X

“Όχι” στις εναλλακτικές των δήμων για τα hot spots

Απέρριψε ο ΓΓ Μεταναστευτικής Πολιτικής και τις 6 προτάσεις των δημάρχων της Κεντρικής Μακεδονίας. Τι πρότεινε ο Περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ant1news


«Όχι» είπε ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Βασίλης Παπαδόπουλος, και στις 6 προτάσεις της ΠΕΔΚΜ για τη δημιουργία κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων

Ο κ. Παπαδόπουλος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της Περιφεριακής 'Ενωσης, απέρριψε έναν προς έναν τους χώρους που πρότειναν οι δήμαρχοι Κεντρικής Μακεδονίας.

«Οι έξι χώροι που προτείνουν οι δήμαρχοι έχουν προβλήματα, χρειαζόμαστε έναν μεγάλο χώρο» είπε ο ΓΓ Μεταναστευτικής Πολιτικής και εξήγησε πως : «οι δυο χώροι που προτείνονται είναι βαλτώδεις, για τον έναν εγείρει αντιρρήσεις ο στρατός, στον έναν για να μπούμε πρέπει να γίνουν «Ζωνιανά» και μόνο ο ένας είναι καλός, αλλά μικρός».

Ταυτοχρόνως, υπογράμμισε ότι είναι πολύ πιθανό το κλείσιμο της Ειδομένης, κάτι που θα σημάνει την ανάγκη φιλοξενίας περίπου 80.000 προσφύγων σε όλη τη χώρα.


Το στρατόπεδο 561 στη Θέρμη προτείνει ο Τζιτζικώστας

 

Η θέση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι ότι το Κέντρο Μετεγκατάστασης Προσφύγων πρέπει να γίνει σε τμήμα του στρατοπέδου 561 ανατολικά της Θεσσαλονίκης, στην περιοχή της Θέρμης, δήλωσε ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος παρουσίασε τη θέση της ΠΚΜ τόσο στον Βασίλη Παπαδόπουλο, όσο και στη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα κατά του Κέντρου Μετεγκατάστασης Προσφύγων στο στρατόπεδο «Αναγνωστόπουλου» (1090) στα Διαβατά.

Ο κ. Τζιτζικώστας ξεκαθάρισε στον Γενικό Γραμματέα ότι "σε καμιά περίπτωση η ΠΚΜ δεν συμφωνεί να γίνει αυτό το κέντρο εντός του αστικού ιστού. Άρα με χώρους όπως το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το παλιό 424 ΓΣΝΕ ή το κτίριο της ΥΦΑΝΕΤ στην Τούμπα, που προτάθηκαν από συγκεκριμένο δήμαρχο η Περιφέρεια δεν συμφωνεί".


 

Ο Περιφερειάρχης, μετέφερε, όμως, και τη δυσαρέσκειά του "για το γεγονός ότι δεν προηγήθηκε διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες" σημειώνοντας πως "δεν είναι δυνατόν να λαμβάνονται τόσο σημαντικές αποφάσεις ερήμην και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών, όπως στην περίπτωση των Διαβατών".

"Έστω και τώρα έγινε καθυστερημένα η ενημέρωση και ο διάλογος με την κυβέρνηση και χαίρομαι που με την πρόταση της ΠΚΜ συμφωνούν και οι δήμαρχοι της περιοχής", κατέληξε ο κ. Τζιτζικώστας..

«Το στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου είναι ακατάλληλο» επανέλαβε, από την πλευρά του και ο δήμαρχος Δέλτα, Μίμης Φωτόπουλος.