X

“Ασφυξία” σε όλη την χώρα – Εγκλωβισμένοι χιλιάδες πρόσφυγες

Στους 10.000 οι εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη. Πάνω απο 7.000 στην Αττική. "Χάος" στον Πειραιά. Αύριο "εγκρίνει" η ΕΕ το “Σχέδιο Μουζάλα” που αποκάλυψε ο ΑΝΤ1.

Ant1news

Καραβάνια προσφύγων εξακολουθούν να καταφθάνουν στην Ειδομένη, την ώρα που η περιοχή βουλιάζει, καθώς σε περίπου 10.000 υπολογίζονται οι πρόσφυγες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα σύνορα, με την ένταση να παραμένει στην περιοχή, μετά τα χθεσινά επεισόδια με ρίψεις χημικών, όταν απελπισμένοι πρόσφυγες έριξαν μέρος του φράζτη κι επιχείρησαν να περάσουν στο έδαφος των Σκοπίων.

Το γεγονός ότι οι Σκοπιανοί επιτρέπουν την διέλευση σε μερικούς δεκάδες πρόσφυγες ημερησίως πυροδοτεί την ήδη έκρυθμη κατάσταση.

Την ίδια στιγμή οι αρχές της γειτονικής χώρας κρατούσαν κλειστή την σιδηροδρομική γραμμή με αποτέλεσμα 10 συρμοί από την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ να βρίσκονται ακινητοποιημένοι.

Οι Σκοπιανοί φοβούνταν πως αν την άνοιγαν, πρόσφυγες θα προσπαθήσουν να περάσουν μαζικά τα σύνορα, όμως τελικά το απόγευμα της Τρίτης αποφάσισαν να ανοίξουν τη σιδηροδρομική γραμμή.

Ταυτόχρονα, οι σκοπιανές αρχές ενίσχυσαν τις δυνάμεις τους με οχήματα "αύρες", που φέρουν αντλίες νερού, για να απωθήσουν πρόσφυγες και μετανάστες, σε περίπτωση που επιδιώξουν να περάσουν από την άλλη πλευρά χωρίς έγκριση.

 

Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση και σε άλλα σημεία της Ελλάδας, κυρίως στην Αττική, όπου συγκεντρώνονται τεράστιοι αριθμοί προσφύγων.

 

 

 

Σύμφωνα με  εκτίμηση του κεντρικού λιμεναρχείου Πειραιά, περίπου 1.300 άνθρωποι φιλοξενούνται στους τέσσερις επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ, καθώς πολλοί από τους μετανάστες αναχώρησαν ή μεταφέρθηκαν σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας στην ευρύτερη περιφέρεια.

 

 

Σήμερα έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά περισσότεροι από 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες, την ώρα που οι επιβατικοί σταθμοί παραμένουν ασφυκτικά γεμάτοι.

 

 

Μάλιστα χθες ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, παραδέχθηκε ότι από λάθος στην συνεννόηση έφτασαν στον Πειραιά περίπου 2.000 άνθρωποι. 

 

Σήμερα ο κ. Δρίτσας είπε οτι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να προετοιμαστεί και για το χειρότερο σενάριο, και πρόσθεσε οτι το κράτος μπορεί να σχεδιάσει χώρους μόνιμης εγκατάστασης των προσφύγων και μεταναστών, αλλά «δεν πρέπει να κάνουμε εμείς κάτι τέτοιο τώρα».

 

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, έχουν «βουλιάξει» τα Κέντρα Φιλοξενίας, καθώς 1.000 πρόσφυγες φιλοξενούνται στο γήπεδο του μπέιζμπολ, 1.200 σε αυτό του χόκεϊ κι άλλοι 1.200 στην αίθουσα του παλαιού αεροδρομίου στο Ελληνικό. Ακόμη 700 άνθρωποι φιλοξενούνται στον Ελαιώνα και 1.200 στο Κέντρο Μετεγκατάστασης στο Σχιστό, ενώ 2.000 είναι στα Διαβατά. Σε περίπου 7.000 υπολογίζονται οι πρόσφυγες στην Ειδομένη, ενώ διάσπαρτοι σε πολλές περιοχές της χώρας βρίσκονται χιλιάδες άλλοι πρόσφυγες και μετανάστες

.

Στην πλατεία Βικτωρίας, ο καταυλισμός μεγαλώνει διαρκώς και παρά την βοήθεια εθελοντών, οι πρόσφυγες μένουν στο δρόμο.

 

 

Κλιμάκιο επαγγελματιών και εθελοντών των Τομέων Κοινωνικής Πρόνοιας και Σαμαρειτών Διασωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού διένειμε σήμερα, φαγητό και νερό (500 σάντουιτς και 1.500 μπουκάλια νερού 500 ml) σε πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν βρει προσωρινό κατάλυμα στην πλατεία Βικτωρίας.

 

 

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, την κρίσιμη αυτή περίοδο της διόγκωσης του μεταναστευτικού ρεύματος, κλιμακώνει την ανταπόκρισή του, υλοποιώντας ένα ευρύ πλέγμα δράσεων σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, προκειμένου να προσφέρει αξιοπρεπείς συνθήκες υποδοχής στους νεοεισερχομένους πρόσφυγες και μετανάστες.

 

Την ίδια ώρα περίπου 6.000 ταυτοποιημένοι πρόσφυγες βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου και είναι ετοιμοι να αναχωρήσουν. 

 

Το “Σχέδιο Μουζάλα” για τους πρόσφυγες

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που εκπονήθηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα και το οποίο αποκάλυψε στο ανανεωμένο Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1, που θα προβάλλεται κάθε ημέρα στις 19:00, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προβλέπει την φιλοξενία 100.000 προσφύγων και μεταναστών. 

Το σχέδιο, που ήδη έχει σταλεί κι αναμένεται να υιοθετηθεί από την Κομισιόν, που δήλωσε ότι ήδη το μελετά, έχει κόστος που αγγίζει το μισό δις ευρώ, πιο συγκεκριμένα οι δαπάνες του ανέρχονται σε περίπου 470 εκατομμύρια ευρώ. Η Ελλάδα ζητεί την χρηματοδότηση του από ευρωπαϊκά κονδύλια και πόρους του ΟΗΕ.

Το «σχέδιο Μουζάλα» έχει δύο βασικούς πυλώνες: την δημιουργία κέντρων διαμονής δυναμικότητας 50.000 ανθρώπων και την φιλοξενία άλλων 50.000 σε ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα, πλησίον των μεγάλων αστικών κέντρων. 

 

Οι χώροι για τα νέα hot spot

Για να λειτουργήσει o πρώτος πυλώνας του σχεδίου έκτακτης ανάγκης, βασικό ζητούμενο παραμένει η εξεύρεση χώρων για να δημιουργηθούν, εντός της εβδομάδας, hot spot για προσωρινή φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών.

Σε ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών, με την συμμετοχή εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συμφωνήθηκε να αναζητηθούν χώροι όπως κάμπινγκ, γήπεδα, παλιά εργοστάσια, εκθεσιακές και άλλες εγκαταστάσεις, κατά μήκος του άξονα Αθηνών-Ειδομένης και σε μικρή απόσταση (10-15 χλμ εκατέρωθεν της Εθνικής Οδού).

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΑΝΤ1 έχουν ήδη προταθεί ως χώροι προς αξιοποίηση:

  • η  εγκαταλελειμμένη πλατφόρμα στην περιοχή του Σκαραμαγκά
  • το παλαιό κτίριο του «Σαρακάκη»
  • το κάμπινγκ της Βούλας
  • το πρώην Ανατολικό αεροδρόμιο
  • ένα στρατόπεδο στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης και  
  • Σχολής της Αστυνομίας στην Καρδίτσα.

 

Μουζάλας: Δεν μπορεί η Ελλάδα να σηκώσει μόνη της το βάρος του Προσφυγικού

Σύντομα η κατάσταση θα είναι διαχειρίσιμη εκτίμησε μετά την σύσκεψη ο Γιάννης Μουζάλας, σημειώνοντας, πάντως, ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να σηκώσει μόνη της το βάρος του Προσφυγικού.

Ο εκπρόσωπος των Περιφερειαρχών Κώστας Αγοραστός επεσήμανε στην Κυβέρνηση την ανάγκη για έκτακτη χρηματοδότηση, καθώς το κόστος φιλοξενίας είναι υπέρογκο.

Ο Γιώργος Πατούλης, που συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη της ΚΕΔΕ για την Τετάρτη, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει ένα Εθνικό Συντονιστικό Όργανο για το Προσφυγικό.

Ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός εκτίμησε ότι η κατάσταση θα έχει ομαλοποιηθεί ως το καλοκαίρι, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για πλήγμα στον τουρισμό από τις διαρκείς αναφορές των ΜΜΕ στην κατάσταση που υπάρχει στο νησί.