X

Κρήτη: Με αποκλεισμούς τελωνείων συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις αγροτών

Εγκατέλειψαν την προγραμματισμένη κατάληψη της Τράπεζας της Ελλάδας λόγω πληρωμής συντάξεων. Αποχωρούν οι αγρότες από τα υπόλοιπα μπλόκα.

Ant1news

Στην παραλιακή του Ηρακλείου  από νωρίς το πρωί, αγρότες του νομού Ηρακλείου που προχώρησαν στην κατάληψη του  χώρου έξω από το τελωνείο Ηρακλείου. Προς το παρόν, η κατάληψη της Τράπεζας της Ελλάδας εγκαταλείπεται, λόγω του γεγονότος ότι πληρώνονται οι συνταξιούχοι και σε καμία περίπτωση οι άνθρωποι της υπαίθρου δε θα ήθελαν να τους δημιουργήσουν πρόβλημα.

Στο μεταξύ, όπως ξεκαθαρίζουν τα στελέχη του Παγκρήτιου Συντονιστικού Οργάνου, οι αγρότες της Κρήτης μπορεί να τηρούν για άλλη μια φορά διαφορετική στάση, ως προς την τακτική των συναδέλφων της στην υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά υπάρχει κοινή απόφαση, της καθόδου στην πρωτεύουσα χιλιάδων αγροτών από κάθε περιφέρεια της χώρας, την ημέρα που θα ψηφίζεται το ασφαλιστικό, σύμφωνα με την ιστοσελίδα neakriti.gr.

Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αγρότες θα παραμείνουν στο χώρο του τελωνείου μέχρι και το μεσημέρι. Ακολούθως θα αποχωρήσουν δίνοντας προσωρινή παύση στις κινητοποιήσεις τους μέχρι και την ψήφιση ωστόσο του νομοσχεδίου.

Η Κρήτη δεν ακολουθεί την υπόλοιπη Ελλάδα στο δρόμο για την... επιστροφή των τρακτέρ στα χωράφια... Κι αυτό διότι, το Παγκρήτιο Συντονιστικό Όργανο συνεχίζει τις κινητοποιήσεις του ενάντια στα ασφαλιστικό νομοσχέδιο, με τον αποκλεισμό των τελωνείων του νησιού σήμερα τα ξημερώματα, με την πεποίθηση ότι ο αγροτικός κόσμος θα συνδράμει μαζικά, ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχεια του αγώνα.

 

Φεύγουν και οι τελευταίοι αγρότες από τα μπλόκα

Την ίδια ώρα στην αναστολή των κινητοποιήσεων τους προχωρούν και οι αγρότες των Μικροθηβών, μετά τους συναδέλφους τους στα Τέμπη και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Σήμερα στις 10:30 απέσυρουν τα τρακτέρ τους και τα γεωργικά τους μηχανήματα από τον οδικό κόμβο.  

Η απόφαση για αναστολή των κινητοποιήσεων έγινε μέσω γενικής συνέλευσης στο μπλόκο με τη συμμετοχή εκατοντάδων αγροτών από τις περιοχές του Αλμυρού, των Φαρσάλων και του Βελεστίνου. Οι αγρότες δηλώνουν ότι βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα και περιμένουν από τον Πρωθυπουργό να τηρήσει όσα υποσχέθηκε στον αγροτικό κόσμο.

«Με το κεφάλι ψηλά και συντεταγμένα» αποχώρησαν οι αγρότες από το μπλόκο των Μουδανιών, όπως ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου, Βαγγέλης Μισαηλίδης.

Την απόφαση για αναστολή των κινητοποιήσεών τους πήραν στη γενική συνέλευσή τους που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο. «Μετά από 43 ημέρες αγώνα ήρθε η ώρα να ενισχύσουμε τους συναδέλφους μας, που ενώ εμείς αγωνιζόμασταν για την επιβίωση του πρωτογενούς τομέα, αυτοί παρέμεναν αμετακίνητοι στο καναπέ τους», αναφέρουν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση που εξέδωσαν, και στην οποία παραθέτουν την πλούσια δράση τους στη διάρκεια των 43 ημερών του μπλόκου Μουδανίων: γύρισαν με τα αγροτικά τους οχήματα πολλά χωριά του νομού Χαλκιδικής, προχωρούσαν καθημερινά σε πολύωρους αποκλεισμούς, πραγματοποίησαν καταλήψεις σε τράπεζες και την εφορία και έδιναν το «παρών» σε όλες τις συλλογικές δράσεις που πραγματοποιούνταν από όλες τις δυνάμεις που αναπτύχθηκαν στον κλάδο.

Αύριο αποχωρούν οι αγρότες από το μπλόκο στην Εξοχή. Υπό κατάληψη σήμερα η αντιπεριφέρεια Δράμας

«Θα είμαστε οι τελευταίοι που θα ρίξουμε αυλαία στις πολυήμερες κινητοποιήσεις του αγροτικού κόσμου. Όλα τα μπλόκα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα αναχωρήσουμε αύριο συντεταγμένα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου στο τελωνείο της Εξοχής, Βασίλης Καστίδης, αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, από χθες το βράδυ τρακτέρ είναι παρατεταγμένα μπροστά στο κτίριο της αντιπεριφέρειας, στη Δράμα, και έως 14:30 σήμερα «η υπηρεσία θα τελεί υπό κατάληψη».

Εξάλλου, με πορείες επάνω στα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών και των πόλεων, αποχωρούν από τα μπλόκα τους οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στη Δυτική Μακεδονία και το Αμύνταιο, ενώ στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, εξελίσσεται ομαλά η διαδικασία αποχώρησης από το σημείο των τρακτέρ και έως αργά το απόγευμα εκτιμάται ότι «δεν θα μείνει ούτε ένα».

 

«Μας χωρίζουν πολλά με την κυβέρνηση»

Την αποχώρησή τους από τα διόδια των Μαλγάρων, όπου παρέμεναν για περισσότερες από 40 ημέρες, γνωστοποίησαν με σημερινή τους ανακοίνωση οι συμμετέχοντες στο μπλόκο (αγρότες Δήμου Δέλτα με 500 τρακτέρ), με τη συντονιστική επιτροπή να διαβεβαιώνει: «Παραμένουμε σε επαγρύπνηση για μελλοντικές κινητοποιήσεις και εναλλακτικές μορφές αγώνα».

Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή της η συντονιστική επιτροπή υπογραμμίζει: «Θέτουμε τη γνώση και την εμπειρία της δουλειάς μας, που είναι η καθημερινότητά μας 365 ημέρες τον χρόνο, στη διάθεση αυτών που θέλουν να δώσουν λύσεις και όχι να καταλαμβάνουν καρέκλες». Στην ανακοίνωση προστίθεται: «Μας χωρίζουν πολλά με τα μέτρα που κρίνει απαραίτητο να λάβει η κυβέρνηση και το δυστύχημα για εμάς είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχουν εκείνοι οι άνθρωποι στο επιτελείου τού κυβερνώντος κόμματος που να μπορούν να αναδείξουν τις αδυναμίες, αλλά και τα μεγάλα λάθη που γίνονται και έπονται».

Η συντονιστική επιτροπή του μπλόκου κάνει και αποτίμηση της κινητοποίησης, υπογραμμίζοντας τη συμμετοχή της σε όλες τις δράσεις που οργανώθηκαν από τις δυνάμεις του αγροτικού κινήματος.