X

“Καρότο” από την Ευρωζώνη, “μαστίγιο” από το ΔΝΤ

"Εμφύλιος" στο κουαρτέτο μετά  τη "βόμβα” Τόμσεν, για μείωση συντάξεων και μέτρα έως 9 δις. Τι απαντά η Αθήνα. Νέα "πυρά" από Σόϊμπλε.

Ant1news

Τη σημαντική πρόοδο στην συνεργασία που είχαν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών και η ελληνική πλευρά υπογράμμισαν οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Οικονομικών μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup την Πέμπτη, ωστόσο σημείωσαν και την ανάγκη να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις ώστε να βρεθούν λύσεις στα «καυτά» θέματα, όπως η ασφαλιστική μεταρρύθμιση και το δημοσιονομικό κενό.

Την ίδια ώρα όμως, αυστηρές συστάσεις προς την Ελλάδα έκανε ο Πόλ Τόμσεν, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, με άρθρο του στην ιστοσελίδα του Ταμείου. Ο κ. Τόμσεν ζητά από την Ελλάδα μέτρα έως 9 δισ. ευρώ αλλά και μείωση στις συντάξεις.

Ο κ. Τόμσεν τονίζει ότι η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι της θα πρέπει να πάρουν δύσκολες πολιτικές αποφάσεις στους επόμενους μήνες, ώστε να καταλήξουν σε ένα πρόγραμμα που θα είναι βιώσιμο και τα νούμερα θα βγαίνουν.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ κάνει λόγο για περιορισμένη επιτυχία στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, εξηγεί γιατί το Ταμείο επικεντρώνει την προσοχή του στις ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις και δηλώνει  ότι  συμμερίζεται την άποψη της κυβέρνησης οτι οι συντάξεις έχουν μια ευρύτερη κοινωνική λειτουργία, αλλά  σημειώνει ότι αυτό δεν αποτελεί μια ευρύτερη κοινωνική λειτουργία.

Μαξίμου: Ο Τόμσεν ζητά διαφορετικό πρόγραμμα από το συμφωνημένο 

Ο διευθυντής του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν ζητά επί της ουσίας την εφαρμογή διαφορετικού προγράμματος από το συμφωνημένο και απευθύνεται επί της ουσίας στους υπόλοιπους θεσμούς που ήδη εκφράζουν την αντίθεσή τους στις απόψεις του, είναι το σχόλιο από κυβερνητικές πηγές για το άρθρο του κ. Τόμσεν, αλλά και την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι η Ελλάδα τηρεί όσα έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος. 

Ειδικότερα, αρμόδιες κυβερνητικές πηγές επικαλούνται δήλωση της εκπροσώπου του επιτρόπου Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί, Ανίκα Μπράιτχαρτ, σύμφωνα με την οποία, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν ζητούν τίποτα περισσότερο από την εφαρμογή του μνημονίου που συμφωνήθηκε τον Αύγουστο. 

Κληθείσα να σχολιάσει το άρθρο του διευθυντή του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, ο οποίος ζητά περικοπή συντάξεων, η κ. Μπράιτχαρτ ανέφερε: «Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εργάζονται ακόμη πάνω σε ένα πακέτο μέτρων για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν συμφωνηθεί στο μνημόνιο. Η Ελλάδα πρέπει να υιοθετήσει ένα πολύ σημαντικό πακέτο μέτρων για να ικανοποιήσει αυτούς τους στόχους. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θεωρούν ότι αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι αυτό που συμφωνήθηκε στο μνημόνιο τον Αύγουστο». 

Με βάση τα παραπάνω, αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης, «επισημαίνεται για μια ακόμα φορά ότι σε διαδικτυακό τόπο του ΔΝΤ, ο Π. Τόμσεν ζητά επί της ουσίας την εφαρμογή διαφορετικού προγράμματος από το συμφωνημένο. Οι θέσεις που διατυπώνονται στο εν λόγω άρθρο, απέχουν ριζικά από τα όσα έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς». Προσθέτουν δε ότι «η Ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι αποδέκτης των θέσεων του Π. Τόμσεν δεν είναι η ίδια, αλλά οι υπόλοιποι θεσμοί, οι οποίοι ήδη εκφράζουν την αντίθεσή τους. Η ελληνική
πλευρά συνεχίζει την κατά γράμμα υλοποίηση όσων έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στα δύο μέρη και μόνο αυτών». 

"Το ΔΝΤ επιχειρεί να δώσει το ρόλο του κακού στην ΕΕ"

Κύκλοι της Ευρωπαϊκης Επιτροπής, εν τω μεταξύ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Τόμσεν ανέφεραν πως "είναι υπερβολικές οι εκτιμήσεις του για το δημοσιονομικό κενό και αποσκοπούν να δώσουν το κακό ρόλο στην ΕΕ ότι επιβάλλει μεγάλη λιτότητα, ενώ στην διαπραγμάτευση τα πράγματα δεν είναι τόσο φοβερά".

«Το ΔΝΤ είναι ξεκάθαρα μέρος της αξιολόγησης», δήλωσε, πάντως, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

«Οι διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές αρχές είναι σε εξέλιξη σε σχέση, για παράδειγμα, με τα στοιχεία για τη δημοσιονομική προσπάθεια. Οι θεσμοί αξιολογούν αυτά τα στοιχεία με βάση αυτά που συμφωνήθηκαν τον Αύγουστο, όταν υιοθετούσαμε το Μνημόνιο. Σε κάθε περίπτωση το ΔΝΤ είναι ξεκάθαρα μέρος της αξιολόγησης και η συνεργασία είναι στενή», δήλωσε ο Β. Ντομπρόβσκις.

Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει πλήρως, συμπεριλαμβανόμενης της οικονομικής βοήθειας, στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ κατέληξε λέγοντας πως όσο οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη, είναι «αδύνατο να αναφερθούμε σε λεπτομέρειες».

Χρειάζεται δουλειά σε αρκετά επίπεδα προκειμένου να φτάσουμε σε staff level agreement», δήλωσε και  ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup. 

Όπως εξήγησε, η δουλειά αυτή πρέπει να εστιαστεί πάνω στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, σε δημοσιονομικά ζητήματα, αλλά και στο ταμείο για την αξιοποίηση της περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου.  Ο κ. Ντάισελμπλουμ επανέλαβε ότι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων αποτελεί «κλειδί» για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, από την πλευρά του, ανέφερε ότι αν συνεχιστεί η σημερινή δυναμική, η επιστροφή στην ανάπτυξη για την ελληνική οικονομία θα επιτευχθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2016. Ανέφερε επίσης ότι στόχος είναι η επιστροφή των τεχνοκρατών της Επιτροπής στην Αθήνα τις ερχόμενες ημέρες και η επίτευξη συμφωνίας τις ερχόμενες εβδομάδες. Αναγνώρισε ότι οι διαβουλεύσεις αφορούν “δύσκολες μεταρρυθμίσεις σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο" όπως το συνταξιοδοτικό, επισήμανε όμως ότι η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών είναι “αναγκαία” και πως οι καθυστερήσεις δε θα κάνουν “ευκολότερες” τις μεταρρυθμίσεις.

Ο Γάλλος Επίτροπος τόνισε επίσης ότι η πρόσφατη αναχώρηση των θεσμικών εκπροσώπων των δανειστών από την Αθήνα δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ότι συνιστά πρόβλημα και ότι στόχος είναι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του νέου ελληνικού προγράμματος πριν από το Πάσχα των Καθολικών.

Τη καλή συνεργασία των ελληνικών αρχών με τους εκπροσώπους των δανειστών υπογράμμισε και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλιγκ επισημαίνοντας μάλιστα ότι η βελτίωση αναγνωρίζεται πλέον και από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Ως προς το θέμα της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας και γενικότερα της επάρκειας των κρατικών εσόδων ο Ρέγκλιγκ εμφανίστηκε σε γενικές γραμμές καθησυχαστικός, υπογραμμίζοντας την πρόοδο που έχει επιτευχθεί.

Αυστηρά μηνύματα Σόιμπλε προς την Αθήνα

Τα αυστηρά μηνύματα, πάντως, συνεχίστηκαν και σήμερα μετά το ECOFIN. Η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής βοήθειας, διεμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, από τις Βρυξέλλες.

Σημείωσε πως η μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό παραμένει ένα «εξαιρετικά δύσκολο» ζήτημα. Συμπλήρωσε πως το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων θα πρέπει να είναι έτοιμο πριν ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση.

“Αρνητική έκπληξη” με ύφεση 0,66% το 2015

Την ώρα, πάντως, που η κυβέρνηση στηρίζει τη διαπραγμάτευση για το δημοσιονομικό "κενό" σε εκτίμηση για μηδενική ύφεση το 2015, η ΕΛΣΤΑΤ αποδομεί το επιχείρημα.

Με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ), κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2015, παρουσίασε μείωση κατά 0,6% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2015, ενώ σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2014 παρουσίασε μείωση κατά 1,9%, αναφέρεται σε δελτίο Τύπου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Ως εκ τούτου, εκτιμά η ΕΛΣΤΑΤ, η ύφεση για το σύνολο της χρονιάς διαμορφώνεται σε 0,66% του ΑΕΠ.