X

“Θα κάνουμε τα πάντα για να μειώσουμε τις προσφυγικές ροές”

Τι αποφάσισαν οι «σκληροί» της Ευρώπης για τα σύνορα, στη σύνοδο που συγκάλεσε η Αυστρία.

Ant1news


Τη συμφωνία τους για στενότερη συνεργασία και αποτελεσματική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης επισημαίνουν στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν οι συμμετέχοντες στη σύνοδο που συγκάλεσε η Αυστρία.

Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Κροατία και Αυστρία υπογραμμίζουν ότι δεν είναι δυνατόν να διαχειριστούν απεριόριστο αριθμό μεταναστών ή αιτούντων άσυλο εξαιτίας των περιορισμένων πόρων, υποδομών και πιθανόν συνεπειών στην εσωτερική ασφάλεια και συνοχή. 

Στη σύνοδο, πάντως, επιβεβαιώθηκε και η πολυγλωσσία που επικρατεί στην Ευρώπη για το προσφυγικό.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός ανακοίνωσε, ήδη, δημοψήφισμα ώστε να αποφασίσουν οι  πολίτες της χώρας για την «υποχρεωτική» υποδοχή προσφύγων την οποία επιβάλλει η Ε.Ε.

Η Αυστρία εμμένει ότι η Ελλάδα δεν φυλάσσει καλά τα εξωτερικά σύνορα και δεν θέλει να μειώσει τις ροές των προσφύγων που στέλνει σε Σκόπια και άλλες χώρες 

Αντιθέτως, η Σερβία, μέσω του ΥΠΕΞ,  διαμηνύει πως δεν μπορεί η Ελλάδα να αφεθεί μόνη της και ούτε μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς την Ελλάδα.

Από την άλλη, η ΠΓΔΜ δηλώνει, προκλητικά, πως δεν θεωρεί μονομερή απόφαση το κλείσιμο του περάσματος στα ελληνοσκοπιανά σύνορα καθώς τα Σκόπια δεν είναι ούτε μέλος της ΕΕ ούτε στη Σένγκεν .

Το κοινό ανακοινωθέν των «σκληρών» της Ευρώπης