X

Συμβούλιο Αρχηγών: Εκτός τραπεζιού το βέτο για να υπάρξει συναίνεση

Σε ειλικρινή διάλογο προσβλέπει ο πρωθυπουργός. Αντίθετη με το βέτο η αντιπολίτευση. Συνεδριάζει αύριο το υπουργικό συμβούλιο.

Ant1news

Σε ειλικρινή και όχι προσχηματικό διάλογο προσβλέπει ο Αλέξης Τσίπρας στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών το οποίο έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενόψει και της Συνόδου Ε.Ε.-Τουρκίας, για φλέγον ζήτημα του προσφυγικού.

Μάλιστα, χθες η Όλγα Γεροβασίλη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση επιθυμεί να υπάρξει μεταξύ των αρχηγών των κομμάτων ένας ειλικρινής διάλογος και να αναζητηθούν συγκλίσεις. Όπως είπε, δεν πρόκειται ο πρωθυπουργός να προσέλθει με τις θέσεις του προκειμένου να τις επιβάλλει στην αντιπολίτευση, αντιθέτως θα επιχειρήσει να αναδειχθούν τα σημεία εκείνα στα οποία άπαντες συμφωνούν.

Η κυβέρνηση, η οποία συγκαλεί αύριο και υπουργικό συμβούλιο για να χαράξει την πολιτική της, φαίνεται να αναδιπλώνεται από την προηγούμενη θέση περί προβολής βέτο, προσδοκώντας την στήριξη σε άλλους τομείς, όπως τις συνομιλίες με την τρόικα και την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.

Μάλιστα, κατά του βέτο τάχθηκαν ανοικτά τα κόμματα της αντιπολίτευσης Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ  και Ένωση Κεντρώων, επισημαίνοντας τις δυσμενείς επιπτώσεις για την Ελλάδα από μια τέτοια κίνηση.

Αναδίπλωση για το βέτο

Παρά το γεγονός, ότι η Όλγα Γεροβασίλη επανέλαβε χθες ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τα "κοινοτικά" εργαλεία προκειμένου να επιτύχει τα επιθυμητά για τη χώρα αποτελέσματα, εντούτοις, σηματοδότησε την αναδίπλωση από κυβερνητικής πλευράς στο ενδεχόμενο μπλοκαρίσματος αποφάσεων της Συνόδου, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Έχουμε πει –και το είπαμε και εδώ την προηγούμενη φορά- ότι η Ελλάδα είπε και από την προηγούμενη Σύνοδο ότι θα φθάσει μέχρι να μπλοκάρει κάποιες αποφάσεις. Η σκέψη είναι η εξής: Μπλοκάρω αποφάσεις που επιβαρύνουν όλη την Ευρώπη και επιβαρύνουν και χώρες, οι οποίες διάκεινται φιλικά και υποστηρικτικά προς τη χώρα μας; Προφανώς, αυτό δεν θα ήταν μια από τις καλύτερες επιλογές". Η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί «στενά την πορεία   επιχειρήσεων με τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ, προκειμένου να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητά τους στην καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων από τα τουρκικά παράλια προς την Ελλάδα» και παρουσίασε το πρόγραμμα κινητοποίησης του κρατικού μηχανισμού, της Εκκλησίας και των οργανώσεων εθελοντών για την παροχή κάθε είδους αναγκαίας βοήθειας στους πρόσφυγες.

Και ο Νίκος Κοτζιάς πάντως σε συνέντευξή του έδωσε μικρές πιθανότητες άσκησης βέτο: "Κανείς πρέπει να χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του" είπε εξηγώντας πως: "Το βέτο συχνά βοηθά για να επισημάνει κανείς τις κόκκινες γραμμές του και δεν είναι το τέλος μιας διαπραγμάτευσης αλλά η αρχή της".

Παρά ταύτα όμως εκτίμησε πως: "Δεν το βλέπω πιθανό, αλλά αν κυριαρχούσε η άποψη της Αυστρίας τι θα κάνουμε;" 

Τσίπρας: Σε κίνδυνο το μέλλον όλων των χωρών της Ευρώπης

Ο κ. Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο γερμανικό κανάλι ZDF, τόνισε ότι είναι αναγκαία η συμμετοχή όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην κατανομή των προσφύγων, όχι σε εθελοντική, αλλά σε υποχρεωτική βάση, ανάλογα με τον πληθυσμό και την οικονομική δύναμη κάθε χώρας.

Σημείωσε ότι αυτό θα ζητήσει στο έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής, τάχθηκε κατά των μονομερών ενεργειών και προειδοποίησε ότι αν δεν εξευρεθεί κοινή ευρωπαϊκή λύση, θα τεθεί σε κίνδυνο το κοινό μέλλον όλων των χωρών της Ευρώπης.

Σχέδιο ανθρωπιστικής βοήθειας για το Προσφυγικό

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προτείνει σήμερα την τροποποίηση της λειτουργίας της υπηρεσίας ανθρωπιστικής βοήθειας και πολιτικής προστασίας, ώστε να μπορεί να χρηματοδοτεί δράσεις και στα κράτη-μέλη της Ε.Ε., ανοίγοντας τον δρόμο για την κάλυψη του κόστους της διαχείρισης των προσφύγων στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες του λεγόμενου διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων.

Το ακριβές ποσό που θα δοθεί στην Ελλάδα και στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων δεν έχει προσδιοριστεί, ενώ πληροφορίες το ανεβάζουν στα 500-700 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσό θα αφορά τη χώρα μας, στην οποία βρίσκεται και το μεγαλύτερο μέρος των προσφύγων.