X

Προσφυγικό: “Καζάνι που βράζει” η Ελλάδα

Περίπου 22.000 πρόσφυγες έχουν εγκλωβιστεί. Με το «σταγονόμετρο» η διέλευση από την ΠΓΔΜ. Πρόσφυγες απέκλεισαν τη σιδηροδρομική γραμμή.

Ant1news

Βουλιάζει η χώρα από τους 22.000 πρόσφυγες που βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος και απουσία των κατάλληλων συνθηκών διαβίωσης επιχειρούν να περάσουν προς την κεντρική Ευρώπη, μέσω της ΠΓΔΜ, που εξακολουθεί να κρατά τα σύνορά της κλειστά ή να τα ανοίγει για διελεύσεις με το «σταγονόμετρο».

Το Σάββατο πέρασαν τα σύνορα μόλις 300 άτομα, από τα πάνω από 6500 που βρίσκονται στην Ειδομένη κι ακόμα 400 στο Πολύκαστρο.

Τα σύνορα παραμένουν κλειστά από τις 8 το βράδυ του Σαββάτου. Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι πρόσφυγες που διαμαρτύρονται ζητώντας να αρχίσει η ροή διέλευσης από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ, απέκλεισαν τη σιδηροδρομική γραμμής, στην Ειδομένη.

Την ίδια στιγμή τα hot spots σε Σχιστό, Ελληνικό και Διαβατά είναι υπερπλήρη, στον Πειραιά περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι φιλοξενούνται στους επιβατικούς σταθμούς στον ΟΛΠ και χιλιάδες ακόμα βρίσκονται σε πρόχειρα Κέντρα Φιλοξενίας που έχουν στηθεί κατά μήκος της διαδρομής Αθήνα – Ειδομένη. Το πρωί της Κυριακής ξεκίνησαν με πούλμαν, 800 άτομα με προορισμό τα Διαβατά - κυρίως Σύροι και Ιρακινοί- ενώ ακόμα 300 - αφγανικής και άλλων υπηκοοτήτων- μεταφέρονται στο Ελληνικό.

 

Η Σλοβενία, η Αυστρία, τα Σκόπια, η Κροατία και η Σερβία κρατούν σχεδόν κλειστά τα σύνορά τους, επιτρέποντας τη διέλευση μόλις 580 ανθρώπων την ημέρα, με τον Καγκελάριο της Αυστρίας να υπεραμύνεται την πολιτική του, διαμηνύοντας ότι θα κρατήσει αυτήν τη γραμμή.

Την ίδια ώρα, παραμένει σε ισχύ το σχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας για επιβράδυνση των ροών από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Τρία από τα πλοία που εκτελούν τα ειδικά δρομολόγια, μεταφοράς προσφύγων, παραμένουν από το μεσημέρι της Παρασκευής δεμένα σε Μυτιλήνη, Χίο και Σάμο, με το σχέδιο να λέει ότι θα μείνουν εκεί μέχρι σήμερα, ώστε να έχουν διαμορφωθεί οι απαραίτητοι χώροι φιλοξενίας στην Αττική και σε άλλα σημεία της χώρας, κυρίως στη βόρεια Ελλάδα.

Στα Γιαννιτσά, ωστόσο, όπου ετοιμάζεται νέο Κέντρο Φιλοξενίας, οι κάτοικοι αντιδρούν πραγματοποιώντας συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, ενώ το βράδυ του Σαββάτου ξέσπασε φωτιά στα μαγειρεία του στρατοπέδου.

Στην Καβάλα το βράδυ του Σαββάτου έφτασαν άλλοι 900 πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό όσων βρίσκονται στην πόλη στους 1.500.

Στο μεταξύ, στα κέντρα φιλοξενίας σε Λέσβο και Χίο περισσότεροι από 3.000 πρόσφυγες περιμένουν να αναχωρήσουν για Πειραιά και Καβάλα.

Καραβάνια ανθρώπων σε όλο το μήκος της Εθνικής Οδού οδεύουν προς την Ειδομένη, όπου ο αριθμός των προσφύγων αυξάνεται διαρκώς. Ο καταυλισμός της περιοχής είναι γεμάτος, όπως και ο πρόχειρος που έχει στηθεί στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου και χιλιάδες κόσμου, οικογένειες, μωρά, άρρωστοι και ηλικιωμένοι, μένουν στα χωράφια, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να αντιμετωπίσουν τις κακές καιρικές συνθήκες και μην γνωρίζοντας πότε θα φύγουν από εκεί. Εκτός των ανύπαρκτων υποδομών, υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό και είδη πρώτης ανάγκης.

 

Από την περιοχή δεν λείπουν οι εντάσεις, με ομάδα ατόμων να πραγματοποιεί χθες παράσταση διαμαρτυρίας, ζητώντας το άνοιγμα των συνόρων.

 

Ανάλογη είναι η εικόνα και στην Αττική, όπου τα hot spots έχουν γεμίσει, όπως και οι χώροι του ΟΛΠ, με την πλατεία Βικτωρίας να έχει αποτελέσει και πάλι σημείο διαμονής εκατοντάδων ανθρώπων, παιδιών, οικογενειών, οι οποίοι στηρίζονται στην αλληλεγγύη των κατοίκων για τη διατροφή τους, τη στιγμή που γίνονται έρμαια στα χέρια των διακινητών, που τους τάζουν έξοδο από την Ελλάδα, έναντι του αντιτίμου των 4000 ευρώ.