X

Οι πρώτοι πρόσφυγες πέρασαν την πύλη του hot spot στη Χίο (Βίντεο)

Έτοιμα τα 4 από τα 5 hot spots. Περιοδεία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, στα κέντρα καταγραφής και πιστοποίησης.

Ant1news

Επίσημη «πρώτη» σήμερα για το hot spot της Χίου, με την άφιξη μίας ομάδας 70 προσφύγων στο Κέντρο Καταγραφής και Πιστοποίησης.

Κατά την είσοδο τους, οι πρόσφυγες φορούσαν βραχιολάκια με τον προσωπικό αριθμό τους και συμπλήρωναν δελτίο με τα στοιχεία τους, ενώ στη συνέχεια μέλη της Frontex προχωρούσαν στην καταγραφή και ταυτοποίησή τους.

Η εφημερίδα «Πολίτης» της Χίου μετέδωσε φωτογραφίες και βίντεο από την άφιξη των πρώτων προσφύγων στο hot spot, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει 1.905 άτομα.

Το Κέντρο είναι συνδεδεμένο με την ηλεκτρονική βάση προσωπικών δεδομένων των ευρωπαϊκών αρχών ώστε να αποφεύγεται η είσοδος στη χώρα ατόμων που θεωρούνται ύποπτα για τρομοκρατία.

 

 

 

 

 

Έτοιμα να υποδεχθούν πρόσφυγες είναι τέσσερα από τα πέντε hot spots για την καταγραφή προσφύγων και μεταναστών, ανακοίνωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο οποίος επισκέφθηκε με ελικόπτερο τα Κέντρα Καταγραφής και Πιστοποίησης, καθώς και τα Κέντρα Μετεγκατάστασης, για να επιθεωρήσει τις εγκαταστάσεις.

 

 

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε ότι «ήταν μια δύσκολη επιχείρηση» καθώς, όπως ανέφερε, «αντιμετωπίσαμε αντιδράσεις σε Κω και Διαβατά». Ο κ. Καμμένος υπογράμμισε ότι το hot spot στην Κω «θα είναι έτοιμο σε πέντε ήμερες, έως τέλος του μήνα, λόγω των αντιδράσεων».

 

Ο Υπουργός μίλησε και για την τεράστια, όπως είπε, βοήθεια από παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τους Δημάρχους Λέρου, Χίου και Σάμου. 

 

Σε ο,τι αφορά το κέντρο μετεγκατάστασης στα Διαβατά, είπε ότι «έχει γίνει η περισσότερη δουλειά» και συμπλήρωσε πως «γίνονται εργασίες και στην αποθήκη 9 του ΟΛΘ» ως πρόσθετη εγκατάσταση.

Όπως διευκρινίστηκε για το κέντρο υποδοχής στην Σάμο, η μη ολοκλήρωση των εργασιών οφείλεται στις καιρικές συνθήκες.