X

Οι αποκλίσεις μεταξύ των θεσμών καθυστερούν την άφιξη των επικεφαλής στην Αθήνα

Προσπάθειες να γεφυρωθούν οι διαφορές. Το ΔΝΤ εξακολουθεί να τηρεί σκληρή στάση. Διεθνή στήριξη ζητά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ant1news

Η γεφύρωση των διαφορών που υπάρχουν μεταξύ των θεσμών, προκειμένου οι επικεφαλής να έρθουν στην Αθήνα με ενιαία θέση για να συνεχίσουν τη διαπραγμάτευση με την Ελληνική Κυβέρνηση, καθυστερεί την επιστροφή τους.

Δεδομένων αυτών των διαφορών, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν πως η άφιξη των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα είναι πιθανότερο να γίνει στις αρχές του ερχόμενου μήνα.

Ερωτηθείσα σχετικά, χθες, η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ανίκα Μπράιτχαρτ, απέφυγε να προσδιορίσει το χρόνο της επιστροφής των επικεφαλής των θεσμών στην ελληνική πρωτεύουσα και αρκέστηκε να πει πως οι συζητήσεις συνεχίζονται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Όσον αφορά στο παράλληλο πρόγραμμα της Κυβέρνησης, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής άφησε να εννοηθεί ότι θα συζητηθεί όταν επιστρέψουν οι επικεφαλής των θεσμών.

Για την ώρα, θεωρείται εφικτός ο στόχος που είχε θέσει ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν από το Πάσχα των Καθολικών, στις 27 Μαρτίου.

Τσακαλώτος: Το ΔΝΤ μας πιέζει πάρα πολύ!

«Ζητώ τη στήριξη του διεθνούς ακροατηρίου. Το ΔΝΤ μας πιέζει πάρα πολύ, με τρόπο όμως που δεν έχει οικονομική λογική, και μας ζητάει να κάνουμε πολύ περισσότερα μέτρα σε σχέση με τα συμφωνηθέντα το καλοκαίρι. Δεν είναι κοινωνικά ευαίσθητο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε εκπομπή του BBC World, η οποία ηχογραφήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και η οποία θα μεταδοθεί την Κυριακή .

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το αν η κυβέρνηση θα υποκύψει ή όχι στις «πιέσεις», ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε: «Θα κάνουμε ό,τι συμφωνήσαμε τον Αύγουστο. Τίποτα περισσότερο, αλλά και τίποτε λιγότερο».

Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε και στη λίστα Μπόργιανς υπογραμμίζοντας πως το 2012, η κυβέρνηση έκανε τα «στραβά μάτια» . Την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την χαρακτήρισε ζήτημα επιβίωσης για την κυβέρνηση.