X

Στουρνάρας: Μεταρρυθμίσεις και θετική αξιολόγηση θα φέρουν την ανάκαμψη

Ποιούς κινδύνους σε πολιτικό κι οικονομικό επίπεδο, επισημαίνει ο Διοικητής της ΤτΕ. Τι αναφέρει για τον ρυθμό ανάπτυξης το β΄εξάμηνο του 2016.

Ant1news

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας που πραγματοποίησε στην 83 ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων της τράπεζας, εκτίμησε ότι οι συνθήκες που θα επηρεάσουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2016 διαφαίνονται ευνοϊκότερες από ό,τι τον προηγούμενο χρόνο.

Αυτό επιτρέπει την πρόβλεψη ότι η ύφεση μπορεί να συγκρατηθεί και από το δεύτερο εξάμηνο του έτους να υπάρξει ελαφρά ανάκαμψη, υπό την προϋπόθεση όμως ότι διατηρείται η πολιτική σταθερότητα και αίρεται η αβεβαιότητα που βλάπτει την επενδυτική εμπιστοσύνη.

Η πρόβλεψη αυτή υπόκειται σε ισχυρές αβεβαιότητες και υψηλούς κινδύνους, που συνδέονται αφενός με τις διεθνείς εξελίξεις και αφετέρου με την ταχύτητα επαναφοράς της ελληνικής οικονομίας στην κανονικότητα και την προσαρμοστικότητά της στις νέες συνθήκες.

Ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι, «στην πρώτη κατηγορία, οι κίνδυνοι αφορούν την προσφυγική κρίση και τον τρόπο με τον οποίο θα την αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση  στο σύνολό της, την έξαρση των γεωπολιτικών κινδύνων στην ευρύτερη περιοχή, την επιβράδυνση της μεγέθυνσης της παγκόσμιας οικονομίας και την υπεραντίδραση των χρηματοπιστωτικών αγορών σε αυτό το ενδεχόμενο, μία ασιατική κρίση με επίκεντρο την Κίνα, και, τέλος, την πιθανότητα εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

 Οι εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις φυγόκεντρες τάσεις στην ΕΕ και να υπονομεύσουν την ευρωπαϊκή συνοχή, σε μία συγκυρία που τα ισχυρότερα κράτη-μέλη της ευρωζώνης εμφανίζονται να έχουν ριζικά διαφορετικές προσεγγίσεις για την αρχιτεκτονική της.

 

Στο εσωτερικό της χώρας, βασικές προϋποθέσεις για  την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας είναι η επίτευξη συμφωνίας για την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και η ψήφιση των συμφωνηθέντων από τη Βουλή, η προσήλωση στην εφαρμογή του προγράμματος και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την εμπέδωση κλίματος πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας και την επιστροφή στην κανονικότητα.

Προκειμένου να ανταποκριθεί και να προσαρμοστεί στις αλλαγές του διεθνούς περιβάλλοντος, η Ελλάδα, καθώς είναι ενταγμένη στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία και εκτεθειμένη στο διεθνή ανταγωνισμό, πρέπει πρώτα να ισχυροποιήσει τη θέση της, αντιμετωπίζοντας με ρεαλισμό τα δικά της προβλήματα. Η χώρα που θα μείνει ουραγός στις ευρωπαϊκές εξελίξεις θα είναι αυτή που εν τέλει θα υποστεί τα βαρύτερα πλήγματα, στην περίπτωση που το διεθνές περιβάλλον αλλάξει προς το χειρότερο».

Ζητούμενο η κοινωνική συνοχή

Ο κ. Στουρνάρας επέμεινε στην εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, « η οποία σήμερα απειλείται από την αύξηση της φτώχειας και της ανισοκατανομής του εισοδήματος και από τον κοινωνικό αποκλεισμό σημαντικών τμημάτων του πληθυσμού.

Αν και, με βάση τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας EU-SILC 2014, το χάσμα φτώχειας και ο κίνδυνος σχετικής φτώχειας στην Ελλάδα παρουσίασαν μικρή μείωση, ο κίνδυνος της σχετικής φτώχειας παραμένει ο τρίτος υψηλότερος μεταξύ των χωρών της ΕΕ-28. Εξάλλου, ο αριθμός των νοικοκυριών που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας αυξήθηκε.

Στη δημόσια συζήτηση κρίνεται επομένως σημαντικός ο ρόλος τόσο του επανασχεδιασμού της πολιτικής των κοινωνικών μεταβιβάσεων, ώστε να καταστούν περισσότερο αποτελεσματικές στην καταπολέμηση της φτώχειας, όσο και του εκπαιδευτικού συστήματος στην παροχή ίσων ευκαιριών συμμετοχής στη μαθησιακή διαδικασία όλων των βαθμίδων στους μαθητές, που, λόγω κοινωνικού αποκλεισμού, αντιμετωπίζουν περιορισμούς», κατέληξε ο Διοικητής της ΤτΕ.

 

Ορατή η προοπτική εξόδου από την κρίση

Ο κ. Στουρνάρας μεταξύ άλλων εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η προοπτική εξόδου από την κρίση είναι ορατή, «για να την προσεγγίσουμε όμως, πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοι στην τήρηση των όρων της συμφωνίας, οι οποίοι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εκληφθούν ως επιταγές των δανειστών, αλλά ως ουσιαστικές και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, που έπρεπε ήδη να έχουν πραγματοποιηθεί από καιρό.

Η ελληνική πλευρά πρέπει να ενστερνιστεί το πρόγραμμα ως αναγκαίο μέσο προσαρμογής και μεταρρύθμισης της οικονομίας», ήταν το συμπέρασμα του κ. Στουρνάρα.

 

Μείωση των καταθέσεων και αύξηση των «κόκκινων δανείων»

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από την ΤτΕ, οι καταθέσεις των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών στις ελληνικές τράπεζες υποχώρησαν τον Ιανουάριο κατά 1,15 δις ευρώ σε ποσοστό 0,9% έναντι του Δεκεμβρίου, μήνα κατά τον οποίο είχαν παρουσιάσει αύξηση κατά 2%.

Σε ότι αφορά τα «κόκκινα δάνεια» αυξήθηκαν στο 43,6% τον Σεπτέμβριο του 2015 έναντι ποσοστού 39,9% στο οποίο βρισκόντουσαν στο τέλος του 2014.

Η επιδείνωση αφορά όλες τις κατηγορίες δανείων και πιο συγκεκριμένα, το ποσοστό στα καταναλωτικά ανοίγματα ανήλθε σε 55,4%, στα επιχειρηματικά ανοίγματα σε 43,3% και στα στεγαστικά ανοίγματα σε 39,8%.

Σταϊκούρας: Ευθύνη της κυβέρνησης η επιστροφή στην ύφεση

Ο Συντονιστής  Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Φθιώτιδας,  κ. Χρήστος Σταϊκούρας, με αφορμή τη δημοσίευση της  Έκθεσης του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η Κυβέρνηση, το 2015, σύμφωνα και με την Έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, «πέτυχε» την επιστροφή της οικονομίας στην ύφεση και της δημόσιας οικονομίας σε οριακές καταστάσεις, ακολουθώντας ένα αντιαναπτυξιακό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής.

Η Κυβέρνηση οφείλει να αλλάξει αυτό το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής, να αξιοποιήσει τους διαθέσιμους ευρωπαϊκούς πόρους, να αποπληρώσει ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, να υλοποιήσει διαρθρωτικές αλλαγές, να ενισχύσει την εγχώρια επιχειρηματικότητα, να προωθήσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και να ενισχύσει την κοινωνική συνοχή.

Ακόμη όμως και εάν αυτά υλοποιηθούν, σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα, η οικονομία θα βρεθεί εκεί που ήταν το 2014. Δηλαδή, με καλές προϋποθέσεις, η χώρα θα έχει καταγράψει 2 χαμένα χρόνια και πρόσθετες, μεγάλες θυσίες για τους Έλληνες πολίτες.

Δυστυχώς όμως, αυτές οι προϋποθέσεις, σήμερα, δεν υφίστανται και το χειρότερο είναι ότι η Κυβέρνηση δεν δείχνει ικανή να τις διαμορφώσει».