X

“Ασφυξία” σε Πειραιά και Ειδομένη

Εκκενώθηκε η γραμμή του ΟΣΕ στην Ειδομένη. Στην Αθήνα επιστρέφουν οι Αφγανοί. Γεμάτα τα κέντρα σε Ελαιώνα, Ελληνικό και Σχιστό. Εμπλοκή με τους μετανάστες στην Κοζάνη.

Ant1news

Περισσότεροι απο 1.000 μετανάστες και πρόσφυγες, στην πλειονότητά τους Σύριοι, Ιρακινοί και Αφγανοί, έχουν συγκεντρωθεί στον σταθμό επιβατών του ΟΛΠ, προκειμένου να επιβιβαστούν σε πούλμαν με προορισμό την Ειδομένη. Σύμφωνα με πληροφορίες, δόθηκε η άδεια να επιβιβαστούν σε λεωφορεία με προορισμό στην Ειδομένη μόνο σε Σύρους και Ιρακινούς μετανάστες και πρόσφυγες.

Την ίδια ώρα, αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε το πρωί στην Ειδομένη, για την εκκένωση της γραμμής του ΟΣΕ από πρόσφυγες, οι οποίοι πραγματοποιούσαν κατάληψη από το απόγευμα της Δευτέρας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το «μπλόκο» που έχει στήσει η ΠΓΔΜ στα σύνορα με την Ελλάδα.

Η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή από τη διασταύρωση που οδηγεί στην Ειδομένη και πραγματοποίησε την επιχείρηση εκκένωσης της σιδηροδρομικής γραμμής, αποκλείοντας δημοσιογράφους και τηλεοπτικά συνεργεία.

Σύμφωνα με την αστυνομία, εκτός από τους περίπου 200 Αφγανούς που βρίσκονταν πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές, στην Αθήνα θα μεταφερθούν και οι υπόλοιποι 500 Αφγανοί που παρέμεναν στον καταυλισμό καθώς δεν τους επιτρέπεται πλέον να διέλθουν από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, το απόγευμα λίγο πριν από την άφιξη των προσφύγων στην Αθήνα θα αποφασιστεί σε ποιον από τους χώρους φιλοξενίας θα μεταφερθούν. Αυτή την ώρα τα κέντρα φιλοξενίας σε Ελαιώνα, Ελληνικό και Σχιστό είναι πλήρη και ανάλογα με τις αποχωρήσεις φιλοξενούμενων που θα σημειωθούν σήμερα και τις κενές θέσεις που θα δημιουργηθούν, θα γίνουν και οι ανάλογες τοποθετήσεις.

Το ίδιο θα συμβεί και για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στον Πειραιά και δεν έχουν τα απαιτούμενα χαρτιά για να κινηθούν προς τα σύνορα.

 

Μετά το κλείσιμο των συνόρων από την Παρασκευή, για τους Αφγανούς, και την αυστηροποίηση των κανόνων διέλευσης των Σύρων και των Ιρακινών, η κατάσταση στην Ειδομένη είναι «εκρηκτική».

Την Δευτέρα, ο αριθμός των εγκλωβισμένων στην Ειδομένη είχε ξεπεράσει τις  5000, ενώ ακόμα περισσότεροι έφτασαν από τα νησιά στον Πειραιά.

Εμπλοκή με τους μετανάστες στην Κοζάνη

Επιστρέφουν στην Κοζάνη τα τέσσερα λεωφορεία με τους Σύρους πρόσφυγες, που είχαν αναχωρήσει νωρίτερα για την Ειδομένη. Όπως έγινε γνωστό, οι αστυνομικοί που έχουν την ευθύνη της ασφαλούς συνοδείας, έλαβαν εντολή να επιστρέψουν πίσω.

Ωστόσο, τρία από τα λεωφορεία έχουν ακινητοποιηθεί στον κόμβο της Εγνατίας οδού στα Κοίλα Κοζάνης, όπου οι πρόσφυγες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, έχουν κατέβει από τα οχήματα, δηλώνοντας ότι δεν επιθυμούν να επιστρέψουν στην Κοζάνη. το σημείο βρίσκεται ολιγομελής ομάδα αστυνομικών που συζητά μαζί τους.

Περισσότεροι από 400 πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία, βρίσκονται από χθες βράδυ καθηλωμένοι και στην ευρύτερη περιοχή του Μουργκανίου στην Καλαμπάκα, καθώς δεν ολοκλήρωσαν το ταξίδι τους με λεωφορεία προς την Ειδομένη. Οι πρόσφυγες ξεκίνησαν από τον Πειραιά και, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Καλαμπάκας, Χρήστος Σινάνης, παραμένει άγνωστο το πότε θα αναχωρήσουν από την περιοχή.

 

Ο δήμος της Κοζάνης εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητά από τους πολίτες να βοηθήσουν προσφέροντας τρόφιμα, είδη, πρώτης ανάγκης, βρεφικά γάλατα, ζεστά ρούχα και παπούτσια.

 

Από την πρώτη στιγμή ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης βρέθηκε στο χώρο του σταδίου και παρέμεινε καθ' όλη την διάρκεια της άφιξης των προσφύγων συντονίζοντας τις πρώτες ενέργειες για την φιλοξενία τους. Στήθηκε το Ιατρείο με γιατρούς του ιατρικού συλλόγου Κοζάνης, ενώ εθελοντές όπως η Αρσις, η ελληνική ομάδα διάσωσης, η λέσχη καταδρομέων έφτασαν στο χώρο μεταφέροντας τα πρώτα προϊόντα και είδη πρώτης ανάγκης. Την ίδια στιγμή μέλη του φαρμακευτικού συλλόγου, νοσηλευτές αλλά και αρκετοί πολίτες πρόσφεραν εθελοντικά από την πρώτη στιγμή τις υπηρεσίες τους.

 

 

Το κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου Κοζάνης, η εκκλησία με την συνδρομή της περιφέρειας έχουν αναλάβει την προετοιμασία της σίτισης των προσφύγων.

 

Οι πρόσφυγες προέρχονται από την Συρία και από το Αφγανιστάν. Μεταξύ των προσφύγων υπάρχουν πολλά νέα ζευγάρια με μωρά από δύο μηνών έως ενός έτους και παιδιά μέχρι πέντε ετών.

 

Το κλειστό στάδιο της Λυκόβρυσης δεν διαθέτει θέρμανση και οι εθελοντές που έχουν αναλάβει το έργο υποστήριξης και φιλοξενίας των προσφύγων, κάνουν έκκληση για κουβέρτες και υπνόσακους.

Μετά το διήμερο του Σαββατοκύριακου, οπότε και δεν πραγματοποιηθήκαν ακτοπλοϊκά δρομολόγια, λόγω κακοκαιρίας, έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά περισσότεροι από 5.000 πρόσφυγες.

 

Οι άνθρωποι που έφτασαν από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου μεταφέρθηκαν στα Κέντρα Φιλοξενίας στο Σχιστό, το Τάε Κβο Ντο και τον Ελαιώνα, ενώ κάποιοι φιλοξενούνται σε εγκαταστάσεις του ΟΛΠ. Προηγουμένως είχαν εγκλωβιστεί στο λιμάνι, καθώς δεν είχαν τρόπο μετάβασης. Τελικά, η Αστυνομία ανέλαβε τη μεταφορά τους, ενώ παράλληλα απαγόρευσε την αναχώρηση λεωφορείων ΚΤΕΛ προς τα σύνορα, λόγω της κατάστασης που επικρατεί εκεί.

Σήμερα έφτασαν στον Πειραιά ακόμα 1130 πρόσφυγες από Μυτιλήνη, Χίο και Κω.