X

Χιλιάδες πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη

Σχεδόν 4500 άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, με την κατάσταση στην περιοχή να είναι ασφυκτική. Τι ζητούν οι αρχές της γειτονικής χώρας.

Ant1news

«Ασφυξία» δημιουργείται στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ μετά την απαγόρευση διέλευσης Αφγανών στην ΠΓΔΜ και την απαίτηση όλοι οι πρόσφυγες να κατέχουν διαβατήριο ή ταυτότητα καθώς δεν επαρκεί πλέον το υπηρεσιακό σημείωμα που λαμβάνουν από τις ελληνικές αρχές.

Ο συνωστισμός που παρατηρείται από το πρωί της Κυριακής στο βενζινάδικο, στο ύψος του Πολυκάστρου, όπου δεκάδες λεωφορεία έχουν αποβιβάσει περισσότερους από 3.000 πρόσφυγες, είχε ως αποτέλεσμα κάποιοι απ’ αυτούς να αποφασίσουν να φτάσουν μέχρι την ουδέτερη ζώνη περπατώντας περίπου 20 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η ροή προσφύγων από το Ιράκ και τη Συρία μέχρι στιγμής είναι εξαιρετικά αργή, ενώ συνολικά περιμένουν να περάσουν στη γειτονική χώρα περίπου 4.500 άνθρωποι.

«O κίνδυνος που είχαμε επισημάνει εδώ και μήνες να μεταβληθεί η Ελλάδα σε δεσμοφύλακα της Ευρώπης, δυστυχώς, επιβεβαιώνεται. Όλο και περισσότερα σημεία της ελληνικής επικράτειας μετατρέπονται σε αποθήκες ανθρώπων», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι και συνεχίζει:

«Στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, την Κω, την Ειδομένη έρχονται να προστεθούν το ακριτικό Καστελόριζο και ο Πειραιάς. Οι τοπικές κοινωνίες που σε κάθε ευκαιρία δείχνουν τα ανθρωπιστικά αισθήματά τους λυγίζουν από το βάρος του προβλήματος. Η κατάσταση θα γίνει μόνιμη αν τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας κλείσουν, όπως ζητούν δυνάμεις στην Ευρώπη, παρότι η κυβέρνηση επιχειρεί να υποβαθμίσει το θέμα. Αν αυτό συμβεί μετά τις 7 Μαρτίου, οι εικόνες που βλέπουμε σήμερα θα γίνουν εικόνες καθημερινότητας από ένα ζοφερό μέλλον. Δυστυχώς ακόμη και υπουργοί της κυβέρνησης το προεξοφλούν δίχως να κάνουν οτιδήποτε για να το αποτρέψουν. Το Ποτάμι έχει καταθέσει δέσμη 10 προτάσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Είναι ώρα η κυβέρνηση να τις αξιοποιήσει και να ζητήσει εθνική συνεννόηση».