X

Σχέδιο για έκτακτη εισφορά 10%

Στόχος η "κάλυψη "τρύπας στα δημόσια έσοδα. Πιθανή η αναδρομική εφαρμογή του μέτρου. Τι διευκρινίζει ο Σταθάκης. "Πυρά" απο την Αντιπολίτευση.

Ant1news

Νέα κλίμακα έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης με ανώτατο συντελεστή 10%, από 8% που  είναι σήμερα, καθώς και ανώτατο συντελεστή φορολογίας εισοδήματος στο 60%, προβλέπει μεταξύ άλλων το σχέδιο της κυβέρνησης για τις αλλαγές στο φορολογικό.

Στο τραπέζι των εξ αποστάσεως διαπραγματεύσεων βρίσκεται, σύμφωνα με Τα Νέα και το ενδεχόμενο αναδρομικών αλλαγών στις φορολογικές κλίμακες για τα εισοδήματα του 2015, προκειμένου να προκύψουν φέτος έξτρα έσοδα όχι 290 εκατ. ευρώ όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός, αλλά σχεδόν τα διπλάσια, 550 εκατ. ευρώ, και να κλείσει έτσι η ψαλίδα στο δημοσιονομικό κενό.

Στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης βρίσκεται η κατάργηση της έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους με το επιχείρημα της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης εκ μέρους των δανειστών.  Κυβερνητικά στελέχη, από την πλευρά τους, διαμηνύουν ότι η κατάργηση του αφορολογήτου αποτελεί «κόκκινη γραμμή» και επιμένουν ότι η κατανομή φορολογικών βαρών αποτεκλεί πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης, εφόσον «βγαίνουν» οι αριθμοί .

Σταθάκης: Δεν υπάρχει περίπτωση αναδρομικής έκτακτης εισφοράς

«Το “αναδρομικά” δεν υπάρχει καμία περίπτωση. Το θέμα το οποίο καλούμαστε να επιλύσουμε, και αυτό είναι υπαρκτό, και συζητάμε όλα τα υπαρκτά μέσα, είναι ότι το 2018 πρέπει να υπάρξει αύξηση του πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ. Αυτός είναι ο στόχος του προγράμματος», ανέφερε ο Γιώργος Σταθάκης.

«Τώρα έχουμε μηδέν πλεόνασμα, 0,5 είναι το πλεόνασμα του προϋπολογισμού, καλούμαστε να το κάνουμε 3,5% το 2018», τόνισε μιλώντας στο Mega.

Κύκλοι του Υπυοργείοι Οικονομίας διευκρίνιζαν ότι «τα δημοσιεύματα σχετικά με τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργου Σταθάκη σε τηλεοπτικό σταθμό περί επιβεβαίωσης ή ανοιχτού ενδεχόμενου των όσων αναφέρει η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ για αναδρομική έκτακτη εισφορά στη φορολογία εισοδήματος είναι, φυσικά, εντελώς ανυπόστατα και παραπλανητικά και δεν προκύπτουν από τη συνέντευξη.

Όπως τόνισε ο Υπουργός, δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα ούτε επίσης υπάρχουν σκέψεις για αναδρομικά».

ΝΔ: Ανάπτυξη και υπερφορολόγηση δεν πάνε μαζί!

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Γιώργου Σταθάκη, σε ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας σημειώνεται «την ώρα που η πραγματική οικονομία και ο ιδιωτικός τομέας περιμένουν μάταια, εδώ και μήνες, κάποιες ελάχιστες πρωτοβουλίες του Υπουργείου Οικονομίας για την ανακούφιση και τη στήριξη των παραγωγικών τομέων της Ελληνικής οικονομίας, ο αρμόδιος Υπουργός κ. Σταθάκης, αντί να πει πότε και τι ύψους ποσά θα διοχετευτούν στην πραγματική οικονομία από το νέο ΕΣΠΑ, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να λάβει η Κυβέρνηση ένα ακόμα αντιαναπτυξιακό μέτρο. Δηλαδή, να επιβάλει νέα έκτακτη εισφορά».

Όπως τονίζεται «ενώ η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε μειώσει 30% την έκτακτη εισφορά, η σημερινή Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, προκειμένου να καλύψει το λογαριασμό που η ίδια προκάλεσε με τις καταστροφικές πολιτικές της, προετοιμάζει ψυχολογικά τον ελληνικό λαό, με δηλώσεις του Υπουργού, για ακόμη μεγαλύτερη ύφεση μέσω της υπερφορολόγησης. Οι φόροι είναι εχθροί της ανάπτυξης. Είναι εχθροί κάθε ευκαιρίας για μια δημιουργική και παραγωγική Ελλάδα».

Σε ανακοίνωση του Το Ποτάμι αναφέρει ότι «ο κ. Σταθάκης επιβεβαίωσε σημερινά δημοσιεύματα για το σχέδιο της κυβέρνησης για έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης στο 10%. Αυτό έπεται του σχεδίου για αύξηση του φόρου εισοδήματος ακόμη και στο 60%, το οποίο με τη σειρά του ακολουθεί το σχέδιο για 40% ασφαλιστικές εισφορές σε όλους.

Είναι φανερό πως μόνο ένα σχέδιο υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ. Να οδηγήσουν στην ξενιτιά ή στην ανεργία κάθε Έλληνα πολίτη που ακόμη δουλεύει και δημιουργεί. Κι αυτό για να μην αλλάξουν τίποτα σε ένα σπάταλο και αναποτελεσματικό κράτος».

 

Η Ένωση Κεντρώων για την έκτακτη εισφορά

Η κυβέρνηση προκειμένου να καλύψει τις συνεχόμενες μαύρες τρύπες είναι ικανή να φορολογήσει ακόμα και το οξυγόνο που αναπνέουμε. Όσο και αν δεν θέλουν να το καταλάβουν κάποιοι, η λύση θα βρεθεί μέσα από μια οικουμενική κυβέρνηση και όχι με μπαλώματα και πασαλείμματα.