X

“Γολγοθάς” και εξαθλίωση για τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες

Χιλιάδες οι πρόσφυγες σε νησιά, Πειραιά, εθνικές οδούς και Βόρεια Ελλάδα. Περπατώντας επιχειρούν να φθάσουν από τη Λαμία στην Ειδομένη.

Ant1news


Σε «αποθήκη ψυχών» κινδυνεύει να μετατραπεί η Ελλάδα . Χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη. Οι Αφγανοί μεταφέρονται στα Διαβατά, καραβιές με μετανάστες και πρόσφυγες από τα νησιά φθάνουν  στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ άλλοι είναι διασκορπισμένοι στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας.

Με το «σταγονόμετρο» η διέλευση από τα ελληνοσκοπιανά σύνορα

Μόλις 250 πρόσφυγες από το Ιράκ και τη Συρία έχουν περάσει, από τις 10 το πρωί, την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ καθώς οι Σκοπιανοί επιτρέπουν τη διέλευση σε περίπου 50 άτομα ανά ώρα και αφού πραγματοποιήσουν εξονυχιστικούς ελέγχους. 

Στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής στην Ειδομένη βρίσκονται περίπου 2.500 άτομα, ενώ στο βενζινάδικο, στο ύψος του Πολύκαστρου, γύρω στα 300.

  

 Στη Θεσσαλονίκη, από το πρωί, λεωφορεία με πρόσφυγες κατέφθαναν στο κέντρο μετεγκατάστασης, στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, όπου σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου εσωτερικών, μέχρι το τέλος της ημέρας, αναμένεται να φιλοξενηθούν 1600 άτομα.

 

Διάσπαρτοι πρόσφυγες στην Αθηνών-Λαμίας

Περισσότερα από 50 λεωφορεία με πρόσφυγες βρίσκονται σταθμευμένα κατά μήκος της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας, εξαιτίας του «μπλόκου» στα σύνορα με τα Σκόπια.

Εξάλλου, πάνω από 370 άνθρωποι βρίσκονται για δεύτερη μέρα, στο κλειστό γήπεδο της Κοζάνης, 418 σε αυτοδιαχειριζόμενο στέκι στο Μουργκάνι Καλαμπάκας, στην Κατερίνη βρίσκονται 289 άτομα, ενώ στη Λαμία έχουν εγκλωβιστεί πάνω από 1200 άνθρωποι.

 

 
Το πρωί της Τετάρτης 500 εξ αυτών ξεκίνησαν με τα πόδια για να φτάσουν στα βόρεια σύνορα της χώρας μας με την ΠΓΔΜ.

  

 

Τη νύχτα της Τρίτης συνολικά 131 άνθρωποι μεταφέρθηκαν αιφνιδιαστικά από την Καλαμπάκα στα Γρεβενά. Αμέσως κινητοποιήθηκαν οι τοπικές αρχές της πόλης, ο δήμος σε συνεργασία με την περιφερειακή αρχή, προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες για την καλύτερη φιλοξενία τους .

 

Ασφυκτική η κατάσταση σε νησιά και Πειραιά

Καραβιές με πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά καταπλέουν καθημερινά στο λιμάνι του Πειραιά, όπου διαχωρίζονται, προκειμένου οι πρόσφυγες από Συρία και Ιράκ να προωθηθούν στην Ειδομένη και οι υπόλοιποι να μεταφερθούν σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.

 

Η κυβέρνηση, επιχειρώντας να διαχειριστεί την κατάσταση της εσωτερικής «κυκλικής» ροής προσφύγων -από τα νησιά στον Πειραιά και στην Ειδομένη και μετά πάλι πίσω, προς Θεσσαλονίκη ή Αθήνα ή Σχιστό- προαναγγέλλει την ανάγκη δημιουργίας κι άλλων κέντρων φιλοξενίας. 

Σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, στον ΑΝΤ1, αυτήν τη στιγμή βρίσκονται στην Ελλάδα περίπου 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες. 

Κραυγή αγωνίας για τον τουρισμό στη Λέσβο 

Επαπειλούμενη καταστροφή μιας από τις βαριές βιομηχανίες της Λέσβου, του τουρισμού, βλέπει η Συντονιστική Επιτροπή Επαγγελματιών και Δημοτών Μολύβου - Πέτρας και ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου. Κι αυτό, όπως τονίζεται, ως επίπτωση του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος. 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, από τα 25 αεροσκάφη την εβδομάδα το 2015, με σύνολο διαθέσιμων θέσεων 4493 ανά εβδομάδα και σύνολο αφίξεων για τη Λέσβο 75.764 επισκεπτών, μέχρι αυτή την στιγμή μένουν στο νησί 10 αεροσκάφη (από τα οποία για το ένα της Σλοβενίας προβλέπεται ακύρωση), με σύνολο διαθέσιμων θέσεων 1546 (μαζί με της Σλοβενίας) ανά εβδομάδα. 

Τα περισσότερα από τα εναπομείναντα αεροπλάνα προγραμματίζουν προσέγγιση και σε άλλο προορισμό, με αποτέλεσμα να μοιράζονται οι επιβάτες, άρα δεν θα έρχονται όλοι στη Λέσβο. 

 "Τέσσερις τουριστικές αγορές που επενδύσαμε τα τελευταία χρόνια, αυτές της Σουηδίας, της Φιλανδίας, της Τσεχίας και της Πολωνίας χάνονται τελείως και δεν πετάει κανένα αεροσκάφος από εκεί" τονίζεται και σημειώνεται πως "ακόμη και αν αντιστραφεί το κλίμα και οι διαθέσιμες θέσεις που υπάρχουν, αν όλα τα αεροσκάφη που θα έρθουν έχουν 100% πληρότητα δεν θα ξεπεράσουν τις 25.000 για όλη τη σεζόν γιατί δεν υπάρχουν άλλες πτήσεις και ήδη το πρόγραμμα για το 2016 έχει κλείσει". 

 Η Συντονιστική Επιτροπή Επαγγελματιών και Δημοτών Μολύβου - Πέτρας και ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου απευθύνουν έκκληση στην Περιφερειάρχη, στον Δήμαρχο, και στους αρμόδιους και εμπλεκόμενους φορείς του νησιού και τους καλούν "σε μια κοινή προσπάθεια για τη δημιουργία άμεσα ενός συντονιστικού οργάνου που θα αναλάβει πρωτοβουλίες για να διασωθεί ό,τι μπορεί να διασωθεί τουριστικά ώστε να υπάρξει ένας επανασχεδιασμός για το μέλλον". 

Παράλληλα υποστηρίζουν πως μετά τη δημιουργία του συντονιστικού οργάνου "είναι άμεση ανάγκη να αναληφθούν πρωτοβουλίες για συνεργασία με όλα τα νησιά που πλήττονται από τη μεταναστευτική κρίση για κοινή δράση στη διεκδίκηση αιτημάτων".