X

“Σπέρνουν” όπου να ‘ναι τους πρόσφυγες χωρίς καμία υποδομή

Τους "απαγορεύουν" να φθάσουν στα σύνορα. Μένουν για 24ώρα μέσα σε λεωφορεία ή οδηγούνται σε γυμναστήρια μικρών πόλεων, χωρίς πρόνοια ούτε για την σίτιση τους.

Ant1news

«Αλαλούμ» έχει δημιουργηθεί με τους πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα, από τη στιγμή που "έκλεισαν" τα σύνορα με την ΠΓΔΜ και αυστηροποιήθηκαν οι κανόνες διέλευσης των Σύρων και των Ιρακινών.

Στα συναρμόδια υπουργεία επικρατεί «συναγερμός» και αναζητούνται επειγόντως χώροι για νέα Κέντρα Μετεγκατάστασης και προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, αφού οι υποδομές σε Σχιστό, Ελληνικό και Ελαιώνα έχουν γεμίσει, η κατάσταση στο λιμάνι και στους δρόμους πέριξ των χώρων του λιμένος είναι ασφυκτική, ενώ και η Πλατεία Βικτωρίας γέμισε ξανά απο εκατοντάδες κατατρεγμένους πρόσφυγες και μετανάστες.

Χιλιάδες από τους πρόσφυγες που είχαν ξεκινήσει με προορισμό την Ειδομένη, «ξέμειναν» σε διάφορα σημεία της διαδρομής ως τα σύνορα, καθώς οι αρχές "απέτρεψαν" την ολοκλήρηση του ταξιδιού τους, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός περισσότερων ανθρώπων στην μεθόριο Ελλάδας-ΠΓΔΜ.

Το δυστύχημα είναι ότι το ταξίδι τους ανακόπτεται απότομα, χωρίς έγκαιρη ειδοποιήση, με αποτέλεσμα να εγκλωβίζονται για ώρες μέσα στα λεωφορεία με τα οποία ταξιδεύουν ή  να οδηγούνται σε μεγάλες πόλεις των νομών απο την Αθήνα ως το Κιλκίς, όπου δεν υπάρχει καμία προετοιμασία, οργάνωση και ελάχιστη υποδομή για την προσωρινή φιλοξενία, ακόμη και για την σίτισή τους.

Στην Κοιλάδα των Τεμπών έχουν σταματήσει πέντε λεωφορεία -δυο από χθες το βράδυ και άλλα τρία σήμερα- τα οποία μεταφέρουν πρόσφυγες προς την Ειδομένη, κατόπιν εντολής της Αστυνομίας περί ανάσχεσης της κυκλοφορίας των οχημάτων που τους μεταφέρουν, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν συνδέεται με το θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Τα λεωφορεία σταμάτησαν προκειμένου να υπάρξει ομαλή κίνηση προς τα σύνορα, όπου ήδη επικρατεί συνωστισμός μετά το κλείσιμο των συνόρων από την ΠΓΔΜ, με τους πρόσφυγες πάντως να διαμαρτύρονται για την πολύωρη στάση και να εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να επιστρέψουν στην Αθήνα. Πάντως στα Τέμπη υπάρχουν οι υποδομές ώστε να μπορούν να σιτιστούν και να καλύψουν άμεσες ανάγκες τους τις ώρες της παραμονής τους εκεί.

Λόγω της έντασης του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί στην Ειδομένη τα Τέμπη δεν είναι το μόνο σημείο στο οποίο έχουν σταματήσει λεωφορεία τα οποία μεταφέρουν μετανάστες και πρόσφυγες. Το ίδιο έχει συμβεί και σε λοιπά σημεία της διαδρομή επί του ΠΑΘΕ όπου υπάρχουν Σταθμοί Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων.

Περισσότεροι από 400 πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία, βρίσκονται από χθες βράδυ καθηλωμένοι στην ευρύτερη περιοχή του Μουργκανίου στην Καλαμπάκα, καθώς δεν ολοκλήρωσαν το ταξίδι τους με λεωφορεία προς την Ειδομένη. Οι πρόσφυγες ξεκίνησαν από τον Πειραιά και είναι άγνωστο πότε θα αναχωρήσουν από την περιοχή.

 

Πολίτες μεμονωμένα με σακούλες γεμάτες τρόφιμα καταφτάνουν στο χώρο, όπου βρίσκονται και δεκάδες παιδιά, ανάμεσα στους 450 περίπου πρόσφυγες, ενώ απευθύνουν έκκληση για φαρμακευτικό υλικό, κυρίως αντιβηχικά σιρόπια, και πάνες για τα μικρά παιδιά.

 

 

Άλλοι 400 άνθρωποι έφθασαν το βράδυ της Δευτέρας στην Κοζάνη, οι οποίοι φιλοξενούνται στο κλειστό γυμναστήριο της Λυκόβρυσης.

 

Έκκληση για βοήθεια απηύθυνε στους πολίτες της Κοζάνης ο δήμαρχος της πόλης Λευτέρης Ιωαννίδης για να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί.

Ο Δήμος Κοζάνης, σε συνεργασία με την εκκλησία, έχει αναλάβει τη σίτιση των προσφύγων αλλά απευθύνει έκκληση βοήθειας στους δημότες και τους οργανωμένους φορείς τον Ιατρικό και Φαρμακευτικό σύλλογο, εθελοντικές ομάδες, ακόμη και τους εθελοντές πολίτες, προκειμένου να συντονιστούν και να δείξουν την αλληλεγγύη τους μέσα από την προσφορά ειδών πρώτης ανάγκης, τα οποία είναι απαραίτητα να σταλούν άμεσα στο Κλειστό Γυμναστήριο.

 

Άλλοι περίπου 300 πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων δεκάδες παιδιά, βρίσκονται σε έξι λεωφορεία στην περιοχή της Σκοτίνας, στην Πιερία. Μέλη εθελοντικής ομάδας θα μεταβούν το μεσημέρι στην περιοχή για να προσφέρουν ένα πιάτο φαγητό στους πρόσφυγες, ενώ απευθύνουν έκκληση σε όσους μπορούν να βοηθήσουν να συγκεντρώσουν στον Καπνικό Σταθμό της Κατερίνης μικρά νερά και χυμούς, γάλα διαρκείας σε χάρτινη συσκευασία, πλαστικά μπωλ, ποτήρια και κουτάλια, μανταρίνια, μπανάνες, μωρομάντηλα, χαρτομάντηλα και πάνες για μωρά.