X

Μεγαλώνουν οι “τοίχοι της καλοσύνης”

«'Αφησέ το αν σου περισσεύει. Πάρτο, αν το χρειάζεσαι» είναι το μήνυμα της κίνησης αλληλεγγύης.

Ant1news

Αυξάνονται οι «τοίχοι της καλοσύνης» που «χτίζονται» σε πόλεις της Ελλάδας με σκοπό να βοηθήσουν ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Η ιδέα είναι απλή: Καθαρά ρούχα και φαγητό σε όσους τα χρειάζονται, αλλά με αξιοπρέπεια. Τοποθετούνται σε επιλεγμένους τοίχους ώστε να μην αναζητούνται στις σακούλες που οι πολίτες αφήνουν δίπλα σε κάδους απορριμμάτων ή ακόμη και μέσα στα σκουπίδια .

‘Ετσι, όποιος θέλει να βοηθήσει, αφήνει στις κρεμάστρες που είναι τοποθετημένες σε τοίχους σε κεντρικά σημεία τη σακούλα με το φαγητό ή τα ρούχα. 

«'Αφησε το αν σου περισσεύει. Πάρτο, αν το χρειάζεσαι» είναι το μήνυμα προς τους πολίτες.

 «Η αλληλεγγύη σε εποχές κρίσης είναι το πρώτο όπλο των ανθρώπων απέναντι στις ανωμαλίες που παράγει κάθε απάνθρωπο σύστημα εξουσίας. Ως απλοί άνθρωποι με τη δράση μας αποφασίζουμε πως η φτώχεια, ο πόλεμος και η καταπίεση δεν μας αρμόζει». Με αυτά τα λόγια, η ομάδα πρωτοβουλίας για τη δημιουργία της κοινότητας αλληλεγγύης «ο τοίχος της καλοσύνης», στα Ιωάννινα, καλεί τον κόσμο της πόλης, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε μία πρώτη συνάντηση για να οργανώσουν κοινή δράση ανθρωπισμού και προσφοράς για εκείνους που το έχουν ανάγκη.

 

Το κίνημα αλληλεγγύης «τοίχος καλοσύνης», πρωτοεμφανίστηκε στο Ιράν στις αρχές του χειμώνα. Η ιδέα ταξιδέψε γρήγορα σε όλες στις χώρες της Ν.Α Ασίας και του αραβικού κόσμου. Την πρωτοπορία στην Ελλάδα έχει μία ομάδα από την Λάρισα, που ξεκίνησε στο τέλος του περασμένου Δεκέμβρη.

Τον πρώτο «τοίχο καλοσύνης» δημιούργησαν στην πόλη των Χανιών, οι διδάσκοντες και οι μαθητές του 10ου δημοτικού σχολείου της πόλης στη συνοικία της Χαλέπας. Με τη βοήθεια του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων πήραν όλα τα απαραίτητα υλικά και ξεκίνησαν τη δουλειά στην πρόσοψη του κτιρίου που στεγάζει το δημοτικό και το νηπιαγωγείο.

Μέλη του συλλόγου διδασκόντων και του συλλόγου γονέων θα περνούν καθημερινά από το σημείο για να ελέγχουν την κατάσταση των προϊόντων και του τοίχου.

Δέκα "τοίχους καλοσύνης" έχουν "χτίσει" και στο Ηράκλειο.

 

 

Από τις αρχές Φεβρουαρίου την ιδέα εφαρμόζει και το 3ο Δημοτικό Σχολείο Νέων Μουδανιών, με την τοποθέτηση φαγητού αλλά και ρούχων, στον «τοίχο της καλοσύνης» για όσους το έχουν ανάγκη.