X

Πρόστιμα-“χάδι” θρέφουν την φοροδιαφυγή!

Πώς γλιτώνουν τις “καμπάνες” επαγγελματίες που δεν κόβουν αποδείξεις και γιατί.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Μπορεί οι ελεγκτές της εφορίας να έχουν όλη την καλή διάθεση να κάνουν ελέγχους και να κόψουν πρόστιμα σε όποιον δεν εκδίδει απόδειξη, όμως «ο Νόμος δεν τους αφήνει» ή εάν τους αφήνει τα πρόστιμα είναι μηδαμινά, κάνοντας έτσι τους επαγγελματίες να μην κόβουν αποδείξεις!

Α΄ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Εφοριακοί είναι στημένοι έξω από ένα ιατρείο και διαπιστώνουν, μετά από έλεγχο σε πελάτες που βγαίνουν από το ιατρείο, ότι δεν έχουν απόδειξη. Μπαίνουν στο ιατρείο, ο γιατρός παραδέχεται την παράβαση αλλά οι εφοριακοί δεν μπορούν να του κόψουν πρόστιμο γιατί το νέο ποινολόγιο τους δένει τα χέρια, αφού ο γιατρός δεν υπόκειται σε ΦΠΑ.

Β΄ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Εφοριακοί κάνουν ντου σε ταβέρνα σε κάποιο νησί ή στην Αθήνα. Βλέπουν  ότι ούτε ένα τραπέζι από τα 15 που βρίσκονται πελάτες δεν έχει απόδειξη. Ο ιδιοκτήτης δεν ανησυχεί, αφού το πρόστιμο θα είναι ίσο με το 50% του συνολικού ΦΠΑ των αποδείξεων !

Τι άλλαξε και γελούν οι φοροφυγάδες;

Ενώ ως τώρα έπεφτε καμπάνα 250 ευρώ για κάθε απόδειξη που δεν κοβόταν, πλέον ο ελεγκτής πρέπει να υπολογίζει τοn ΦΠΑ που αναλογεί σε κάθε είδος ή υπηρεσία και να επιβάλει πρόστιμο ίσο με το 50% αυτού του ΦΠΑ.

Έτσι, στην ταβέρνα,  αν υπάρχουν 15 τραπέζια χωρίς αποδείξεις,  το πρόστιμο με το παλιό σύστημα θα ήταν 3.750 ευρώ, ενώ τώρα ο εφοριακός πρέπει δει τι έφαγαν και τι ήπιαν οι πελάτες, να υπολογίσει το ΦΠΑ και μετά να βάλει πρόστιμο στο 50% αυτού του ΦΠΑ. Αν όλα τα τραπέζια έκαναν λογαριασμό 1.000 ευρώ, με αναλογούντα ΦΠΑ 230 ευρώ,  το πρόστιμο θα είναι μόλις 115 ευρώ !!

Στην περίπτωση του γιατρού τα πράγματα είναι ακόμα πιο τραγικά, καθώς οι ελεγκτές δεν μπορούν να επιβάλλουν καν ως πρόστιμο το 50% του ΦΠΑ, αφού οι γιατροί δεν υπάγονται σε ΦΠΑ.