X

Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Το “Σχέδιο Μουζάλα” για τους πρόσφυγες

Το σχέδιο έκακτης ανάγκης προβλέπει φιλοξενία 100.000 ανθρώπων στην Ελλάδα. Πού, πως και με ποιούς όρους. Τι λέει η Κομισιόν. Προσφυγή στον ΟΗΕ σκέφτεται η Αθήνα.

Ant1news

Την φιλοξενία 100.000 προσφύγων και μεταναστών προβλέπει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που εκπονήθηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα και το οποίο αποκάλυψε στο ανανεωμένο Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1, που θα προβάλλεται κάθε ημέρα στις 19:00, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενώ ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στις ΗΠΑ, Θανάσης Τσίτσας, μετέφερε αποκλειστικές πληροφορίες ότι η Αθήνα μελετά προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Προσφυγικό.

Το σχέδιο, που ήδη έχει σταλεί κι αναμένεται να υιοθετηθεί από την Κομισιόν, που δήλωσε ότι ήδη το μελετά, έχει κόστος που αγγίζει το μισό δις ευρώ, πιο συγκεκριμένα οι δαπάνες του ανέρχονται σε περίπου 470 εκατομμύρια ευρώ. Η Ελλάδα ζητεί την χρηματοδότηση του από ευρωπαϊκά κονδύλια και πόρους του ΟΗΕ.

Το «σχέδιο Μουζάλα» έχει δύο βασικούς πυλώνες: την δημιουργία κέντρων διαμονής δυναμικότητας 50.000 ανθρώπων και την φιλοξενία άλλων 50.000 σε ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα, πλησίον των μεγάλων αστικών κέντρων. 

Πρώτος πυλώνας: κέντρα διαμονής 50.000 ανθρώπων

Ο βασικός πυλώνας αφορά στην δημιουργία κέντρων διαμονής, ανά την επικράτεια, συνολικά 50.000 ανθρώπων. Για την δημιουργία τους, προβλέπονται προμήθειες-«μαμούθ»: σκηνών, τεντών,  κοντέινερ, δεξαμενών νερού, θερμαντικών σωμάτων, κλιματιστικών, χημικών τουαλετών, γεννητριών, φορητών ντουζιέρων, κρεβατιών και στρωμάτων, αυτοκινήτων και μίνι βαν, ασθενοφόρων, συσκευών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, αλλά και επαρκούς όγκου υγειονομικού υλικού.

Το «σχέδιο Μουζάλα για τους Πρόσφυγες» προβλέπει παραλλήλως την διάθεση προσωπικού 8.200 ανθρώπων (εκ των οποίων 5.000 αστυνομικοί), εξειδικευμένων στελεχών από τις Υπηρεσίες Ασύλου και Πρώτης Υποδοχής, αλλά και την διάθεση επαρκούς ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για την κάλυψη των δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών.

Προβλέπεται ακόμη κονδύλι άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ αποκλειστικά για την σίτιση των προσφύγων που θα φιλοξενούνται επί ελληνικού εδάφους.

Δεύτερος πυλώνας: Άλλες 50.000 άνθρωποι σε ξενοδοχεία

Ο δεύτερος πυλώνας του «σχεδίου Μουζάλα» προβλέπει την δημιουργία ακόμη 50.000 «θέσεων διαμονής» σε ξενοδοχεία και καταλύματα.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο που εστάλη στις Βρυξέλες, τα καταλύματα αυτά θα βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 20 χιλιομέτρων από τα αστικά κέντρα, «μεταθέτοντας» έτσι αυτό το βάρος κατά κύριο λόγο σε διαθέσιμες ξενοδοχειακές μονάδες στην περιφέρεια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. 

Οι χώροι για τα νέα hot spot

Για να λειτουργήσει o πρώτος πυλώνας του σχεδίου έκτακτης ανάγκης, βασικό ζητούμενο παραμένει η εξεύρεση χώρων για να δημιουργηθούν, εντός της εβδομάδας, hot spot για προσωρινή φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών.

Σε ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών, με την συμμετοχή εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συμφωνήθηκε να αναζητηθούν χώροι όπως κάμπινγκ, γήπεδα, παλιά εργοστάσια, εκθεσιακές και άλλες εγκαταστάσεις, κατά μήκος του άξονα Αθηνών-Ειδομένης και σε μικρή απόσταση (10-15 χλμ εκατέρωθεν της Εθνικής Οδού).

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΑΝΤ1 έχουν ήδη προταθεί ως χώροι προς αξιοποίηση:

  • η εγκαταλελειμμένη πλατφόρμα στην περιοχή του Σκαραμαγκά
  • το παλαιό κτίριο του «Σαρακάκη»
  • το κάμπινγκ της Βούλας
  • το πρώην Ανατολικό αεροδρόμιο
  • ένα στρατόπεδο στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης και  
  • Σχολής της Αστυνομίας στην Καρδίτσα.

 

Μουζάλας: Δεν μπορεί η Ελλάδα να σηκώσει μόνη της το βάρος του Προσφυγικού

Σύντομα η κατάσταση θα είναι διαχειρίσιμη εκτίμησε μετά την σύσκεψη ο Γιάννης Μουζάλας, σημειώνοντας, πάντως, ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να σηκώσει μόνη της το βάρος του Προσφυγικού.

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, έχουν «βουλιάξει» τα Κέντρα Φιλοξενίας, καθώς 1.000 πρόσφυγες φιλοξενούνται στο γήπεδο του μπέιζμπολ, 1.200 σε αυτό του χόκεϊ κι άλλοι 1.200 στην αίθουσα του παλαιού αεροδρομίου στο Ελληνικό. Ακόμη 700 άνθρωποι φιλοξενούνται στον Ελαιώνα και 1.200 στο Κέντρο Μετεγκατάστασης στο Σχιστό, ενώ 2.000 είναι στα Διαβατά. Σε περίπου 7.000 υπολογίζονται οι πρόσφυγες στην Ειδομένη, ενώ διάσπαρτοι σε πολλές περιοχές της χώρας βρίσκονται χιλιάδες άλλοι πρόσφυγες και μετανάστες.  

 

Ο εκπρόσωπος των Περιφερειαρχών Κώστας Αγοραστός επεσήμανε στην Κυβέρνηση την ανάγκη για έκτακτη χρηματοδότηση, καθώς το κόστος φιλοξενίας είναι υπέρογκο.

Ο Γιώργος Πατούλης, που συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη της ΚΕΔΕ για την Τετάρτη, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει ένα Εθνικό Συντονιστικό Όργανο για το Προσφυγικό.

Ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός εκτίμησε ότι η κατάσταση θα έχει ομαλοποιηθεί ως το καλοκαίρι, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για πλήγμα στον τουρισμό από τις διαρκείς αναφορές των ΜΜΕ στην κατάσταση που υπάρχει στο νησί.

«Είμαστε αντίθετοι με τα hot spots, που δημιουργούν μόνο συνθήκες εγκλωβισμού», δήλωσε, εν τω μεταξύ, ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, με αφορμή δημοσιεύματα περί πιθανής δημιουργίας κέντρου φιλοξενίας μεταναστών, στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας.  

«Αν έλθουν μετανάστες στην περιοχή μας, θα καλέσουμε το λαό να εκφράσει την αλληλεγγύη του και να τους στηρίξει με ότι χρειάζονται, ρούχα, τρόφιμα, για να συνεχίσουν το δύσκολο ταξίδι τους», συμπλήρωσε ο κ. Πελετίδης.  

Δρίτσας: Εκτός σχεδίου η άφιξη 2000 προσφύγων στον Πειραιά

«Κάτι που ξέφυγε από το σχεδιασμό» αποτελεί η άφιξη των περίπου 2.000 προσφύγων  το πρωί της Δευτέρας στο λιμάνι του Πειραιά, σύμφωνα με τον υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα, ο οποίος μίλησε για «κακή συνεννόηση μεταξύ εταιρίας και πρακτορείων», την ώρα που η κατάσταση με τους πρόσφυγες στην χώρα και ειδικά στην Ειδομένη είναι απελπιστική, ενώ δεν έλειψαν και τα επεισόδια.
 

Μητσοτάκης: Ανίκανη η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το Προσφυγικό
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνεδρίαση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεως του κόμματος για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, δήλωσε πως η Κυβέρνηση αποδεικνύεται ανίκανη να εφαρμόσει σχέδιο άμεσης αντιμετώπισης της έκτακτης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα και πως η μέχρι τώρα στάση της δεν εμπνέει καμία εμπιστοσύνη.Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε επίσης ότι στις σημερινές δραματικές συνθήκες η σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών είναι επιβεβλημένη.

Γεννηματά: Εθνική γραμμή για να μη φθάσουμε σε εθνική τραγωδία 
Οι δραματικές εξελίξεις στη χώρα στο προσφυγικό καθιστούν αναγκαία τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, δήλωσε από το Ηράκλειο η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, τονίζοντας ότι «θα πρέπει να υπάρξει εθνική γραμμή για να μη φθάσουμε σε εθνική τραγωδία».

ΚΚΕ: Μεγάλες οι ευθύνες της κυβέρνησης

"Τόσο η απαράδεκτη στάση χωρών που κλείνουν τα σύνορά τους, ξεχνώντας τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες των ιδίων, τις προηγούμενες δεκαετίες, όσο και η επίκληση της συναίνεσης, από τη μεριά της κυβέρνησης, δεν μπορούν να κρύψουν τις μεγάλες ευθύνες της, απ’ τη στιγμή που έχει βάλει την υπογραφή της στις αποφάσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, οι οποίες δημιουργούν συνθήκες εγκλωβισμού των προσφύγων στη χώρα μας και οξύνουν αντί να λύνουν το πρόβλημα", υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.

Δούρου: Άμεσες ρυθμίσεις για τους ΟΤΑ

Την ανάγκη «άμεσων νομοθετικών ρυθμίσεων στο επίπεδο του Β' βαθμού των ΟΤΑ, καθώς και αλλαγής του καλλικρατικού πλαισίου, σε συνδυασμό με την παραχώρηση ανάλογων πόρων από την κεντρική κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει η Περιφέρεια Αττικής τις αυξημένες μεταναστευτικές - προσφυγικές ροές», επεσήμανε η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, μετά την έκτακτη σύσκεψη στα γραφεία της Περιφέρειας με τους επικεφαλής των περιφερειακών παρατάξεων για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα.

Μετεγκατάσταση προσφύγων απευθείας από την Τουρκία στην ΕΕ

Την ανάγκη να διευκρινιστούν στο πλαίσιο της προσεχούς Συνόδου Κορυφής της 7ης Μαρτίου οι λεπτομέρειες σχετικά με τη συμφωνία επανεγκατάστασης προσφύγων στα κράτη-μέλη της ΕΕ απευθείας από την Τουρκία τονίζει στο διαδικτυακό τόπο EUObserver, ο πρέσβης της Τουρκίας στην ΕΕ, Σελίμ Γενέλ.

Σημειώνει ότι η μείωση των διελεύσεων προς την Ελλάδα / Ευρώπη μέσω Τουρκίας βάσει του Σχεδίου Δράσης ΕΕ-Τουρκίας - μείωση για την οποία αναφέρει ότι δεν οφείλεται μόνο στις καιρικές συνθήκες - σχετίζεται άμεσα με την έναρξη της διαδικασίας επανεγκαταστάσεων προσφύγων απευθείας από την Τουρκία.

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ, όμως, δεν έχουν ακόμη προσδιορίσει τον αριθμό των προσφύγων που είναι πρόθυμα να δεχθούν μέσω του σχεδίου μετεγκαταστάσεων. Σύμφωνα με τον Γενέλ, τίθενται ζητήματα επιλεξιμότητας, καθώς το σχέδιο «θα αφορά σε πρόσφυγες από τους καταυλισμούς ή εκτός αυτών; Έχουμε περίπου 270.000 πρόσφυγες σε καταυλισμούς και 2,4 εκατ. διάσπαρτους στη χώρα. Πώς θα γίνει η επιλογή; Θα έχουν προτεραιότητα οι οικογένειες όσων βρίσκονται ήδη στην ΕΕ;»

Ενδιάμεση λύση στο προσφυγικό προτείνει η Αυστρία

Ενδιάμεση λύση στο προσφυγικό, λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα, ζητά ο Αυστριακός υπουργός καγκελαρίας, Γιόζεφ Όστερμαγιερ

Εάν η Γερμανία συνεχίζει να θέλει να υποδέχεται συντεταγμένα πρόσφυγες, θα πρέπει είτε να παραλαμβάνει τους ανθρώπους στην Ελλάδα, είτε να τους εκδίδει μία άδεια (βίζα) διέλευσης- αυτό όμως θα μπορεί να ισχύει για πρόσφυγες που ήδη έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα και περιμένουν στα hotspots, τονίζει ο Όστερμαγιερ.