X

Εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα 50.000 πρόσφυγες ως την Σύνοδο Κορυφής

Ανησυχία απο το όριο διελεύσεων στα Σκόπια. Δεμένα τα πλοία. Γέμισαν πρόσφυγες δρόμοι και πλατείες. Ταλαιπωρία δίχως τέλος για ξεριζωμένους κάθε ηλικίας.

Ant1news

Εφιαλτικές διαστάσεις στην ήδη εκρηκτική εικόνα και ταλαιπωρία των χιλιάδων εγκλωβισμένων προσφύγων κάθε ηλικίας στην Ελλάδα και δη στην μεθόριο με την ΠΓΔΜ, προμηνύει η κίνηση της Αυστρίας και των βαλκανικών χωρών-στις οποίες προστέθηκε και η Αλβανία η οποία δεν συμμετείχε στη σύσκεψη της Βιέννης- (πέντε ημέρες πριν από την Σύνοδο Αρχηγών Αστυνομίας, όπου μάλλον υποκριτικά κάλεσαν και την Ελλάδα – να αποφασίσουν ουσιαστικά το «ερμητικό» κλείσιμο του περάσματος προς την Κεντρική Ευρώπη, θέτοντας ως ανώτατο όριο την διέλευση 580 προσφύγων ανά 24ώρο, εξέλιξη που είχε ήδη στιγματίσει το Υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Η απόφαση έρχεται στον απόηχο της ανάκλησης της πρέσβεως της Ελλάδας στην Αυστρία, που ο Νίκος Ξυδάκης χαρακτήρισε ως "κινηση τακτικής", αλλά και στην απάντηση της Αθήνας ότι "η ΥΠΕΣ της Αυστρίας είναι ανεπιθύμητη στην Ελλάδα". Με σημερινές δηλώσεις του ο Καγκελάριος της Αυστρίας Φάιμαν έστειλε νέο μήνυμα προς την Ελλάδα, αλλά και την Γερμανία λέγοντας ότι "όλα έχουν ένα όριο".

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στην Ελλάδα έχουν εγκλωβιστεί ως το μεσημέρι της Παρασκευής περίπου 25.000 πρόσφυγες και μετανάστες, πλέον των είκοσι διαφορετικών εθνικοτήτων όπως μαρτυρούν τα έγγραφα τους με τα οποία εκδίδουν τα εισιτήρια των πλοίων που τους φέρνουν από τα νησιά του Αιγαίου στον Πειραιά. 

 

Οι άνθρωποι αυτοί έχουν απλωθεί στο Λεκανοπέδιο σε διάφορα σημεία (τις εγκαταστάσεις στο Ελληνικό, στον Ελαιώνα, στο Κέντρο Μετεγκατάστασης στο Σχιστό, στις αίθουσες του λιμανιού στον Πειραιά, αλλά και σε δρόμους, πάρκα, πλατείες και σταθμούς του ηλεκτρικού, όπως η Πλατεία Βικτωρίας και οι γύρω δρόμοι στην Αθήνα ή ο σταθμός του ΗΣΑΠ στον Πειραιά, όπου το πρωί έφθασαν ακόμη 1.000 πρόσφυγες.

 

Η πλειονότητα τους βρίσκεται ή οδεύει με λεωφορεία  - και πολλές εκατοντάδες με τα πόδια για εκατοντάδες χιλιόμετρα - στην Βόρεια Ελλάδα με τελικό προορισμό τα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

Τα Κέντρα Φιλοξενίας της Αττικής είναι ήδη υπερ-πλήρη, καθώς στο Ελληνικό φιλοξενούνται 2.000 άτομα, στον Ελαιώνα 1.200, στο Σχιστό 1.200, ενώ στο λιμάνι του Πειραιά υπολογίζεται ότι βρίσκονται πάνω από 1.000 πρόσφυγες.

Στο Κέντρο Μετεγκατάστασης στα Διαβατά βρίσκονται 2.000 πρόσφυγες, ενώ στην Ειδομένη βρίσκονται εγκλωβισμένοι 4.000 άνθρωποι, ενώ άλλοι 1.500 άνθρωποι βρίσκονται στο Πολύκαστρο Κιλκίες, περιμένοντας να «προωθηθούν» βορειότερα, ενώ διαρκώς καταφθάνουν πεζή ομάδες και οικογένειες προσφύγων.

 

Για να ανασχεθεί η ροή τους προς την Ειδομένη και να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα το Λεκανοπέδιο Αττικής και οι περιοχές εκατέρωθεν του άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Ειδομένη (όπου βρίσκουν προσωρινό «καταφύγιο» μεγάλες ομάδες προσφύγων, δίχως όμως να υπάρχουν έστω, βασικές υποδομές για την φιλοξενία τους) η Κυβέρνηση ανέστειλε για 48 ώρες τα δρομολόγια πλοίων με επιβάτες μετανάστες από Μυτιλήνη, Σάμο και Χίο.

Ερώτημα παραμένει αν τα πλοία που βρίσκονται στους λιμένες των τριών νησιών θα λειτουργήσουν ως χώροι φιλοξενίας προσφύγων, μέχρι να επιτραπεί ο απόπλους τους για Πειραιά.

 

Διπλάσιοι οι εγκλωβισμένοι ως την Σύνοδο Κορυφής

Με μια απλή, ψυχρή, μαθηματική προσέγγιση των γεγονότων, η απόφαση για περιορισμό με διέλευση μόλις 580 προσφύγων από τα σύνορα, σημαίνει ότι μέχρι την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, όπου ουσιαστικά κρίνεται αν θα διαλυθεί ή όχι η Σένγκεν, όπως τονίζουν κορυφαίοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ο αριθμός των εγκλωβισμένων στην Ελλάδα προσφύγων θα διπλασιαστεί.

Αυτό καθώς:

-στην Ελλάδα εισέρχονται καθημερινώς περίπου 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Επομένως στις 10 ημέρες που απομένουν ως την Σύνοδο Κορυφής θα φθάσουν στην χώρα περίπου 30.000 πρόσφυγες και μετανάστες

-συνεπεία της απόφασης της Αυστρίας και των βαλκανικών χωρών, καθημερινά θα περνούν από τα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια 580 πρόσφυγες. Επομένως, στις 10 ημέρες ως τις 7 Μαρτίου θα φύγουν από την Ελλάδα 5.800 άνθρωποι προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη

-από την αφαίρεση προκύπτει ότι 30.000 αφίξεις μείον 5.800 αναχωρήσεις, θα μείνουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα πάνω από 24.000 πρόσφυγες και μετανάστες, που θα έχουν έλθει στο εν λόγω διάστημα στην χώρα.

Αν στον αριθμό αυτόν προστεθούν οι ήδη 25.000 εγκλωβισμένοι, προκύπτει ότι περίπου 50.000 πρόσφυγες και μετανάστες θα μείνουν «κολλημένοι» επί ελληνικού εδάφους, χωρίς επαρκείς υποδομές φιλοξενίας και μη γνωρίζοντας αν και πότε θα μπορέσουν να περάσουν τα σύνορα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πάντως σήμερα ότι αρχίζει την κατάρτιση σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα.

 

Ακόμη χειρότερα, φοβούμενοι – οι ίδιοι, η Κυβέρνηση και οι πολίτες ότι μπορεί στις 7 Μαρτίου να αποφασιστεί ο «θάνατος» της Συνθήκης Σένγκεν, εξέλιξη με αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις σε κάθε επίπεδο.

Ερώτημα παραμένει αν θα υπάρξει μείωση των προσφυγικών ροών απο την Τουρκία, μετά την σημερινή έναρξη των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Διόλου τυχαία ο Γιάννης Μουζάλας προειδοποίησε ότι η Ελλάδα θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση, την ώρα πάντως που στην Βουλή Τασία Χριστοδουλοπούλου και Εύη Χριστοφιλοπούλου τσακώθηκαν με βαριές εκφράσεις για τους "μετανάστες που λιάζονται".