X

Ασφαλιστικό: Βελτιωμένη πρόταση για τους νέους επαγγελματίες

Ποια είναι η πρόταση που μελετά το υπουργείο Εργασίας για τους νέους επαγγελματίες που δεν έχουν κλείσει 5 έτη ασφάλισης.

Ant1news

"Εξίσωση" των ασφαλιστικών εισφορών μεταξύ των νέων επιστημόνων και των νέων επαγγελματιών που δεν έχουν κλείσει 5 έτη ασφάλισης εξετάζει το υπουργείο Εργασίας.

Μετά από πρόταση των μικρομεσαίων το υπουργείο Εργασίας εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβληθεί ασφαλιστική εισφορά 14% στο εισόδημα των επαγγελματιών για τα πρώτα 2 χρόνια ασφάλισης τους και εισφορά 17% για τα τρία επόμενα χρόνια ασφάλισης τους. Μ΄ αυτόν τον τρόπο, η μετάβαση στην εισφορά 20% για τους νέους επαγγελματίες (η οποία θα ισχύσει για τους επαγγελματίες με πάνω από πέντε χρόνια ασφάλισης από 1.1.2017 χωρίς καμία μεταβατικότητα) θα γίνεται στο 6ο έτος της ασφάλισης τους. Συνεπώς  ένας επαγγελματίας που θα ξεκινούσε την δραστηριότητα του την 1.1.2017, θα κατέβαλλε εισφορά 14% επί του εισοδήματος του  το 2017 -18, εισφορά 17% το 2019-2021 και εισφορά 20% την 1.1.2021.

Με άλλα λόγια, σύμφωνα με το capital.gr, στο υπουργείο Εργασίας μελετάται το ενδεχόμενο να συμπεριλάβουν και τους νέους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ στο ειδικό καθεστώς το οποίο έχει προταθεί στους επιστημονικούς φορές για τους νέους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ, δηλαδή τους μηχανικούς, γιατρούς και δικηγόρους.

Η πρόταση του ίδιου του Πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Τσίπρα προς τους φορείς των επιστημόνων στις 25 Ιανουαρίου αναφορικά με τους νέους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ είχε ως εξής :

- Για την πρώτη 5ετία άσκησης του επαγγέλματος : Υπολογισμός των εισφορών στο 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή στα 468 ευρώ αντί για τα 586 ευρώ

- Για τα 2 πρώτα χρόνια άσκησης του επαγγέλματος (σ.σ. της πρώτης 5ετίας) : Εισφορά στο 14% αντί για 20%

- Για τα επόμενα 3 χρόνια άσκησης (σ.σ. της πρώτης 5ετίας) του επαγγέλματος : Εισφορά στο 17% αντί για 20% .

Σύμφωνα με πληροφορίες στα τέλη της περασμένης εβδομάδας διεξήχθη συνάντηση μεταξύ υψηλόβαθμων στελεχών του Υπουργείου Εργασίας, οικονομικών συμβούλων του Πρωθυπουργού και εκπροσώπων των οργανώσεων των μικρομεσαίων και των εργοδοτών .

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε σειρά ζητημάτων όπως ο τρόπος προσμέτρησης των μερισμάτων και των εσόδων από ενοίκια κατά τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών, το κενό μεταξύ του χρόνου προσδιορισμού της ασφαλιστικής υποχρέωσης και της καταβολής αυτής, η διατήρηση έστω προσωρινά των τριών βασικών ταμείων κλπ.

Οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων έθεσαν ιδιαίτερα το ζήτημα εξίσωσης της ασφαλιστικής αντιμετώπισης μεταξύ επιστημόνων και εμπόρων, ενώ επισημάνθηκε, η ανάγκη να δοθούν στους νέους επιχειρηματίες οι δυνατότητες που σχεδιάζονται για νέους επιστήμονες.

Πληροφορίες από την πλευρά των μικρομεσαίων αναφέρουν πως, από κυβερνητικής πλευράς "δόθηκε καταφατική απάντηση ότι θα ισχύσουν τα ίδια " για τους νέους επαγγελματίες όπως και για τους νέους. Ωστόσο, κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν πως αν και βλέπουν θετικά το σχετικό μέτρο, εξετάζουν ακόμα τις συνέπειες του στα έσοδα του ΟΑΕΕ, πριν το υιοθετήσουν και επισήμως.