X

“Κεραυνοί” Κασιμάτη για τις άδειες: Ούτε μια λέξη του νόμου δεν είναι συνταγματική

Σύγκρουση κορυφής στη Βουλή. Αίσθηση από την απόφαση του ΣτΕ που καθορίζει ως μόνο αρμόδιο όργανο το ΕΣΡ. Τι λέει η Κυβέρνηση.

Ant1news

Νέα κόντρα στη Βουλή, σε επίπεδο κορυφής, προκάλεσε η κυβερνητική εμμονή στην αντισυνταγματική, σύμφωνα με τους ειδικούς, παράκαμψη του ΕΣΡ για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών και ο καθορισμός πλαφόν στις 4 άδειες εθνικής εμβέλειας.

Να πάρει θέση για την ανάγκη διασφάλισης της ελεύθερης πληροφόρησης κάλεσε τον πρωθυπουργό ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Το πραγματικό παράλληλο πρόγραμμά σας είναι το πρόγραμμα ελέγχου του κράτους. Αυτό το παράλληλο πρόγραμμα πραγματοποιείται με μεγάλη ταχύτητα και μεγάλη αποτελεσματικότητα. […] Δεν χρειάζεται να επαναλάβω πως καταστρατηγείτε κάθε έννοια αξιοκρατίας, για τις ανεξάρτητες αρχές, οι οποίες βάλλονται και χειραγωγούνται, για την ελεύθερη πληροφόρηση, για τον πλουραλισμό που βρίσκεται στο στόχαστρό σας», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στη Βουλή.

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε, χωρίς ωστόσο σαφή τοποθέτηση, αλλά με μια αόριστη αναφορά, τονίζοντας ότι πολλοί πρωθυπουργοί υποσχέθηκαν ότι θα τα βάλουν με την διαπλοκή, αλλά κανείς δεν το τόλμησε και σημείωσε ότι «εμείς δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε, όσες απειλές κι αν δεχτούμε».

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι έντονες αντιδράσεις έγκριτων συνταγματολόγων. Ο νέος νόμος για τις άδειες είναι σε πλήρη αντίθεση με το Σύνταγμα κι αν δεν εκπέσει στα ελληνικά, θα καταργηθεί από τα διεθνή δικαστήρια, τόνισε ο «πατριάρχης» του Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Κασιμάτης. Σημείωσε ότι θα κριθεί άκυρη όποια διαδικασία τυχόν γίνει χωρίς εμπλοκή του ΕΣΡ, ενώ κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην υπογράψει και να αναπέμψει τον νόμο στην Κυβέρνηση. «Είμαι βέβαιος ότι ο κύριος Παυλόπουλος που ανήλθε με την αξία του στο ύπατο Πολιτειακό αξίωμα θα πράξει το καθήκον του», τόνισε μιλώντας στον Σκάι.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον κ. Κασιμάτη, ο νόμος Παππά συνιστά κατάφωρο σφετερισμό Συνταγματικής αρμοδιότητας από υπουργό και κυβέρνηση. «Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν ενέσκυψε μία δικτατορία», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Είναι ξεκάθαρη η πρόθεση της κυβέρνησης να χειραγωγήσει με κάθε τρόπο τους τηλεοπτικούς σταθμούς, τόνισε ο καθηγητής».

Όπως εξήγησε ο κ. Κασιμάτης ο νόμος Παππά παραβιάζει κατάφωρα το άρθρο 15 παράγραφος 2 του Συντάγματος που ορίζει ρητά ότι το καθεστώς αδειοδότησης για τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς υπάγεται στην έννοια του ελέγχου του κράτους, τον οποίον το Σύνταγμα υπάγει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Ανεξάρτητης Αρχής.

 

«Είναι σαφές ότι, βάσει της διάταξης του Συντάγματος και του σκοπού της συνταγματικής εγγύησης, τόσο ο καθορισμός του αριθμού των δημοπρατουμένων αδειών, όσο και η όλη διαδικασία δημοπράτησης των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας ανήκει αποκλειστικά στην αρμοδιότητα του ΕΣΡ» υπογραμμίζει ο κ. Κασιμάτης.

«Ακόμη και αν τυφλωθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας, ο νόμος Παππά θα ακυρωθεί από τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια διότι αντίκειται στην Ευρωπαϊκή έννομη τάξη», τόνισε ο καθηγητής.

Αίσθηση έχει προκαλέσει και η δημοσιοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία, κατ΄ αυθεντική ερμηνεία του Συντάγματος, ορίζει ότι τηλεοπτικές άδειες δύναται να χορηγεί μόνο το ΕΣΡ και κανένα άλλο όργανο ή πρόσωπο.

«Η χορήγηση των αδειών, ο έλεγχος της εξυπηρέτησης των ανωτέρω σκοπών δημοσίου συμφέροντος και η επιβολή κυρώσεων ανατίθεται σε ανεξάρτητη αρχή, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης», τονίζει το ΣτΕ. Η εν λόγω απόφαση δεν αναιρεί την αναγκαιότητα για ένα κρατικό όργανο που θα τρέξει τον διαγωνισμό για τις άδειες, απαντά η Κυβέρνηση.

Δεδομένου ό,τι παρ' όλες τις προσπάθειες της κυβέρνησης για συναίνεση- αποδείχθηκε αδύνατη η επίτευξη της απαιτούμενης πλειοψηφίας για τη συγκρότηση νέου ΕΣΡ το οποίο θα διεξήγαγε τον διαγωνισμό, υπήρχε κίνδυνος να ματαιωθεί ξανά (όπως όλες τις τελευταίες δεκαετίες) η αδειοδότηση που προβλέπει το Σύνταγμα.

Την ίδια ώρα, διακεκριμένοι σε παγκόσμιο επίπεδο επιστήμονες, όπως ο Διευθυντής Πληροφορικής του Media Lab του κορυφαίου στον πλανήτη MIT, Μιχάλης Μπλέτσας, επιμένουν να χαρακτηρίζουν πέραν κάθε βάσιμου επιχειρήματος και τις αναφορές της Κυβέρνησης για τεχνικά ζητήματα που επιβάλουν ως μέγιστο αριθμό αδειών εθνικής εμβέλειας τις τέσσερις.