X

Επεισοδιακή η κάθοδος των αγροτών στην Αθήνα

Έφθασαν οι αγρότες στο κέντρο. Το ραντεβού δόθηκε στην Ομόνοια, σε προσυγκέντρωση. Προηγήθηκαν επεισόδια σε υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, Δαφνί και Κορωπί.

Ant1news

Ραντεβού στην πλατεία Συντάγματος έχουν αυτήν την ώρα αγρότες από τουλάχιστον 68 μπλόκα όλης της χώρας. Οι πρώτοι έφθασαν από νωρίς στο κέντρο, αναμένοντας τους υπόλοιπους, μεταξύ των οποίων και τους Κρητικούς που αποχώρησαν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Νωρίτερα στο σημείο σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια, όταν 2.000 αγρότες θέλησαν να εισέλθουν στο υπουργείο και απωθήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις. Οι αγρότες πέταξαν πορτοκάλια και μπουκάλια προς τους αστυνομικούς, καθώς και ζαρζαβατικά και καπνογόνα στην είσοδο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ ακολούθησαν και προσαγωγές.

«Η μαγκούρα του Γκόρτσου δεν είναι σύμβολο Δημοκρατίας. Είναι σύμβολο μικροπολιτικής», ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κατρούγκαλος, αναφερόμενος στα επεισόδια.

Παράλληλα, τα διόδια των Αφιδνών πέρασαν 17 τρακτέρ αγροτών του μπλόκου της Νίκαιας, τα οποία συνοδεία της αστυνομίας έφθασαν στο κέντρο της Αθήνας, μετά τη σχετική συμφωνία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και εκπροσώπων των αγροτών.

 

Υπενθυμίζεται ότι συγκεντρώσεις έχουν προγραμματίσει η ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος και το ΠΑΜΕ στην πλατεία Κάνιγγος, ενώ θα πραγματοποιηθούν πορείες με κατεύθυνση την πλατεία Συντάγματος.

 

Στην πλατεία έφθασαν νωρίτερα και παραγωγοί από την Πελοπόννησο, ενώ από το πρωί στην πλατεία Συντάγματος έχουν στηθεί σκηνές, αφού πρόθεση των αγροτών είναι να παραμείνουν στην πρωτεύουσα τουλάχιστον επί διήμερο.

 

Άνοιξε εν τω μεταξύ το ρεύμα της Αττικής Οδού προς το αεροδρόμιο, αφού οι αγρότες μετακίνησαν τα τρακτέρ από τη μέση του οδοστρώματος στην άκρη του δρόμου. Έτσι, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά, ενώ παραμένει αποκλεισμένος ο κόμβος στο Μαρκόπουλο. Στα επεισόδια που σημειώθηκαν στο Κορωπί, αγρότες με 10 τρακτέρ έσπασαν τη διαχωριστική μπάρα, ενώ σήκωσαν περιπολικό στα χέρια.

 

 

Στο στόχαστρο των αγροτών μπήκε ένα ακόμα περιπολικό, αυτή τη φορά στο Δαφνί. Οι ίδιοι προκάλεσαν ζημιές στο όχημα χρησιμοποιώντας καδρόνια και πέτρες. Η αστυνομία δεν τους επέτρεψε, τελικά, να περάσουν με τρακτέρ και αγροτικά και έτσι έφθασαν στο κέντρο της Αθήνας με ΙΧ και πούλμαν.

 

Με λεωφορεία και αυτοκίνητα φθάνουν στην Αθήνα και αγρότες από την Αχαΐα, την Ηλεία και την Αιτωλοακαρνανία, προκειμένου να συμμετάσχουν στο σημερινό συλλαλητήριο. Στις κινητοποιήσεις στην Αθήνα θα συμμετάσχουν και οι Κερκυραίοι αγρότες.

 

Παράλληλα, οι αγροτικοί Σύλλογοι της Κέρκυρας, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε νέα κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, αναρτώντας πανό σε όλα τα δημόσια κτήρια της πόλης και πραγματοποιώντας νέο συλλαλητήριο σήμερα, στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με αφετηρία την πλατεία Σαρόκο.

Παραμένουν τα μπλόκα στην Ήπειρο, ενώ εκατοντάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι από τους 4 νομούς μετέβησαν με λεωφορεία και αγροτικά αυτοκίνητα στην Αθήνα για να συμμετάσχουν στον παναγροτικό συλλαλητήριο.

Από το μπλόκο στον κόμβο του Λούρου, όπου τα τρακτέρ εξακολουθούν να κλείνουν τον δρόμο, 3 ώρες το μεσημέρι και 5 το βράδυ, ο Γεράσιμος Λιόλης αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, τόνισε: «Η κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπόψη, τους αγρότες. Να μην επιδίδονται σε τακτικές έρποντος φασισμού. Να μην μας χαρίζουν στην ακροδεξιά και τους χρυσαυγίτες, παρά μόνο στην γη μας, τα προβλήματα μας , τον πρωτογενή τομέα και την χώρα μας».

 

Στην Άρτα τα τρακτερ παραμένουν στην παλιά γέφυρα της πόλης και εξακολουθούν να κλείνουν τον δρόμο από τις 3μ.μ. έως τα μεσάνυχτα. Στην εθνική οδό Άρτας-Αντιρρίου, στο Κομπότι, ο δρόμος κλείνει καθημερινά, από τις 5:00 το απόγευμα έως τις 11:00 το βράδυ.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι στο λιμάνι εξωτερικού της Ηγουμενίτσας, συνεχίζουν τον αποκλεισμό στην αφετηρία της Εγνατίας από τις 5:00 το απόγευμα έως τις 11:00 το βράδυ. Με τρίωρο αποκλεισμό από τις 7:00 το απόγευμα έως τις 10:00 το βράδυ, στο 12ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Ιωαννίνων-Κακκαβιάς, οι κτηνοτρόφοι των Ιωαννίνων συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους.

 

Κυκλοφοριακή συμφόρηση επικρατεί στην Αθήνα, σε όσους δρόμους έχουν παραμείνει ανοιχτοί, αφού έκλεισαν αρκετοί, λόγω της συγκέντρωσης των αγροτών.

Ειδικότερα, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους εξής δρόμους: Στη λεωφόρο Συγγρού, από το ύψος της Φραντζή, την Αμαλίας, τη Βασ.Σοφίας από το ύψος του Χίλτον, την Πειραιώς και η Αθηνών-Κορίνθου, στο ρεύμα προς Αθήνα, από το ύψος του Σκαραμαγκά.

Δεν είναι όμως μόνο οι αγρότες στο κέντρο της Αθήνας. Εκεί βρίσκεται και το λεγόμενο «κίνημα της γραβάτας», γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί και ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στο κέντρο, όπου διαμαρτυρήθηκαν μετά μουσικής.

 

 

Κανονικά διεξάγονται τα δρομολόγια του προαστιακού σιδηροδρόμου από και προς το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Σύμφωνα με πηγές της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τα δρομολόγια του προαστιακού δεν επηρεάζονται από τις κινητοποιήσεις των αγροτών, που πραγματοποιούνται αυτήν την ώρα στον κόμβο της Αττικής Οδού προς Κορωπί και Μαρκοπούλο.