X

“Έφυγε” ο σκιτσογράφος Γιάννης Καλαϊτζής

Ο πολυβραβευμένος σκιτσογράφος πέθανε σε ηλικία 71 ετών μετά από μακρά μάχη με τον καρκίνο

Ant1news


“Έφυγε” από τη ζωή, σε ηλικία 71 ετών και μετά από μακρά μάχη με τον καρκίνο, ο πολυβραβευμένος σκιτσογράφος Γιάννης Καλαϊτζής . 

Ο Γιάννης Καλαϊτζής είχε συνεργαστεί με έντυπα όπως «Πανπουδαστική», «Δρόμοι της Ειρήνης», «Αυγή» », «Αντί», «Ελευθεροτυπία», «Σχολιαστής», «Ντέφι», «Βαβέλ», «ΔΗΩ», «Γαλέρα», «Εφημερίδα των Συντακτών».  

Το 1976 σχεδίασε τα σκηνικά και τα κοστούμια για την ταινία του Παντελή Βούλγαρη Happy Day. Ήταν μέλος της λέσχης γελοιογράφων της ΕΣΗΕΑ και είχε εκλεγεί σε συνέδρια της ΠΟΕΣΥ. 

Υπήρξε ένας από τους κύριους συντελεστές του περιοδικού «Γαλέρα», του οποίου διετέλεσε διευθυντής μέχρι το 2010. Τον τελευταίο καιρό συνεργαζόταν με την «Εφημερίδα των Συντακτών». 

 

«Βαθιά συλλυπητήρια» από τον Αλέξη Τσίπρα 

«Με μεγάλη μου θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια του Γιάννη Καλαϊτζή, ενός από τους σημαντικότερους και πλέον αναγνωρισμένους σκιτσογράφους στον ελληνικό τύπο και τις εικαστικές τέχνες», τονίζει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. 

«Με τη μακρά του διαδρομή, την πλούσια σκιτσογραφική του παραγωγή για μία σειρά εντύπων, και την ενεργό συμμετοχή του στα δημοσιογραφικά δρώμενα ο Γιάννης Καλαϊτζής, άφησε το ιδιαίτερό του στίγμα», υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός.   

«Εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους οικείους και τους συνάδελφούς του», καταλήγει ο κ. Τσίπρας.

Συλλυπητήρια και από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο κόσμος του σκίτσου και των κόμικς θρηνεί από χτες την απώλεια του Γιάννη Καλαϊτζή, ενός από τους πιο εμβληματικούς, τους πιο ταλαντούχους εκπροσώπους μιας ολόκληρης εποχής.

Ο Καλαϊτζής γεννήθηκε το 1945 στην Κοκκινιά και υπήρξε ενεργός για πολλές δεκαετίες, δημοσιεύοντας τις πρώτες του δουλειές πριν από τη δικτατορία ακόμη, στην Πανσπουδαστική, τους Δρόμους της Ειρήνης, την Αυγή.

Από τη Μεταπολίτευση και μετά ο Καλαϊτζής δίνει το παρών σε εφημερίδες και περιοδικά (Ελευθεροτυπία, Αντί, Σχολιαστής, Ντέφι) αλλά και στα σημαντικότερα εγχειρήματα του χώρου του σκίτσου και των κόμικς· δημοσιεύει στη Βαβέλ και είναι από τους βασικότερους συντελεστές της Γαλέρας, της οποίας υπήρξε διευθυντής μέχρι το 2010 που έκλεισε. Τελευταίος του σταθμός, ο συνεταιρισμός της Εφημερίδας των Συντακτών.

Παράλληλα εξέδωσε τα άλμπουμ Τσιγγάνικη ορχήστρα, Το μαύρο είδωλο της Αφροδίτης, Τυφών, Γιαταλεφτά Νοέμβρη, 2000 στα 4, Ασύμμετρη κυβέρνηση, ενώ to 1976 έκανε τα σκηνικά και τα κοστούμια για την ταινία του Παντελή Βούλγαρη Happy Day. Πολυβραβευμένος για τη δουλειά του, υπήρξε επίσης ενεργός συνδικαλιστής στον χώρο του Τύπου.

Γεννημένος αριστερός και αυτοδίδακτος καλλιτέχνης, ο Καλαϊτζής πέρασε, όπως γράφει με τον δικό του τρόπο στο βιογραφικό του, «από τα χαμαιτυπεία της Αριστεράς στα καταγώγια των Καλών Τεχνών». Η πληθωρική πολυσημία του σκίτσου του, τα πολλά επίπεδα του σχολιασμού του, το ξεχωριστό του ύφος, η οξεία και ασεβής ματιά του στην επικαιρότητα συνθέτουν ένα έργο μοναδικό τόσο στην καθημερινή αποτύπωση της επικαιρότητας, όσο και στις παράλληλες μυθοπλασίες που δημιουργούσε το πενάκι του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη βαθιά του λύπη για τον θάνατο του Γιάννη Καλαϊτζή και απευθύνει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους φίλους και τους συνεργάτες του.

Ποτάμι: Φτωχότερη η ελληνική γελοιογραφία

«Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η ελληνική γελοιογραφία γίνεται φτωχότερη. Ένας από τους πιο σημαντικούς γελοιογράφους της

μεταπολίτευσης, ο Γιάννης Καλαϊτζής δεν είναι πια ανάμεσά μας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι το οποίο «εκφράζει την οδύνη του για την απώλεια ενός σημαντικού πρωτοπόρου δημιουργού που άφησε έντονη τη σφραγίδα του στο σκίτσο και το κόμιξ της χώρας μας και υπήρξε ένας μεγάλος δάσκαλος».

Θερμά συλλυπητήρια από την Ένωση Κεντρώων

«Ένας μεγάλος σκιτσογράφος έφυγε από τη ζωή και όπως είναι λογικό, η τέχνη από σήμερα μοιάζει φτωχότερη. Επιθυμούμε να εκφράσουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του κ. Γιάννη Καλαϊτζή αλλά και σε όλους τους οικείους του» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων.