X

ΥΕΘΑ: Η Τουρκία “δυναμιτίζει” τη συμφωνία με το ΝΑΤΟ

Ο Τούρκος αξιωματικός που συμμετείχε στη συνεδρίαση των στρατιωτικών εκπροσώπων φέρεται να αρνήθηκε την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Ant1news

 

Για προσπάθεια της Τουρκίας να δυναμιτίσει την εφαρμογή της πρόσφατης συμφωνίας των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ,  για εμπλοκή των συμμαχικών δυνάμεων στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, κάνουν λόγο υψηλόβαθμες πηγές του ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Ενδεικτική του κλίματος που επιχειρούν να δημιουργήσουν είναι η αντίδραση του Τούρκου αξιωματικού στην συνεδρίαση των στρατιωτικών εκπροσώπων, ο οποίος στην προσπάθεια του να μπλοκάρει την κατάρτιση του επιχειρησιακού σχεδίου φέρεται να δήλωσε: εγώ δεν μπορώ να εφαρμόσω τις μαλ@@@@ που αποφασίζουν οι πολιτικοί.

 Ερωτώμενος μάλιστα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος, επιβεβαίωσε την σχετική αντίδραση λέγοντας χαρακτηριστικά ότι συγκλίνουν με τις πληροφορίες που και ο ίδιος έχει συλλέξει.

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης επισήμαιναν ότι οι τούρκοι εκπρόσωποι σε όλες τις συνεδριάσεις που επακολούθησαν της συμφωνίας βάζουν διαρκώς προσχώματα εγείροντας τις γνωστές προκλητικές διεκδικήσεις χρησιμοποιώντας την γνωστή κόντρα του πολιτικού και στρατιωτικού κατεστημένου στην γειτονική χώρα.

Μπρος στο αδιέξοδο που αρχίσει να διαφαίνεται, καθώς αύριο πρέπει να έχει καταρτιστεί το επιχειρησιακό σχέδιο για την νατοϊκή αρμάδα,  ο Πάνος Καμμένος ήδη έχει ενημερώσει με επιστολή του τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στολτεμπεργκ, την γερμανίδα ομόλογή του, ενώ συνομίλησε τηλεφωνικά και με τον διευθυντή του Πρόεδρου της Κομισιόν, αρμόδιο για μεταναστευτική πολιτική. Ακόμη στη πρωινή συνάντηση που είχαν, ο κ. Καμμένος ενημέρωσε για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει και τον διοικητή του έκτου στόλου των Ηνωμένων Πολιτείων.

Την ίδια ώρα τα συναρμόδια υπουργεία είναι σε αναζήτηση νέων χώρων για τη δημιουργία νέων relocation camp αυτοτελών εθνοτήτων, ώστε να επισπευστούν οι διαδικασίες, αλλά και να αμβλυνθούν οι προβληματικές καταστάσεις που έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα με διενέξεις μεταξύ των φιλοξενούμενων στα κέντρα μετεγκατάστασης. Ήδη έχουν εντοπιστεί μια έκταση στο Βόλο, στην οποία υπάρχουν έτοιμες υποδομές, ενώ εξετάζεται ακόμη ένας χώρος στην Ήπειρο.