X

Γεμίζει “αποθήκες ψυχών” η Ελλάδα

Πετροπόλεμος και χημικά στην Ειδομένη. Δύο νέα hot spot στην Αττική, ετοιμάζονται κι άλλα στον άξονα "Αθήνα-σύνορα". Άθλιες συνθήκες σε Πειραιά και Πλ. Βικτωρίας. Προς εφαρμογή σχεδίου έκτακτης ανάγκης.

Ant1news

Η άμεση ανάγκη να βρεθούν και να διαμορφωθούν, μέσα στην εβδομάδα, πολλοί "μικροί" χώροι (camping, γήπεδα, παλαιά εργοστάσια, εκθεσιακοί χώροι που δεν λειοτουργούν κ.α.) για την φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών, όπως το παλαιό ξενοδοχείο στις Θερμοπύλες, κατά μήκος του οδικού άξονα Αθήνα-Ειδομένη και σε απόσταση 10-15 χλμ εκατέρωθεν της Εθνικής Οδού, τονίστηκε στην ευρεία σύσκεψη για το Προσφυγικό υπό τον υπουργό Εσωτερικών, με την συμμετοχή εκπροσώπων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το μεσημέρι της Παρασκευής.

Άμεσα, ωστόσο, όπως επισημάνθηκε μετά το τέλος της, θα πρέπει να βρεθούν και χώροι μόνιμης φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, ενώ ο Γιάννης Μουζάλας δήλωσε ότι σύντομα η κατάσταση θα είναι διαχειρίσιμη, σημειώνοντας πάντως ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να σηκώσει μόνη της το βάρος του Προσφυγικού.

 

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, έχουν βουλιάξει τα Κέντρα Φιλοξενίας, καθώς 1.000 πρόσφυγες φιλοξενούνται στο γήπεδο του μπέιζμπολ, 1.200 σε αυτό του χόκει κι άλλοι 1.200 στην αίθουσα του παλαιού αεροδρομίου στο Ελληνικό. Ακόμη 700 άνθρωποι φιλοξενούνται στον Ελαιώνα και 1.200 στο Κέντρο Μετεγκατάστασης στο Σχιστό, ενώ 2.000 είναι στα Διαβατά. Σε περίπου 7.000 υπολογίζονται οι πρόσφυγες στην Ειδομένη, ενώ διάσπαρτοι σε πολλές περιοχές της χώρας βρίσκονται χιλιάδες άλλοι πρόσφυγες και μετανάστες.

 

Ο εκπρόσωπος των Περιφερειαρχών Κώστας Αγοραστός επεσήμανε στην Κυβέρνηση την ανάγκη για έκτακτη χρηματοδότηση, καθώς το κόστος φιλοξενίας είναι υπέρογκο, ενώ ο Γιώργος Πατούλης, πυο συγκάλεσε έκατκαη σύσκεψη της ΚΕΔΕ για την Τετάρτη, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξ3ει ένα Εθνικό Συντονιστικό Όργανο για το Προσφυγικό.

Ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός εκτίμησε ότι η κατάσταση θα έχει ομαλοποιηθεί ως το καλοκαίρι, κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου για πλήγμα στον τουρισμό απο τις διαρκείς αναφορές των ΜΜΕ στην κατάσταση που υπάρχει στο νησί.

Πετροπόλεμος και χημικά στην Ειδομένη

Χιλιάδες μικρά δράματα εξελίσσονται σε δεκάδες περιοχές της χώρας, με τους εγκλωβισμένους περίπου 25.000 μετανάστες να αποζητούν φαγητό και προσωρινό κατάλυμα, έστω για μια  βραδιά, αλλά κυρίως να επιθυμούν διακαώς να φτάσουν στην Ειδομένη και να περάσουν τα σύνορα προς την ΠΓΔΜ και την Κεντρική Ευρώπη – που όμως έχουν σφραγίσει –, φοβούμενοι ότι, ιδίως μετά την Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου, θα «κολλήσουν» στην Ελλάδα. 

 

Η απελπισία οδήγησε σε «έφοδο» ομάδας προσφύγων στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, όπου έριξαν τον φράχτη επιχειρώντας να πιέσουν τα Σκόπια, τις άλλες βαλκανικές χώρες και την Αυστρία να ανοίξουν τον διάδρομο προς την Κεντρική Ευρώπη.

Εκτυλίχθηκαν επεισόδια καθώς οι Αρχές επέτρεψαν να περάσουν μόλις 50 πρόσφυγες, με τους αστυνομικούς της ΠΓΔΜ να κάνουν ευρεία χρήση κροτίδων κρότου-λάμψης και χημικών απέναντι σε μητέρες με μωρά στην αγκαλιά τους. Από τα χημικά και τον πετροπόλεμο από πλευράς προσφύγων, τραυματίστηκαν 9 άνθρωποι και αρκετοί άλλοι αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα.

 

Η ένταση πυροδοτήθηκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, όταν κυκλοφόρησε η φήμη ότι θα ανοίξουν τα σύνορα για όλους. Ακολούθησαν σκηνές πανζουρλισμού, με πρόσφυγες και μετανάστες να τρέχουν πανικόβλητοι στις σκηνές τους, να παίρνουν τα πράγματά τους και να συγκεντρώνονται μπροστά στο φράχτη.

 



Μεγάλη ομάδα προσφύγων με τα υπάρχοντά τους ανά χείρας κατέλαβαν νωρίτερα τις σιδηροδρομικές γραμμές, ενώ ορισμένοι κινήθηκαν προς το μεταλλικό φράχτη πετώντας πέτρες και ζητώντας να τους επιτρέψουν οι αρχές της γειτονικής χώρας τη διέλευση.

Χαρακτηριστική είναι και η φωτογραφία Ισπανού δημοσιογράφου, που δείχνει πως φορτίζουν τα κινητά τους τηλέφωνα χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στην Ειδομένη, σημειώνοντας ότι αυτός «είναι ο μόνος τρόπος να είναι κοντά με αυτούς που άφησαν πίσω τους».

 

Τα σύνορα της απελπισίας

Σε απόγνωση είναι οι πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ειδομένη, όπου ανοιγοκλείνουν τα σύνορα αλλα η διέλευση επιτρέπεται μόνο για λίγους, ενώ ο καταυλισμός  "βουλιάζει" από περίπου 7.000 ανθρώπους που αναμένουν εδώ και μέρες να περάσουν στη γειτονική χώρα.

 

Νωρίτερα, πρόσφυγες που βρίσκονται πολύ καιρό στην Ειδομένη και διαμαρτύρονται για τους πολύ αργούς ρυθμούς διέλευσης απέκλεισαν και πάλι τη σιδηροδρομική γραμμή.

Το όνειρο μέχρι στιγμής είναι εφιάλτης για τους περισσότερους, οι οποίοι στοιβάζονται σε σκηνές και αυτοσχέδιους καταυλισμούς και δεν ξέρουν πότε θα περάσουν τα σύνορα.

Σχεδόν 7.000 πρόσφυγες έχουν καταφτάσει με κάθε μέσο στην Ειδομένη- άλλοι με τα λεωφορεία, άλλοι με ταξί από τη Θεσσαλονίκη ή κάποιο ενδιάμεσο σημείο καθ' οδόν, άλλοι με τα πόδια από το βενζινάδικο που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 15 χλμ από τον καταυλισμό.

 

Έχοντας στους ώμους τους τα λιγοστά υπάρχοντά τους, ενήλικες αλλά και παιδιά αψηφούν βροχή ή κρύο και περπατούν δίπλα σε αυτοκίνητα που τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα.

Την Κυριακή, οι αρχές της ΠΓΔΜ άνοιξαν τα σύνορα μόλις για 300 άτομα από Συρία και Ιράκ.  

 

«Κυρία, μήπως ξέρετε πότε θα ανοίξουν τα σύνορα; Κουράστηκα να περιμένω» ρώτησε μια δημοσιογράφο ο 6χρονος Άσραφ από τη Συρία, ο οποίος βρίσκεται πάνω από έναν μήνα στον δρόμο μαζί με την οικογένειά του και τις τελευταίες 10 ημέρες παραμένουν στην Ειδομένη, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του ΑΠΕ- ΜΠΕ.

 

Λίγο πιο πέρα, η Φάτιμα, από την πόλη Χομς της Συρίας, κάθεται απελπισμένη πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές, έχοντας πλάι τις δυο κόρες της, ενώ σε μια σκηνή στον δεύτερο καταυλισμό της Ειδομένης κοιμούνται τα άλλα δύο παιδιά της. Δείχνει την ταυτότητά της και γεμάτη αγωνία ρωτά: «Θα μας αφήσουν να περάσουμε; Είμαι η μόνη που έχω ταυτότητα μαζί μου καθώς άρπαξα την τσάντα μου πάνω στον πανικό. Φύγαμε άρον άρον από το σπίτι μας, όταν άρχισαν να μας βομβαρδίζουν. Οι υπόλοιποι έφυγαν μόνο με ό,τι φορούσαν εκείνη τη στιγμή».

Τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας  έφτασαν ως την Ειδομένη χωρίς διαβατήριο ή ταυτότητα -απαραίτητο εφόδιο εδώ και αρκετές μέρες προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους- παρά μόνο με το χαρτί πιστοποίησης που πήραν από τις ελληνικές αρχές κατά την άφιξή τους στη Λέσβο.

 

«Αφού χρειάζεται διαβατήριο ή ταυτότητα γιατί μας άφησαν να φτάσουμε ως εδώ» αναρωτιέται ο Σαΐντ, από το Ιράκ, ο οποίος λίγο νωρίτερα είχε ξαπλώσει πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές και δήλωνε αποφασισμένος να παραμείνει εκεί ακόμη και δέκα μέρες αν χρειαστεί.

Νέα hot spot σε Ίλιον και Ελληνικό

Τα hot spots σε Σχιστό και Ελληνικό είναι υπερπλήρη, με τους ανθρώπους κάθε ηλικίας να συνωστίζονται αναζητώντας τροφή και κυρίως ...ελπίδα ότι θα μπορέσουν να φύγουν απο την Ελλάδα.

 

Ήδη ετοιμάστηκαν ακόμη δύο χώροι υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, για 800 ανθρώπους στο Πάρκο Τρίτση στο Ίλιον και για 1.200 στο Ελληνικό, στο γήπεδο του μπέισμπολ, ενώ στον Πειραιά η κατάσταση είναι απελπιστική.

 

Πάνω απο 5.000 πρόσφυγες στις αίθουσες του ΟΛΠ

Περισσότεροι απο 5.000 άνθρωποι συνωστίζονται υπό εξαιρετικά άθλιες συνθήκες στους επιβατικούς σταθμούς στο λιμάνι του Πειραιά.

Στις πύλες Ε1, Ε2, Ε3, Ε6, Ε7, καθώς και στην πέτρινη αποθήκη του ΟΛΠ, δεν υπάρχει ούτε σπιθαμή και πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες κάθε ηλικίας αναγκάζονται να μένουν ημέρα και νύχτα εκτός των αιθουσών, να κοιμούνται εν υπαίθρω, στην παγωνιά. Μέγα ζήτημα ανακύπτει για τις συνθήκες καθαριότητας και υγιεινής, ενώ κυρίως χάρη στην προσφορά πολιτών και εταιρειών εξασφαλίζεται η σίτιση των προσφύγων.

 

«Εδώ και μια βδομάδα άλλαξε το σκηνικό και ο τρόπος διαχείρισης, καθώς οι άνθρωποι δεν έρχονται και φεύγουν αλλά μένουν, οπότε χρειάζεται καλύτερη οργάνωση», αναφέρουν εθελοντές που βρίσκονται στον Πειραιά απο όλον τον κόσμο.

"Εκτός σχεδιασμού η νέα άφιξη 2.000 προσφύγων"

Ο αριθμός των προσφύγων που διαβιούν πιά στο λιμάνι του Πειραιά, αυξήθηκε δραματικά καθώς το πρωί κατέπλευσε το πλοίο "Αριάνδη" μεταφέροντας 1.810 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη, εκ των οποίων η πλειονότητα παρέμεινε στον χώρο του λιμανιού ενώ κάποιες εκατοντάδες κατευθύνθηκαν προς την Πλατεία Βικτωρίας.

 

Σύμφωνα πάντως με τον Υπουργό Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα, αυτή η άφιξη, που επιβάρυνε υπέρμετρα την κατάσταση στους χώρους του λιμανιού, ήταν "εκτός σχειδασμού" και οφείλεται σε κακή συνεννόηση πρακτόρων και εταιρείας.

Hot spot "η Ελλάς"

Χιλιάδες άλλοι πρόσφυγες  βρίσκονται σε πρόχειρα Κέντρα Φιλοξενίας που έχουν στηθεί κατά μήκος της διαδρομής Αθήνα – Ειδομένη, πολλοί δε εξ αυτών φιλοξενούνται σε γυμναστήρια πόλεων, όπως η Κοζάνη, όπου ντόπιοι και πρόσφυγες "ξέδωσαν" χορεύοντας ποντιακά τραγούδια.

Πλήρες, φιλοξενώντας 2.000 ανθρώπους, είναι το Κέντρο Μετεγκατάστασης στα Διαβατά, όπου επιστρέφουν στην διάρκεια της ημέρας αρκετοί πρόσφυγες και μετανάστες που δεν κατορθώνουν να περάσουν απο τα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

 

Δραματική είναι η κατάσταση στην Πλατεία Βικτωρίας, όπου εκατοντάδες πρόσφυγες κοιμούνται σε παγκάκια και όπου αλλού βρουν ενώ οι υποδομές είναι ανύπαρκτες καθώς δεν υπάρχει ούτε μία χημική τουαλέτα ενώ για τη διατροφή τους στηρίζονται στην αλληλεγγύη κατοίκων και εθελοντών. Ορισμένοι από αυτούς άρχισαν απεργία πείνας.

 

 

Κομισιόν: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα

Σε στάδιο εκπόνησης των σχεδίων έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα και άλλες χώρες του "βαλκανικού διαδρόμου", προκειμένου να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου, Μίνα Αντρέεβα.

Η κ. Αντρέεβα τόνισε ότι η καταγραφή των αναγκών για τους Πρόσφυγες έχει ήδη ολοκληρωθεί από τις ελληνικές αρχές, με τη βοήθεια και τη συνεργασία της Επιτροπής.

Απαγόρευση τηλεοπτικής κάλυψης

Εν τω μεταξύ, απαγόρευση τηλεοπτικής και δημοσιογραφικής κάλυψης από τα Κέντρα Υποδοχής Προσφύγων, μέχρι νεωτέρας, ανακοίνωσε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

 

«Κατόπιν συνεννόησης με τους συντονιστές των Κέντρων Υποδοχής τόσο στα νησιά, όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα, δεν θα δίδονται άδειες σε τηλεοπτικά συνεργεία και δημοσιογράφους, προκειμένου να εισέρχονται στους χώρους όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες, μέχρι νεωτέρας», τονίζεται στην ανακοίνωση του Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής και προστίθεται: «Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, βάσει μελετών εκτιμάται ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα εγκλωβιστούν στη χώρα μας 50.000 με 70.000 άνθρωποι.

  

Στο μεταξύ, αρχίζει η εφαρμογή του σχεδίου επαναπροώθησης των παράτυπων μεταναστών. 

Επαναπροώθηση 308 παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία θα πραγματοποιηθεί αύριο από την Ελληνική Αστυνομία. Πρόκειται για αλλοδαπούς μαροκινής υπηκοότητας κατά 90% και λιγότερους Αλγερινούς και Τυνήσιους οι οποίοι κρατούνταν οι περισσότεροι στο Κέντρο Αλλοδαπών στην Κόρινθο και οι υπόλοιποι στα υπόλοιπα κλειστά Κέντρα Κράτησης Παράτυπων Μεταναστών.

Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, πρόκειται για το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής αριθμό παράτυπων μεταναστών που επαναπροωθούνται στην Τουρκία απ΄όπου εισήλθαν στη χώρα μας, στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας μεταξύ των δυο χωρών. Οι αλλοδαποί θα μεταφερθούν με λεωφορεία στους Κήπους του Έβρου όπου θα παραδοθούν στις τουρκικές Αρχές.