X

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες

Εντείνονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών. Παραμένουν στα μπλόκα, απειλώντας για νέους τρόπους αποκλεισμού. Άνοιξε ο Ισθμός της Κορίνθου.

Ant1news

Αδιέξοδο επικρατεί στο αγροτικό μέτωπο, με τους αγρότες να μένουν ανικανοποίητοι από τη συνάντησή τους με τον Πρωθυπουργό και μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Τα μπλόκα ενισχύονται και η κυβέρνηση διαμηνύει ότι η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει.

Η μεγαλύτερη μερίδα των διαιρεμένων αγροτών χαρακτηρίζει «ψίχουλα» τις βελτιωμένες προτάσεις της κυβέρνησης, ενώ ιδιαίτερη ενόχληση υπάρχει για την άρνηση της αποσύνδεσης τους εισοδήματος από τα ασφάλιστρα. Το μπλόκο των Τεμπών αποφάσισε, μετά από πολύωρη συνεδρίαση τη Δευτέρα, νέο αποκλεισμό της Εθνικής Οδού και στην εναλλακτική οδό και συγκεκριμένα στη γέφυρα του Στομίου. Επιπλέον, στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση του αποκλεισμού της σιδηροδρομικής γραμμής. Το συγκεκριμένο μπλόκο αναμένει νέα τοποθέτηση από το Μαξίμου, επί της πρότασης που κατατέθηκε και όχι επί της κυβερνητικής.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωποι του μπλόκου της Νίκαιας περιμένουν απάντηση για τη δική τους συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, ενώ σήμερα εκπρόσωποί του θα μεταβούν στο μπλόκο του Προμαχώνα, όπως και αγρότες από όλη την Ελλάδα. Ο Προμαχώνας έχει κλείσει εκ νέου επ’αόριστον.

Οι αγρότες των Μικροθηβών επίσης θα στήσουν νέο μπλόκο, στην Κεφάλωση Αλμυρού, ακόμα ένα σημείο στο οποίο δεν υπάρχουν σύντομες εναλλακτικές διαδρομές, ενώ την κλιμάκωση των κινητοποίησεών τους αποφάσισαν και οι αγρότες στο μπλόκο των Μαλγάρων.

Στα θετικά για τους οδηγούς είναι ότι, σήμερα, μετά από 33 μέρες παραδόθηκε στην κυκλοφορία η Εθνική Οδός Αθηνών – Κορίνθου, η οποία είχε διπλό μπλόκο στον Ισθμό.

ΠΑΣΕΓΕΣ: Η κυβέρνηση κάνει σαν να μην καταλαβαίνει

Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ) αναφέρει: «Η κυβέρνηση κάνει σαν να μην κατάλαβε τίποτα αυτές τις 30 ημέρες που είναι οι αγρότες στους δρόμους», επισημαίνοντας ότι «το μείζον πρόβλημα είναι η πρότασή της για το ασφαλιστικό, το οποίο είναι ένα παράλληλο φορολογικό σύστημα».

Για το ασφαλιστικό η ΠΑΣΕΓΕΣ σημειώνει ότι το αίτημα των αγροτών είναι ξεκάθαρο, να παραμείνει ο ΟΓΑ αυτόνομος ασφαλιστικός φορέας, να παραμείνουν οι ασφαλιστικές κλίμακες και επ’ αυτών να γίνει συζήτηση για οριακές αυξήσεις και τέλος το προνοιακό κομμάτι να διαχωριστεί πλήρως από το συνταξιοδοτικό των αγροτών.

 

Γεροβασίλη: Η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει

Η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε ότι, οι προτάσεις που παρουσίασε η κυβέρνηση στους αγρότες, κατά τη μεταξύ τους συνάντηση, σχετικά με το φορολογικό και το ασφαλιστικό «επιφέρουν μικρότερη επιβάρυνση σε σχέση με το σημερινό καθεστώς για τους αγρότες που δηλώνουν εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ».

«Το ποσοστό αυτό είναι πάνω από το 90% του συνόλου των αγροτών. Οι υπόλοιποι θα πρέπει να επιβαρυνθούν αναλογικά όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες» τόνισε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος κάλεσε τους μικρούς και μεσαίους αγρότες να μελετήσουν τις προτάσεις της κυβέρνησης και να βγάλουν συμπεράσματα, σύμφωνα με τη δική τους κρίση.

Νωρίτερα τόνισε ότι μια από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, «παρά τις δεδομένες δυσκολίες και περιορισμούς, είναι η στήριξη του αγροτικού κόσμου και ιδιαίτερα των μικρών και μεσαίων αγροτών».

«Σε κάθε περίπτωση η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει με στήριξη των πιο αδύναμων και των νέων αγροτών, με άρση των πελατειακών στρεβλώσεων που χαρακτήρισαν προηγούμενες δεκαετίες και με μέτρα για την παραγωγική ανασυγκρότηση του αγροτικού κλάδου» υποστήριξε.