X

“Αποθήκη” προσφύγων η Αττική

Γεμάτα τα Κέντρα Φιλοξενίας σε Σχιστό, Ελληνικό και Ελαιώνας. Συνεχείς οι προσφυγικές ροές στο λιμάνι του Πειραιά.

Ant1news

Σχεδόν 1150 πρόσφυγες έφτασαν σήμερα στον Πειραιά από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ενώ αναμένονται ακόμα 200.

Ο έλεγχος των εγγράφων γίνεται κατευθείαν στο χώρο του ΟΛΠ, με όσους διαθέτουν επίσημα έγγραφα από τη Συρία ή το Ιράκ να αναχωρούν με λεωφορεία προς την Ειδομένη.

Μέχρι στιγμής, έξι με επτά λεωφορεία αναχωρούν με Σύρους και Ιρακινούς για τα ελληνοσκοπιανά σύνορα, τη στιγμή που έρχονται στην Αθήνα από την Ειδομένη περίπου 450 άτομα, αφγανικής υπηκοότητας. Το πρωί πραγματοποιήθηκε επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για την απελευθέρωση των γραμμών του ΟΣΕ που είχε καταλάβει ομάδα σχεδόν 200 Αφγανών.

Στο Λιμάνι του Πειραιά στις 12:00 είχαν παραμείνει λιγότερα από 100 άτομα, κυρίως Αφγανικής και Αιγυπτιακής υπηκοότητας, ενώ ένας αριθμός 300- 400 ατόμων μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Φιλοξενίας στο Σχιστό, το μόνο από τα τρία της Αττικής που είχε διαθέσιμο χώρο, καθώς Ελαιώνας και Ελληνικό έχουν γεμίσει.

 

 

 

Την ίδια ώρα, δεκάδες άνθρωποι αναχώρησαν πεζοί από το χώρο του ΟΛΠ, κατευθυνόμενοι προς το κέντρο της Αθήνας, με τη Βικτώρια να έχει από χθες γεμίσει πάλι με κόσμο.

 

 

Μέσα στην ημέρα αναμένεται το Νήσος Μύκονος, στο οποίο έχουν επιβαβαστεί περίπου 200 πρόσφυγες, για τους οποίους δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο για το πού θα φιλοξενηθούν.

Στην Ειδομένη παραμένουν πάνω από 4000 άνθρωποι, ενώ Κέντρα Φιλοξενίας στήθηκαν εν μια νυκτί σε Κοζάνη, Καλαμπάκα και Σκοτίνα.

ΔΟΜ: Πάνω από 100.000 πρόσφυγες σε Ελλάδα και Ιταλία το 2016

Στο μεταξύ, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης, περισσότεροι από 100.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει από Ελλάδα και Ιταλία.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται τουλάχιστον 97.325 που έχουν φτάσει στα ελληνικά νησιά και 7.507 στην Ιταλία, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΟΜ που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Γενεύη.

«Περισσότεροι από 410 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν επίσης χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου, με τη διαδρομή της ανατολικής Μεσογείου μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας να εξακολουθεί να είναι αυτή με τον μεγαλύτερο φόρο αίματος, με 321 θανάτους», σύμφωνα με τον ΔΟΜ.