X

Προσφυγικό: Ασφυξία στα σύνορα, χάος στα hot spots

Πάνω από 26.000 πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στην χώρα. Απελπιστικές συνθήκες διαβίωσης στην Ειδομένη. Δεν έχουν ούτε φαγητό. Τι σχεδιάζει η ΕΕ.

Ant1news

Δεν έχει τέλος ο Γολγοθάς των χιλιάδων προσφύγων που παραμένουν εγκλωβισμένοι σε όλη την χώρα, με το κλίμα να παραμένει έκρυθμο στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, καθώς ο εκνευρισμός και οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης επιδεινώνουν την κατάσταση.

Στην Ειδομένη, οι πρόσφυγες ξεπερνούν πλέον τις 10.000, με τις συνθήκες παραμονής τους να εγκυμονούν και κινδύνους, αφού σχεδόν παντού έχουν δημιουργηθεί εστίες μόλυνσης. Οι εξαθλιωμένοι πρόσφυγες έχουν να παλέψουν με τις άσχημες καιρικές συνθήκες, εκατοντάδες δεν έχουν πια σκηνές και κοιμούνται μέσα στις λάσπες.

Φαγητό και νερό πια δεν επαρκούν με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να είναι νηστικοί για μέρες, κάτι που δημιουργοί επιπρόσθετη ένταση στους ανθρώπους που είναι ταλαιπωρημένοι. 

Με το σταγονόμετρο οι διελεύσεις  

Το πρόβλημα γίνεται οξύτερο καθώς οι διελεύσεις προς την γειτονική χωρά εξακολουθούν και γίνονται με το σταγονόμετρο. Χθες οι αρχές της ΠΓΔΜ άνοιξαν το σημείο διέλευσης από τις 12 τα μεσάνυχτα ως τις 2 τα ξημερώματα   και δέχτηκαν μόλις 70 άτομα. Τα σύνορα άνοιξαν και πάλι στις 6 σήμερα το πρωί μέχρι τις 9 και σε αυτό το διάστημα πέρασαν άλλα 100 άτομα.

 

Με καθυστέρηση αναμένεται να πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια εμπορικών αμαξοστοιχιών που βρίσκονται στην Ειδομένη και ήταν προγραμματισμένα για σήμερα το πρωί.

 

Οι αρχές της ΠΓΔΜ κρατούσαν από το πρωί κλειστή τη σιδερόφραχτη πύλη πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές, ενώ στην συνέχεια αναπτύχθηκε ισχυρή αστυνομική δύναμη από την άλλη πλευρά των συνόρων προκειμένου να ανοίξει η περίφραξη και να περάσουν τα τρένα.

 

Εν τω μεταξύ, το στο Κιλκίς βρέθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος όπου επισκέφθηκε το νέο κέντρο φιλοξενίας.

 

Δραματική η κατάσταση και στον Πειραιά

Περίπου 2.500 μετανάστες και πρόσφυγες φιλοξενούνται, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του ΟΛΠ, στους τρεις επιβατικούς σταθμούς αλλά και στην Πέτρινη Αποθήκη στο λιμάνι του Πειραιά.

Το πρωί κατέπλευσαν δύο πλοία αποβιβάζοντας συνολικά 1.016 άτομα, πολλά εκ των οποίων αναχώρησαν με λεωφορεία του ΟΛΠ με προορισμό τον ηλεκτρικό σταθμό καθώς θέλουν από μόνοι τους να βρουν μέσο μεταφοράς προκειμένου να μεταβούν μέσω ΠΓΔΜ στην Ευρώπη.

 

Στο λιμάνι του Πειραιά από τα ξημερώματα και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, βρίσκονται μέλη του Ερυθρού Σταυρού αλλά και εθελοντές προσφέροντας στους μετανάστες και πρόσφυγες πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό.

Επίσης μέλη του Ευρωπαϊκού Γραφείου Υποστήριξης για το άσυλο EASO, με τη βοήθεια μεταφραστών αλλά και έντυπων οδηγιών ενημερώνουν τον κόσμο που θα ήθελε να μεταβεί σε κάποια χώρα της ΕΕ, τι χαρτιά χρειάζονται αλλά και πώς μπορεί να μεταβεί σε αυτήν μέσω άλλης διαδρομής, εκτός από την Ειδομένη.

 

Απελπισία στην πλατεία Βικτωρίας

Εικόνες απελπισίας αντικρίζει κανείς και στην πλατεία Βικτωρίας, στο κέντρο της Αθήνας, όπου εκατοντάδες πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι περιμένοντας να ανοίξουν τα σύνορα της ΠΓΔΜ, για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τον Βορρά.

άνθρωποι κοιμούνται στο τσιμέντο και όπου άλλου βρουν, ενώ όσοι δεν έχουν χρήματα εξαρτώνται αποκλειστικά από τους εθελοντές και τους πολίτες που επισκέπτονται την πλατεία και προσφέρουν τρόφιμα, ρούχα και φάρμακα από το υστέρημά τους.

 

Πάνω από 26.000 πρόσφυγες στην χώρα

Συνολικά σε όλη τη χώρα έχουν εγκλωβιστεί περισσότεροι από 26.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, η «κατανομή» προσφύγων και μεταναστών σήμερα έχει ως εξής:

1.414 στο Σχιστό

748 στον Ελαιώνα

1.470 στο γήπεδο χόκεϊ

1.400 στο πρώην Αεροδρόμιο Ελληνικού

680 στο γήπεδο μπέιζμπολ

2.071 στα Διαβατά

2.581 στο Χέρσο Κιλκίς

2.882 στην Νέα Καβάλα Κιλκίς

13.000 σε Ειδομένη, Πειραιά, Νησιά Αιγαίου και διάφορα κέντρα φιλοξενίας ανά την χώρα (πχ. Θερμοπύλες) 

 

Σχέδιο ανθρωπιστικής βοήθειας

Ένα νέο μέσο βοήθειας έκτακτης ανάγκης για τις χώρες της ΕΕ, συνολικού ποσού 700 εκατ. ευρώ, τη διετία 2016-2018, πρότεινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς η προσφυγική κρίση λαμβάνει έκταση πρωτοφανούς κλίμακας.

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι το προσφυγικό βάρος που επωμίζονται ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ καθιστά επιτακτική την ανάγκη παροχής άμεσης και επείγουσας υποστήριξής τους.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian, σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καλεί τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να άρουν τους εσωτερικούς συνοριακούς περιορισμούς μέχρι το τέλος του έτους για να αποφευχθεί η πλήρης κατάρρευση της ζώνης Σένγκεν, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian.

 

Πιέσεις της Ευρώπης στην Άγκυρα

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση πιέζει την Άγκυρα να βοηθήσει ώστε να μειωθούν οι ροές των μεταναστών που φτάνουν στη χώρα από τα τουρκικά παράλια σε κάτω από 1.000 την ημέρα με αντάλλαγμα την απευθείας μεταφορά τους από την Τουρκία, δήλωσαν αξιωματούχοι. 

Καθώς το μεταναστευτικό λαμβάνει διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανέλαβε πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση έκτακτης συνόδου της ΕΕ με την Τουρκία στις 7 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, ενώ αναμένεται σκληρή διπλωματική μάχη με την Τουρκία προκειμένου να διασωθεί η συμφωνία της 29ης Νοεμβρίου για την μείωση των προσφυγικών ροών. 

 

Συνάντηση Τσίπρα με Μέρκελ και Νταβούτογλου 

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα έχει συνομιλίες με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Σε μία κρίση ανθρωπιστικών διαστάσεων, η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός καταφέρνουν να αναδείξουν το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης. Και το κάνουν ενώπιον μίας Ένωσης που κλείνει σύνορα, όπου ενισχύονται η ξενοφοβία και η μισαλλόδοξη ρητορεία της ακροδεξιάς. Η Ελλάδα είναι το σημείο όπου η Ευρώπη θα επικυρώσει τις ιδρυτικές αρχές και αξίες της, όπως εκείνη του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης, ή θα τις προδώσει. Είμαι βέβαιος ότι δεν μπορεί να υπάρξει ενωμένη Ευρώπη χωρίς να υπάρχει απόλυτος σεβασμός σε κοινούς αγώνες και αξίες, αλλά και στις κοινές ευθύνες και τις κοινές δεσμεύσεις. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις δυσκολίες. Ή θα τα καταφέρουμε όλοι μαζί ή θα αποτύχουμε όλοι μαζί», τονίζει ο Έλληνας πρωθυπυπουργός σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Κορριέρε Ντέλλα Σέρα με τίτλο «Αθήνα και Ρώμη μαζί για τους πρόσφυγες».