X

Απελπισία σε Ειδομένη και Πειραιά

Ανοιγοκλείνουν τα σύνορα αλλά μόνο για λίγους. Αρχίζει η διαδικασία επαναπροώθησης στην Τουρκία. Σύσκεψη στη Βουλή υπό τον Τσίπρα. Κλειστού τύπου κέντρα θέλει η ΝΔ.

Ant1news

Σε απόγνωση είναι οι πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ειδομένη, όπου ανοιγοκλείνουν τα σύνορα αλλα η διέλευση επιτρέπεται μόνο για λίγους, ενώ ο καταυλισμός  "βουλιάζει" από περίπου 7.000 ανθρώπους που αναμένουν εδώ και μέρες να περάσουν στη γειτονική χώρα.

Αργά το βράδυ της Κυριακής άνοιξε η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ, για να περάσουν μόνο 300 πρόσφυγες από το Ιράκ και τη Συρία. 

Λίγο μετά τις 11.30 άνοιξε ξανά το σημείο διέλευσης στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ και ξεκίνησε η ροή προσφύγων από το Ιράκ και τη Συρία.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, σε πρώτη φάση θα επιτραπεί η είσοδος σε 50 άτομα, με τις διαδικασίες ελέγχου να είναι εξονυχιστικές και χρονοβόρες.

Πρόσφυγες που βρίσκονται πολύ καιρό στην Ειδομένη και διαμαρτύρονται για τους πολύ αργούς ρυθμούς διέλευσης απέκλεισαν και πάλι τη σιδηροδρομική γραμμή.

 

Κι ενώ τα hot spots σε Σχιστό, Ελληνικό και Διαβατά είναι υπερπλήρη, στον Πειραιά η κατάσταση είναι απελπιστική με περισσότερους από 3.500 ανθρώπους να φιλοξενούνται στους επιβατικούς σταθμούς στον ΟΛΠ. 

Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Αριάνδη" μεταφέροντας 1810 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη.

Tο πλοίο παρέλαβε 1360 άτομα από τη Μυτιλήνη και 450 από τη Χίο. Πολλοί από τους μετανάστες και πρόσφυγες αναμένεται να φιλοξενηθούν προσωρινά σε επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ ενώ άλλοι μετέβησαν στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με τον Υπουργό μεαναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και βάσει των μελετών υπολογίζεται ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα εγκλωβιστούν στη χώρα μας 50.000 με 70.000 άνθρωποιενώ αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα ελληνικά εδάφη 22.000.

 

Χιλιάδες άλλοι πρόσφυγες  βρίσκονται σε πρόχειρα Κέντρα Φιλοξενίας που έχουν στηθεί κατά μήκος της διαδρομής Αθήνα – Ειδομένη.

Ανάλογη εικόνα και στην πλατεία Βικτωρίας όπου εκατοντάδες πρόσφυγες κοιμούνται σε παγκάκια και όπου αλλού βρουν ενώ οι υποδομές είναι ανύπαρκτες καθώς δεν υπάρχει ούτε μία χημική τουαλέτα ενώ για τη διατροφή τους στηρίζονται στην αλληλεγγύη κατοίκων και εθελοντών. Ορισμένοι από αυτούς άρχισαν απεργία πείνας.

 

Στη Βουλή πραγματοποιέιται σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό με τη συμμετχοή υπουργών και στενών του συνεργατών. Στο επίκεντρο,  τα δεδομένα που δημιούργησαν οι μονομερείς ενέργειες χωρών του βαλκανικού διαδρόμου, αλλά και η θέση που αναμένεται να διατυπώσει η κυβέρνηση στη Σύνοδο της 7ης Μαρτίου στις Βρυξέλλες. Θέση, την οποία περιέγραψε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας, όταν είπε ότι η Ελλάδα θα ζητήσει αναλογικό υποχρεωτικό διαμερισμό των προσφύγων στις χώρες της ΕΕ, διαφορετικά η Ελλάδα δεν πρόκειται να συναινέσει από εδώ και στο εξής σε συμφωνίες. Για τη θέση αυτή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ενημερώσει τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κατά την επίσκεψή του στη χώρα μας, την προσεχή Πέμπτη.

Έκτακτη σύσκεψη των επικεφαλής των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου της Αττικής, με αντικείμενο τις ραγδαίες εξελίξεις στο προσφυγικό ζήτημα, συγκαλεί σήμερα η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, στα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής.

Παράλληλα συγκαλείται την Δευτέρα στις 9:30, υπό την προεδρία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεως για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

«Εμείς θέλουμε κλειστού τύπου κέντρα και όχι ανοικτού τύπου, γιατί αυτά λειτουργούν σαν μαγνήτης για μετανάστες από διάφορες χώρες»,  δήλωσε σήμερα στον ΣΚΑΪ ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης. «Αν δεν ανακοπούν οι μεταναστευτικές ροές τα σύνορα θα κλείσουν είτε αυτό γίνει σήμερα είτε στις 7 Μαρτίου, όπως είπε. Ολόκληρη Γαλλία δεν δέχεται να πάρει πάνω από 30.000», είπε χαρακτηριστικά.

 

Στο μεταξύ, αρχίζει η εφαρμογή του σχεδίου επαναπροώθησης των παράτυπων μεταναστών. 

Επαναπροώθηση 308 παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία θα πραγματοποιηθεί αύριο από την Ελληνική Αστυνομία. Πρόκειται για αλλοδαπούς μαροκινής υπηκοότητας κατά 90% και λιγότερους Αλγερινούς και Τυνήσιους οι οποίοι κρατούνταν οι περισσότεροι στο Κέντρο Αλλοδαπών στην Κόρινθο και οι υπόλοιποι στα υπόλοιπα κλειστά Κέντρα Κράτησης Παράτυπων Μεταναστών.

Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, πρόκειται για το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής αριθμό παράτυπων μεταναστών που επαναπροωθούνται στην Τουρκία απ΄όπου εισήλθαν στη χώρα μας, στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας μεταξύ των δυο χωρών. Οι αλλοδαποί θα μεταφερθούν με λεωφορεία στους Κήπους του Έβρου όπου θα παραδοθούν στις τουρκικές Αρχές.