X

Χημικά και πετροπόλεμος για άνοιγμα των συνόρων στην Ειδομένη (βίντεο)

Ένταση στην Ειδομένη. Πρόσφυγες πέταξαν πέτρες και προσπάθησαν να ρίξουν τον φράχτη. Με χειροβομβίδες κρότου λάμψης "απάντησαν" οι αστυνομικοί ΠΓΔΜ.

Ant1news

 

Μεγάλη ομάδα προσφύγων με τα υπάρχοντά τους ανά χείρας κατέλαβαν νωρίτερα τις σιδηροδρομικές γραμμές, ενώ ορισμένοι κινήθηκαν προς το μεταλλικό φράχτη πετώντας πέτρες και ζητώντας να τους επιτρέψουν οι αρχές της γειτονικής χώρας τη διέλευση.

Η ένταση κλιμακώθηκε με τους αστυνομικούς της ΠΓΔμ να απαντούν στον πετροπόλεμο των προσφύγων με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, καταφέροντας μ' αυτόν τον τρόπο να τους απομακρύνουν από τον φράχτη ενώ υπήρξαν τραυματισμοί και αρκετοί άνθρωποι μεταφέρθηκαν στα ιατρεία των ΜΚΟ με αναπνευστικά προβλήματα.

Το συμβάν άρχισε λίγο μετά τις 12, όταν κυκλοφόρησε ανάμεσα στους πρόσφυγες η πληροφορία ότι θα ανοίξουν τα σύνορα για όλους. Ακολούθησαν σκηνές πανζουρλισμού, με πρόσφυγες και μετανάστες να τρέχουν πανικόβλητοι στις σκηνές τους, να παίρνουν τα πράγματά τους και να συγκεντρώνονται μπροστά στο φράχτη.

 

 

300 άτομα τα οποία είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στο φράχτη και απαιτούσαν να περάσουν από την άλλη μεριά κατάφεραν, μάλιστα, να γκρεμίσουν  μέρος της πόρτας, προκαλώντας την αντίδραση των αρχών που απάντησαν με ρίψη χημικών και κροτίδων κρότου λάμψης.

Περίπου 5.000 πρόσφυγες παραμένουν στους επιβατικούς σταθμούς στο λιμάνι του Πειραιά

Προς το παρόν περίπου 5.000 άνθρωποι μένουν στους επιβατικούς σταθμούς στο λιμάνι του Πειραιά, στις πύλες Ε1, Ε2, Ε3, Ε6 και Ε7, καθώς και στην πέτρινη αποθήκη του ΟΛΠ, αναφέρει στο ΑΠΕ ΜΠΕ η Νέχια Μιλιάν, μελος της Παμπειραϊκής Πρωτοβουλίας Στήριξης Μεταναστών και Προσφύγων.

Στην πύλη Ε1 έχει διαμορφωθεί μια άτυπη αποθήκη με τρόφιμα, ρούχα, είδη πρώτης ανάγκης και φάρμακα, τα οποία οι εθελοντές διοχετεύουν στους πρόσφυγες σε όλο το λιμάνι. Κόσμος έρχεται και αφήνει πράγματα συνεχώς, ενώ καθημερινά λαχανικά και φρούτα έρχονται από την Κεντρική Λαχαναγορά της Αθήνας, εξηγεί ο Αλί Ιμπραήμογλου που κατεβαίνει κάθε μέρα από την πλατεία Βάθη και βοηθάει.

«Εδώ και μια βδομάδα άλλαξε το σκηνικό και ο τρόπος διαχείρισης», αναφέρει η κ. Μιλιάν, «καθώς οι άνθρωποι δεν έρχονται και φεύγουν αλλά μένουν, οπότε χρειάζεται καλύτερη οργάνωση. Θα βγει σύντομα ανακοίνωση, ώστε όποιος θέλει να βοηθήσει να επικοινωνεί μαζί μας πρώτα και να ενσωματώνεται σ’ αυτό το πρόγραμμα".

Οι άνθρωποι που βοηθούν είναι από οργανώσεις από όλον τον κόσμο. Ελβετοί, Κορεάτες, Αμερικανοί, άνθρωποι από κάθε μεριά του πλανήτη. Η Ζέινα Μακ Νιλ από την Αγγλία βρίσκεται τρεις μήνες στην Ελλάδα. Η ομάδα έχει νοικιάσει ένα διαμέρισμα στον Πειραιά, όπου μένουν εναλλάξ όσοι εθελοντές έρχονται. Ήταν και στη Χίο, πριν τον Πειραιά, και έχει να πει τα καλύτερα για τη φιλοξενία των Ελλήνων.

«Ζητούμενο είναι», θα πει από την πλευρά της η εθελόντρια Πόλι, «να εμπλέξουμε τους ανθρώπους που μένουν πια στο λιμάνι, στην καθαριότητα και την οργάνωση του χώρου. Να μην καλλιεργηθεί η κουλτούρα να τα περιμένει ο κόσμος όλα από τους άλλους».