X

“Βράζει” η Ειδομένη

Πάνω από 26.000 πρόσφυγες εγκλωβισμένοι σε όλη τη χώρα. Γυναίκα επιχείρησε να αυτοπυρποληθεί. Κι άλλοι πρόσφυγες έφτασαν το πρωί στον Πειραιά. “Στενεύει” κι άλλο ο βαλκανικός διάδρομος για τους πρόσφυγες.

Ant1news

Δέκα χιλιάδες πρόσφυγες παραμένον εγκλωβισμένοι στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ με τις αρχές τις γειτονικής χώρας να κρατούν ερμητικά κλειστό το σημείο διέλευσης ενώ επέτρεψαν μόνο να περάσουν οι αμαξιστοιχίες που βρίσκονταν ακινητοποιημένες επι πολλές ώρες.

Από τις 12 τα μεσάνυχτα ως τις 2 τα ξημερώματα  οι αρχές της γειτονικής χώρας άνοιξαν το σημείο διέλευσης και δέχτηκαν μόλις 70 άτομα.

Τα σύνορα άνοιξαν και πάλι στις 6 σήμερα το πρωί μέχρι τις 9 και σε αυτό το διάστημα πέρασαν άλλα 100 άτομα.

Η κατάσταση είναι δραματική. Πολλοί βρίσκονται στην περιοχή περισσότερο από 10 ημέρες και κανείς δεν γνωρίζει πότε θα φύγουν.

Χθές, μία γυναίκα μέσης ηλικίας μεταφέρθηκε στην σκηνή των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» που βρίσκεται στον καταυλισμό. Η γυναίκα φέρεται ότι προσπάθησε να αυτοπυρποληθεί, βάζοντας φωτιά στο μαντήλι της. Την αντιλήφθηκαν άλλοι πρόσφυγες και την απέτρεψαν, χωρίς να προκληθεί κάποιο πρόβλημα στην υγεία της.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, η γυναίκα ήταν σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση και υπέστη νευρικό κλονισμό.

 

Με καθυστέρηση αναμένεται να πραγματοποιηθούν και τα δρομολόγια εμπορικών αμαξοστοιχιών που βρίσκονται στην Ειδομένη και ήταν προγραμματισμένα για σήμερα το πρωί. Οι αρχές της ΠΓΔΜ κρατούσαν από το πρωί κλειστή τη σιδερόφραχτη πύλη πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές, ενώ  αναπτύχθηκε ισχυρή αστυνομική δύναμη από την άλλη πλευρά των συνόρων προκειμένου να ανοίξει η περίφραξη και να περάσουν τα τρένα.

 

Συνολικά σε όλη τη χώρα έχουν εγκλωβιστεί περισσοτεροι από 26.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, η «κατανομή» προσφύγων και μεταναστών σήμερα έχει ως εξής:

1.414 στο Σχιστό

748 στον Ελαιώνα

1.470 στο γήπεδο χόκεϊ

1.400 στο πρώην Αεροδρόμιο Ελληνικού

680 στο γήπεδο μπέιζμπολ

2.071 στα Διαβατά

2.581 στο Χέρσο Κιλκίς

2.882 στην Νέα Καβάλα Κιλκίς

13.000 σε Ειδομένη, Πειραιά, Νησιά Αιγαίου και διάφορα κέντρα φιλοξενίας ανά την χώρα (πχ. Θερμοπύλες) 

 

Τα ξημερώματα, στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Αριάδνη", μεταφέροντας 829 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη.

Το πλοίο παρέλαβε 519 άτομα από τη Μυτιλήνη και 310 από τη Χίο ενώ με το "Βlue Σtar 2" έφτασαν 187 μετανάστες και πρόσφυγες. Το πλοίο παρέλαβε 62 μετανάστες και πρόσφυγες από την Κω και 125 από τη Λέρο.

 

Μέχρι στιγμής ο ΟΛΠ έχει διαθέσει τρεις επιβατικούς σταθμούς(Ε-1, Ε2, Ε3) για τη φιλοξενία των μεταναστών και προσφύγων αλλά και την Πέτρινη Αποθήκη. Όπως τονίζουν στελέχη του οργανισμού, σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη, αναμένεται να δοθεί προς φιλοξενία και ο επιβατικός σταθμός του ΟΛΠ που βρίσκεται στην πύλη Ε-7.

Ο Πάνος Καμμένος βρέθηκε το πρωί στο Κιλκίς όπου επισκέφθηκε το νέο κέντρο φιλοξενείας.

 

“Στενεύει” κι άλλο ο βαλκανικός διάδρομος για τους πρόσφυγες

Να γίνει ακόμη πιο αυστηρός ο έλεγχος των συνόρων για να αποτραπούν φαινόμενα παράνομης εισόδου μεταναστών και προσφύγων συμφωνήθηκε στη  δεύτερη συνάντηση των αρχηγών αστυνομίας τεσσάρων χωρών των δυτικών Βαλκανίων (Σλοβενία, Κροατία, Σερβία, ΠΓΔΜ) και της Αυστρίας, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Βελιγράδι.

Η συνάντηση ήταν συνέχεια εκείνης που πραγματοποιήθηκε στο Ζάγκρεμπ στις 18 Φεβρουαρίου, οπότε είχε συμφωνηθεί ο κοινός έλεγχος των προσφύγων στην Γευγελή (στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ) και ο περιορισμός του αριθμού τους με βάση τις ποσοστώσεις που αποφάσισε η Αυστρία. 

Σχέδιο ανθρωπιστικής βοήθειας εγκρίνει η Κομισιόν

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής  για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας γύρω από το προσφυγικό, παρουσιάζεται σήμερα στο Κολέγιο των Επιτρόπων.

Η συζήτηση αναμένεται να καταλήξει στην έγκριση της έκτακτης βοήθειας ύψους 500 εκατ. ευρώ έως 700 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα και άλλες χώρες της Βαλκανικής Διαδρομής, από πόρους που θα προέλθουν από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή προχωρεί σε αλλαγή της νομικής βάσης, ώστε τα σχετικά κονδύλια να μπορούν να εκταμιευθούν άμεσα στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και από αυτή να διανεμηθούν σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.