X

Ατέλειωτη ταλαιπωρία για χιλιάδες πρόσφυγες

Συνεχίζουν να καταφθάνουν πλοία γεμάτα πρόσφυγες. Δεκάδες ξεκίνησαν με τα πόδια από τα Τέμπη προς την Ειδομένη. Μόλις σε 100 πρόσφυγες θα επιτρέψει τη διέλευση η ΠΓΔΜ.

Ant1news

Δεν έχει τέλος η ταλαιπωρία χιλιάδων προσφύγων που καταφθάνουν στα ελληνικά νησιά και από εκεί στην ηπειρωτική χώρα.

Ο “Γολγοθάς” τους, σε ελληνικό έδαφος, αρχίζει από τον Πειραιά, όπου καταφθάνουν συνεχώς πλοία από τα νησιά του Αιγαίου και συνεχίζεται είτε στην Αττική, όπου πολλοί βρίσκουν προσωρινό καταφύγιο στην πλατεία Βικτωρίας, είτε στην περιφέρεια όπου έχουν στηθεί πρόχειροι καταυλισμοί σε διάφορες περιοχές αφού οι πρόσφυγες  δεν μπορούν να φτάσουν στα σύνορα της Ειδομένης.

Τα ξημερώματα άλλοι 1352 πρόσφυγες έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά από Χίο και Μυτιλήνη. Οι μετανάστες κατευθύνθηκαν στους επιβατικούς σταθμούς του λιμανιού του Πειραιά όπου φιλοξενούνται προσωρινά, ενώ κάποιοι από αυτούς αναμένεται να οδηγηθούν στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας με πούλμαν.

Στους επιβατικούς σταθμούς του λιμανιού του Πειραιά υπάρχουν στελέχη του Ερυθρού Σταυρού και μέλη της επιτροπής αλληλεγγύης Πειραιά και εθελοντές για τη διευκόλυνση των μεταναστών.

Έτοιμοι να αναχωρήσουν για το εσωτερικό της Ελλάδας είναι 1821 μετανάστες και πρόσφυγες. Στο σύνολό τους, αναμένεται να αναχωρήσουν σήμερα με το πλοίο της γραμμής αλλά και έκτακτο δρομολόγιο πλοίου προς Πειραιά. Αν σε αυτούς προστεθούν και άλλοι 380 πρόσφυγες που αναχώρησαν τα χαράματα με το πλοίο της άγονης γραμμής προς Καβάλα, ξεπερνά τους 2100 ο αριθμός των όσων θα προστεθούν στους εγκλωβισμένους στο εσωτερικό της Ελλάδας πρόσφυγες και μετανάστες.

Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου, χτες και μέχρι σήμερα το πρωί, στο hot spot της Μόριας ταυτοποιήθηκαν 1476 άτομα αριθμός μειωμένος σε σχέση με την Τρίτη λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή.

Με το "σταγονόμετρο" η διέλευση από τα σύνορα

Την ίδια ώρα οι Σκοπιανοί επιτρέπουν τη διέλευση προσφύγων από τη Συρία και το Ιράκ με το «σταγονόμετρο» με αποτέλεσμα στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής στην Ειδομένη να βρίσκονται περισσότερα από 3.000 άνθρωποι. Στο πρώην στρατόπεδο "Αναγνωστοπούλου" στα Διαβατά Θεσσαλονίκης υπάρχουν περίπου 2000, ενώ υπολογίζεται ότι σε διάφορα σημεία στην Ελλάδα, βρίσκονται δεκάδες λεωφορεία με 5000 πρόσφυγες. 

Το πρωί δεκάδες πρόσφυγες που είχαν εγκλωβιστεί στα Τέμπη, κατέβηκαν στην Εθνική Οδό και ξεκίνησαν ένα ταξίδι εκατοντάδων χιλιομέτρων προς τα ελληνοσκοπιανά σύνορα. Λίγο αργότερα πρόσφυγες από το κέντρο μετεγκατάστασης στα Διαβατά, έριξαν το φράχτη, βγήκαν στο δρόμο και ξεκίνησαν το ταξίδι τους με τα πόδια προς τα σύνορα. Αργότερα όμως, οι περισσότεροι από αυτούς επέστρεψαν πίσω στα Διαβατά.

Όσοι από αυτούς δεν γύρισαν προσπαθούν να φτάσουν στα σύνορα και ακόμη πιο κοντά στον τελικό τους προορισμό.

Στο ερασιτεχνικό βίντεο από την ιστοσελίδα politesoraiokastrou.gr καταγράφεται η στιγμή που μεγάλες ομάδες προσφύγων εγκαταλείπουν το στρατόπεδο «Αναγνωστοπούλου» λίγες ώρες μετά από την άφιξή τους στο κέντρο φιλοξενίας, το οποίο έχει τις πύλες του ανοιχτές για όλους.

Στο κλειστό της Μπάρας, στα Τρίκαλα διανυκέρευσαν οι πρώτοι 350 πρόσφυγες που έφτασαν στην περιοχή.

 

Οι αρχές της ΠΓΔΜ ανακοίνωσαν ότι θα επιτρέψουν τη διέλευση μόλις σε 100 πρόσφυγες. Χαρακτηριστικό της εξαιρετικά χαμηλής ροής διέλευσης είναι το γεγονός ότι χθες, από το πρωί έως το μεσημέρι, επετράπη η διέλευση μόλις σε 250 πρόσφυγες, ενώ τους προηγούμενους μήνες υπήρχαν μέρες που περνούσαν την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ μέχρι 2000 άτομα.