X

Αποκλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων με άνοιγμα των μπλόκων

Πότε ανοίγουν τα Τέμπη. Πού προσανατολίζονται οι αγρότες του «σκληροπυρηνικού» μπλόκου της Νίκαιας, μετά από 40 μέρες στο δρόμο.

Ant1news

Αποχωρούν στις 11:00 οι αγρότες από το μπλόκο των Τεμπών, μετά από 38 μέρες αποκλεισμού της Εθνικής Οδού, σύμφωνα με απόφαση που έλαβαν σε συνέλευση που πραγματοποίησαν το βράδυ της Παρασκευής.

Στην Νίκαια έγινε την Παρασκευή μία συνέλευση, κατά την οποία οι εκπρόσωποι των μπλόκων που συμμετείχαν ενημερώθηκαν για τη συνάντηση που είχαν οι επικεφαλής με τον Πρωθυπουργό. Νέα συνέλευση θα πραγματοποιήσουν αύριο, στο Κιλελέρ, όπου στις 6 Μαρτίου προγραμματίζεται μεγάλη κινητοποίησή τους, η οποία δεν αποκλείεται να είναι και ένας μεγαλειώδης και συμβολικός τερματισμός του αγώνα τους. Η μέρα δεν επελέγη τυχαία, αφού είναι η επέτειος της εξέγερσης.

Γενικές συνελεύσεις γίνονται σε όλα τα μπλόκα της χώρας, όπου λαμβάνονται αποφάσεις για τη συνέχιση ή μη του αποκλεισμού των δρόμων.

Το τελωνείο του Προμαχώνα άνοιξε το απόγευμα της Παρασκευής και σήμερα το μεσημέρι θα αποφασιστεί αν θα κλείσει εκ νέου.

Παρά τη δυσαρέσκεια που εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των αγροτών που συναντήθηκαν, σε δύο φάσεις, με τον Πρωθυπουργό, διαφαίνονται σημάδια αποκλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν θετικά την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στο αφορολόγητο, κάτι το οποίο εκλαμβάνουν ως κατάκτηση, τη στιγμή που η δήλωση του επικεφαλής της Νίκαιας, Βαγγέλη Μπούτα, ότι «οι 40 μέρες αγώνα αφήνουν παρακαταθήκη», δείχνει ότι, εκτονώνεται η κατάσταση.

Η κούραση που έχει συσσωρευτεί μετά από σχεδόν 40 μέρες στο δρόμο, επιφορτίστηκε από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τους πρόσφυγες, οι οποίοι κατά χιλιάδες διασχίζουν με κάθε τρόπο το εθνικό οδικό δίκτυο. Σε αρκετές περιπτώσεις αγρότες συγκέντρωσαν τρόφιμα και τα μοίρασαν στους περαστικούς από τα σημεία των μπλόκων ανθρώπους.

Τέλος, οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας επιμένουν σε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, στον οποίο απέστειλαν την Παρασκευή υπόμνημα.