξάντερ Στουμπ, ωστόσο, σχετικά με την πρώτη αξιολόγηση, σημείωσε πως υπάρχει ακόμα "πολλή δουλειά" αλλά "βρισκόμαστε εντός του χρονικού πλαισίου". "Μέσα στις επόμενες εβδομάδες ελπίζω πως θα λάβουμε το «πράσινο φως» από τους θεσμούς για την πρώτη αξιολόγηση. Δεν θα γίνει αύριο αυτό ούτε την επόμενη εβδομάδα αλλά σίγουρα τις επόμενες εβδομάδες", ανέφερε ο κ. Στουμπ.