X

Μουζάλας: Δεν μπορεί η Ελλάδα να σηκώσει μόνη της το βάρος του Προσφυγικού

Ευρεία σύσκεψη για το Προσφυγικό υπό τον Παναγιώτη Κουρουμπλή. Να αποφύγει τις μονομερείς ενέργειες καλούν την κυβέρνηση Μητσοτάκης και Γεννηματά.

Ant1news


Σύντομα η κατάσταση θα είναι διαχειρίσιμη εκτιμά ο Γιάννης Μουζάλας, σημειώνοντας, πάντως, ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να σηκώσει μόνη της το βάρος του Προσφυγικού.

Σε ευρεία σύσκεψη για το Προσφυγικό υπό τον υπουργό Εσωτερικών, Παναγιώτη Κουρουμπλή, με την συμμετοχή εκπροσώπων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπογραμμίστηκε  η άμεση ανάγκη να βρεθούν και να διαμορφωθούν, μέσα στην εβδομάδα, πολλοί "μικροί" χώροι (camping, γήπεδα, παλαιά εργοστάσια, εκθεσιακοί χώροι που δεν λειτουργούν κ.α.) για την φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών κατά μήκος του οδικού άξονα Αθήνα-Ειδομένη και σε απόσταση 10-15 χλμ εκατέρωθεν της Εθνικής Οδού.. Άμεσα, ωστόσο, όπως επισημάνθηκε, θα πρέπει να βρεθούν και χώροι μόνιμης φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.



Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, έχουν «βουλιάξει» τα Κέντρα Φιλοξενίας, καθώς 1.000 πρόσφυγες φιλοξενούνται στο γήπεδο του μπέιζμπολ, 1.200 σε αυτό του χόκεϊ κι άλλοι 1.200 στην αίθουσα του παλαιού αεροδρομίου στο Ελληνικό. Ακόμη 700 άνθρωποι φιλοξενούνται στον Ελαιώνα και 1.200 στο Κέντρο Μετεγκατάστασης στο Σχιστό, ενώ 2.000 είναι στα Διαβατά. Σε περίπου 7.000 υπολογίζονται οι πρόσφυγες στην Ειδομένη, ενώ διάσπαρτοι σε πολλές περιοχές της χώρας βρίσκονται χιλιάδες άλλοι πρόσφυγες και μετανάστες.

 

Ο εκπρόσωπος των Περιφερειαρχών Κώστας Αγοραστός επεσήμανε στην Κυβέρνηση την ανάγκη για έκτακτη χρηματοδότηση, καθώς το κόστος φιλοξενίας είναι υπέρογκο, ενώ ο Γιώργος Πατούλης, που συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη της ΚΕΔΕ για την Τετάρτη, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει ένα Εθνικό Συντονιστικό Όργανο για το Προσφυγικό.

Ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός εκτίμησε ότι η κατάσταση θα έχει ομαλοποιηθεί ως το καλοκαίρι, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για πλήγμα στον τουρισμό από τις διαρκείς αναφορές των ΜΜΕ στην κατάσταση που υπάρχει στο νησί.

«Είμαστε αντίθετοι με τα hot spots, που δημιουργούν μόνο συνθήκες εγκλωβισμού», δήλωσε, εν τω μεταξύ, ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, με αφορμή δημοσιεύματα περί πιθανής δημιουργίας κέντρου φιλοξενίας μεταναστών, στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας.  

«Αν έλθουν μετανάστες στην περιοχή μας, θα καλέσουμε το λαό να εκφράσει την αλληλεγγύη του και να τους στηρίξει με ότι χρειάζονται, ρούχα, τρόφιμα, για να συνεχίσουν το δύσκολο ταξίδι τους», συμπλήρωσε ο κ. Πελετίδης.  

Δρίτσας: Εκτός σχεδίου η άφιξη 2000 προσφύγων στον Πειραιά

«Κάτι που ξέφυγε από το σχεδιασμό» αποτελεί η άφιξη των περίπου 2.000 προσφύγων  το πρωί της Δευτέρας στο λιμάνι του Πειραιά, σύμφωνα με τον υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα, ο οποίος μίλησε για «κακή συνεννόηση μεταξύ εταιρίας και πρακτορείων», την ώρα που η κατάσταση με τους πρόσφυγες στην χώρα και ειδικά στην Ειδομένη είναι απελπιστική, ενώ δεν έλειψαν και τα επεισόδια.

 

Μητσοτάκης: Ανίκανη η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το Προσφυγικό

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνεδρίαση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεως του κόμματος για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, δήλωσε πως η Κυβέρνηση αποδεικνύεται ανίκανη να εφαρμόσει σχέδιο άμεσης αντιμετώπισης της έκτακτης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα και πως η μέχρι τώρα στάση της δεν εμπνέει καμία εμπιστοσύνη.Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε επίσης ότι στις σημερινές δραματικές συνθήκες η σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών είναι επιβεβλημένη.


Γεννηματά: Εθνική γραμμή για να μη φθάσουμε σε εθνική τραγωδία 

Οι δραματικές εξελίξεις στη χώρα στο προσφυγικό καθιστούν αναγκαία τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, δήλωσε από το Ηράκλειο η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, τονίζοντας ότι «θα πρέπει να υπάρξει εθνική γραμμή για να μη φθάσουμε σε εθνική τραγωδία».

ΚΚΕ: Μεγάλες οι ευθύνες της κυβέρνησης

"Τόσο η απαράδεκτη στάση χωρών που κλείνουν τα σύνορά τους, ξεχνώντας τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες των ιδίων, τις προηγούμενες δεκαετίες, όσο και η επίκληση της συναίνεσης, από τη μεριά της κυβέρνησης, δεν μπορούν να κρύψουν τις μεγάλες ευθύνες της, απ’ τη στιγμή που έχει βάλει την υπογραφή της στις αποφάσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, οι οποίες δημιουργούν συνθήκες εγκλωβισμού των προσφύγων στη χώρα μας και οξύνουν αντί να λύνουν το πρόβλημα", υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.

Δούρου: Άμεσες ρυθμίσεις για τους ΟΤΑ

Την ανάγκη «άμεσων νομοθετικών ρυθμίσεων στο επίπεδο του Β' βαθμού των ΟΤΑ, καθώς και αλλαγής του καλλικρατικού πλαισίου, σε συνδυασμό με την παραχώρηση ανάλογων πόρων από την κεντρική κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει η Περιφέρεια Αττικής τις αυξημένες μεταναστευτικές - προσφυγικές ροές», επεσήμανε η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, μετά την έκτακτη σύσκεψη στα γραφεία της Περιφέρειας με τους επικεφαλής των περιφερειακών παρατάξεων για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα.



Κομισιόν: Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για την Ελλάδα

Σε στάδιο εκπόνησης των σχεδίων έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα και άλλες χώρες του "βαλκανικού διαδρόμου", προκειμένου να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου, Μίνα Αντρέεβα.

Η κ. Αντρέεβα τόνισε ότι η καταγραφή των αναγκών για τους Πρόσφυγες έχει ήδη ολοκληρωθεί από τις ελληνικές αρχές, με τη βοήθεια και τη συνεργασία της Επιτροπής.